spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow E-Napraforgó 2013. március arrow MEGYEI RENDEZVÉNYEK, FELHÍVÁSOK
MEGYEI RENDEZVÉNYEK, FELHÍVÁSOK
2013. március 08.

Gyöngyszemek az operairodalomból

A CSABAGYÖNGYE Kulturális Központ hangversenytermében 2013. március 27-én 18,00 órakor Gyöngyszemek az operairodalomból c. műsor lesz látható.

A Bartók és az Erkel Vegyeskar műsora: Erkel, Bizet, Mascagni, Rossini, Verdi operákból

Szólót énekel: Galambos Hajnalka énekművész

Zongorán és orgonán kísérnek: Nátor Éva és Gál Csaba

Vezényel: Perlaki Attila

Jegyár: elővételben: 800 Ft csoportos (10 fő): 700Ft/fő; Helyszínen: 1000 Ft

Jegyek a Csabagyöngye Kulturális Központban és a Turinform Irodában vásárolhatók: Békéscsaba, Széchenyi u. 4.

 

Ragyogjon kékben a színház!

Az ENSZ 2007-ben nyilvánította április másodikát az autizmus világnapjává. Egy évvel később Amerikában, majd szerte a világon kék fénnyel világítottak meg egy-egy nevezetes épületet. Magyarország 2010-ben, Békéscsaba – az Aut-Pont Alapítvány és vezetője Szántó Tamás hívó szívára – 2011-ben csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez. Akkor a színház, tavaly a városháza, most ismét a színház ragyog majd kékben, hogy felhívja a figyelmet az autizmussal élőkre.

Bővebb információ:

www.autpont.hu

 

József Attila szavalóverseny 2013.

A Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet, a Magyar Írószövetség,a Magyar Versmondók Egyesülete, Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata, a József Attila Megyei Könyvtár, az Agora Nonprofit Kft. meghirdeti a „JÓZSEF ATTILA” X. ORSZÁGOS VERS-, ÉNEKELT VERS- ÉS PRÓZAMONDÓ VERSENYT, melynek Békés megyei előválogatóját a Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet Békés Megyei Irodája rendezi.

A Békés megyei előválogató helyszíne: Munkácsy Emlékház (Békéscsaba, Gyulai út 5.)

Időpont: 2013. március 29.

Jelentkezési határidő:

2013.március 20.

A Békés megyei előválogató jelentkezési lapja a kultura.ibsen.hu oldalról tölthető le.

A nevezés feltételei:

1. A versenyre amatőr vers- és prózamondók, verséneklők jelentkezését várjuk, akik betöltötték 14. életévüket, és befejezték tanulmányaik nyolcadik évfolyamát.

2. A jelentkezők hat verssel, megzenésített verssel, vagy prózával nevezhetnek az alábbiak szerint:

- három JÓZSEF ATTILA vers vagy próza

- két vers vagy próza a száz éve született WEÖRES SÁNDOR életművéből

- egy vers vagy próza MA ÉLŐ KÖLTŐK, ÍRÓK műveiből választva (magyar nyelvű vagy fordítás egyaránt lehet)

3. A versenyzők más országos versenyen helyezést elért produkcióikkal nem nevezhetnek.

Az országos döntő időpontja: 2013. április 11-12-13., Tatabánya

Információ kérhető:                 Pillár Andreától (20/589-9468, Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges )

 

MIT TEGYÜNK, AMÍG MEGÉRKEZIK A MENTŐ?
A Magyar Gyermekmentő Alapítvány ingyenes elsősegélynyújtó tanfolyama Békésen

Mit tegyünk, ha gyermekünk félrenyelt, görcsöl, csillapíthatatlan láza van, leforrázta magát, fullad, újraélesztésre szorul stb…? Sajátítsa el ingyenesen a gyermekmentőktől, hogy mitől óvja gyermekét, illetve mit tegyen, ha kicsinye vészhelyzetben van! Szakorvosaink és szakápolóink adják át több éves gyermekmentési tevékenységük során szerzett tapasztalataikat. Megfelelő képzettséggel és odafigyeléssel a balesetek, betegségek 80%-a megelőzhető. A vészhelyzetek kezelésének legértékesebb első 10-15 perce a laikus elsősegélynyújtó kezében van, ezért fontos, hogy felkészültek legyünk az ilyen helyzetekre.

Az oktatás időtartama: 3-3,5 óra, gyakorlási lehetőséggel, így nem egy újabb használhatatlan elméleti tudást nyerünk, hanem valódi értéket.

A részvétel ingyenes, de adakozásra lesz lehetőség az MGYA számára.

Oktatás helye: Békés, Teleky utca 39. Baptista Imaház

Ideje: 2013.április 20.  15 óra

Jelentkezés a tanfolyamra 2013.04.15ig:

Erdei Andrea: 20/775-85-94; eletmentooktatá Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

 

Történelmi Íjász Európa Bajnokság

2013. április 17-20.

Gyula-Várkert, Almássy-kastélypark           

Európában a történelmi íjászatnak a legnagyobb hagyománya Magyarországon van, így a helyszínválasztás hazánkra esett az Európa Bajnokság megrendezésére.  Gyula városa jelentős történelmi emlékekkel és hagyományokkal rendelkezik, a vár területe teljes mértékben alkalmas egy ilyen verseny biztonságos, kellő színvonalú lebonyolítására, ezért nyújtottuk be pályázatunkat a megrendezés jogának elnyerésére. A történelmi múlt, az önkormányzat pozitív, támogató hozzáállása és egyesületünk aktív munkája, ez összességében mind szerepet játszott abban, hogy 2013-ban házigazdái lehetünk e nagyszabású európai rendezvény megszervezésének.

A verseny a HDH-International Archery Association (Történelmi és Vadászíjász Nemzetközi Íjász Szövetség) engedélye, szabályzata alapján kerül megrendezésre.

Mit kell tudni az érdeklődőknek a bajnokságról?

Az íjászok 5 íjkategóriában mérik össze a tudásukat.  Az első nap regisztrációval, felszerelés ellenőrzéssel, gyakorlással, megnyitóval telik. A konkrét verseny 18-20-án bonyolódik, az utolsó napon szombaton kerül megrendezésre a döntő.  A döntő egyenes kieséses párbaj rendszerű, aki elsőnek hibázik kiesett és az nyeri az EB-t, aki a végén egyedül marad a versenyben. Szintén szombaton este kerül sor az ünnepélyes díjátadásra és a bankettre.

Számíthatunk-e még valami különlegességre?

A bajnokságon kívül délutánonként lesznek kiegészítő lazító versenyek: várfalról lövészet és futásíjászat.  Ez utóbbi verseny nagy állóképességet, és közben pontos célzást kíván.  Az érdeklődőknek bemutatót tart Mónus József világbajnok és világrekorder távlövő íjász.

A rendezvényen beszámolót hallhatunk az évente Koreában megrendezésre kerülő Történelmi íjász Világbajnokságról is.

 

XXV. Erkel Diákünnepek

2013. május 30. – június 2.

Kedves Fiatalok!

Szeretettel meghívunk Titeket, valamint iskolátok, szervezetettek a barátaitokat, ismerőseitek a XXV. Erkel Diákünnepekre (más néven: EDÜ), mely 50 éves évfordulóját ünnepli 2013 májusában. A rendezvény a kultúra, a verseny és a szórakozás jegyében kerül megrendezésre Gyula a Kultúra Magyar Városának szívében, 2013. május 30 – június 2. között.

A rendezvényen számos kategóriában megmérettethetik magukat az ország középiskoláit képviselő diákok: Szólóének; Szólóhangszer, Kamarazene; Énekkar, Kamarakórus; Könnyűzene; Néptánc; Hangszeres népzene; Népdal; Népművészeti - Képzőművészeti - Iparművészeti alkotás; Ruhatervezés; Szobrászat; Fotó; Graffiti; Film; Vers és Prózamondás; Önálló Irodalmi alkotás; Irodalmi színpad; Stand Up; Tánc és mozgásművészet; Látvány és varieté; Újság/riport; Mazsorett. Nevezési időszak:

2012. november 1-től 2013. május 3. 12.00-ig. Nevezéssel kapcsolatos tovább információk (díjak, stb.)

a www.erkeldiakunnepek.hu weboldalon érhetőek el. A verseny mellett számos kulturális és szabadidős szórakozási lehetőséggel várunk Titeket, barátaitokat és kísérőiteket.

Az elmúlt 50 évben az EDÜ-n számos barátság kötette, melyek fontos részévé váltak a rendezvénynek. Ennek tudatában szeretnénk ezt az érzést is átadni a mai ifjúság számára, valamint felejthetetlen élményt nyújtani a XXV. EDÜ három napja alatt! Az EDÜ nem csak verseny, hanem a generációk, a kultúra és a szórakozás találkozása is, immár 50 éve. „Mert EDÜ volt, EDÜ van, EDÜ lesz”!

Szervező Bizottság

 

Építs a hulladékra!

Hagyományteremtő akciót hirdet a Békés Megyei Hírlap és lapunk szerkesztősége Békés megyei általános és középiskolák részére.

Hulladékszobor-építés

Állítsanak szobrot a Békés megyei iskolák papírból, PET- és tetra- (tejes, üdítős) palackból, üdítős és sörös dobozokból!

Diákok, itt az idő a szabadtéri alkotásra, a környezetvédelem jegyében! Gyűjtsetek minél több papírt, PET és tetrapalackot, üdítős és sörös dobozt, közben gondolkodjatok, mely ismert épület, híd, köztéri alkotás hű mását szeretnétek belőle felépíteni. A hulladékszobornak felismerhetőnek kell lennie, ám nemcsak ügyesnek kell lennetek, hanem felkészülésetekre is szükség lesz, hiszen nem elég megépítenetek, hanem minél többet kell róla tudnotok, például, hogy ki tervezte, mikor épült! Az építkezésnél fontos szempont, hogy a különböző anyagok könnyen szétválaszthatóak legyenek! Minél kreatívabb, érdekesebb, viccesebb egy építmény, annál nagyobb eséllyel vesz részt a megmérettetésben.

Ezennel meghirdetjük a hulladékszobrok versenyét. Egy-egy iskola 5-10 fős csapattal jelentkezhet március 22-éig (a víz világnapjáig). A csapatok diáktársaik, tanáraik, civil szervezetek, cégek, vállalkozók segítségét is igénybe vehetik. Előfordulhat ugyanis, hogy építés közben elfogy az „alapanyag”, de összefogással pótolható a hiányzó mennyiség. Azt nektek kell kitalálni, hogy milyen megoldással rögzítitek egymáshoz az elemeket, hiszen az elkészülés után a dokumentálásig egyben kell maradnia az építménynek (a fotózás, a magasság, szélesség méréséig).

A rögzítésnél azt kell figyelembe venni, hogy a szétválogatott részekbe ne kerüljön idegen anyag. A hulladékokból keletkezett bevétel az intézményé lesz, és arra a célra fordítja, ami a legszükségesebb.

A zsűrizésben a Békés Megyei Hírlap, a Beol.hu és a keletkezett hulladék elszállítójának egy-egy képviselője vesz részt. A Békés Megyei Hírlap különdíjat is felajánl, a legkreatívabb csapat iskolája egyhavi Hírlap-előfizetést kap. Ezenkívül az 1. helyezett csapat tagjai a Gyulai Várfürdőben tölthetnek ingyenesen egy napot, a 2. helyezett csapatot meghívjuk Szarvasra, egy arborétumi sétára és hajókirándulásra, a 3. helyezett csapat pedig Vésztő-Mágorra utazhat, ahol a történelmi emlékhely megtekintésén kívül egy bográcsos ebédet is elfogyaszthat. A Beol azon csapatok egyikének ajánl fel különdíjat — egy videokamerát —, melyek rövid videót küldenek be a szobor építéséről, az eseményt követő egy napon belül. Ez esetben is a felvétel ötletességét, kreativitását értékelik a zsűri tagjai.

A szobor építésének időpontja április 20-a, szombat 9 órától 14 óráig. Kérjük, a csapatok dátummal ellátott fényképpel vagy videofelvétellel igazolják a kezdési és befejezési időpontot. Mint jeleztük, a szobor építéséhez a csapatok segítséget vehetnek igénybe, a civilek, diáktársak teát, üdítőt, szendvicset vihetnek a szoborépítőknek. A versenyen való részvétel feltétele, hogy az alkotásról készült fotót, videót a csapatok a verseny befejezése, április 20-a, 14 óra után egy napon belül, az alkotásról készített ismertetővel együtt elküldjék a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges címre. Lapunkra a beérkezés sorrendjében helyezzük fel a képeket, felvételeket. A zsűrizés időpontja április 22-e, hétfő, azaz a Föld napja.

Ünnepélyes eredményhirdetés: április 27-e, szombat, 10 óra, helyszíne a Békés Megyei Hírlap szerkesztősége, Békéscsaba, Kiss Ernő u. 3, a megyei könyvtár 2. emeletén.

Építs az ötforintosokra!

Kísérő program március 22. és április 22. között

A Békés Megyei Hírlap a hulladékszobor-építéssel egyidejűleg meghirdeti a jelenleg legkisebb hazai fizetőeszközök, az ötforintosok gyűjtését a Békés megyei iskolák számára. Az intézmény ott helyezi el a gyűjtőedényt, ahol gondolja, például az iskolában vagy boltban. Az összegyűjtött pénzt az iskolák természetesen saját céljaikra, eszközvásárlásra, rendezvényekre, ballagásra, kirándulásra fordíthatják. Ünnepélyes eredményhirdetés: április 27-e, szombat, 10 óra.

Az akcióra való jelentkezésről bővebben:  www.beol.hu

 

MEGHÍVÓ

II. Fűszeresek és Kézművesek  Vására

2013.május 4-5., Füzesgyarmat

Az idén már második alkalommal hívjuk seregszemlére a dél -alföldi kistermelőket, kisgazdaságok kézműves élelmiszerek előállítóit, mestereket és kezdőket egyaránt. Ez a vásár a régió színes gasztronómiai és kézműves világát kívánja bemutatni.

A vásár Füzesgyarmat belvárosában kerül megrendezésre, a kiállítók, árusok, kézművesek mellett színpadi produkciók és interaktív előadások színesítik a két napos rendezvényt.

 A város apraja -nagyja készül, hogy illő módon vendégül láthassuk a hozzánk érkezőket, ezért a kemencében sült kenyérlángostól, a betyároson át a harcsapaprikásig  táj jellegű ételeket kóstolhat minden látogató. A legjobb sajt falatok, lekvárok, kolbászok, sonkák mellől nem maradhatnak el a bor, sör és fröccs sátrak sem.

Lesznek itt mézesek, lekvárosok, bőrművesek, fafaragók, bábosok, táncosok, zenészek látványos produkciók és utcabál, a gyermekeknek népi játszótér és mesesátor.

Fellépők: Desert Foxes hipp-hopp, Sárrét virágai-hastánc, Hortobágy Néptáncegyüttes, Lehel kürtösök, Mazsorett és társastánc csoportok, dobosok és énekesek szombaton este utcabál a Hevesi Happy Band közreműködésével

Legyen a látogatónk, legyen a vendégünk, legyen a kiállítónk!

részletek:

kezmuvesfeszt.webnode.hu

 

A Békéscsabai Jókai Színház ajánlója

Szent Péter esernyője

A nagy érdeklődésre való tekintettel ismételten repertoárra tűzzük a Szent Péter esernyője c. előadást.

Április 3. szerda 15.00 és 19 óra—Nagyszínpad

Az előadás fontos eleme a ritmus, a zene és a tánc. A koreográfiákat az ExperiDance társulatának tagja álmodta színpadra, a modern elemekkel átszőtt népi motívumok mind mozgásban, mind a darab zenei világában hatalmas kifejezőerővel bírnak. A Szent Péter esernyője Mikszáth első, s egyben legkedvesebb regénye, amelyben a szerző teret engedve játékos fantáziájának, anekdotikus, „mesélő” elbeszélői stílusának a detektívtörténet, a legenda és a kalandregény sajátos ötvözeteként egy izgalmas, romantikus történetet mond el, amely a színpadon a különleges elemekkel és játéktérrel egy feledhetetlen élményt nyújt.

Jegyárak: a 15.00 órai előadásra: 2.000 Ft, 1.000 Ft, és 200 Ft; Diákkedvezmény a fenti árakból 50%; a 19.00 órai előadásra: 2.500 Ft, 2000 Ft, 750 Ft és 200 Ft

Jegyek válthatók a Jókai színház szervezőirodájában.

Brestyánszki B.R.: Csörte - karaoke sztárbazár

„Karaokesztár a peremen!!! Ez a show egyedülálló kezdeményezés, hiszen még sohasem volt példa arra, hogy egy ilyen picinyke és szegény határmenti falu, mint a miénk, egy ilyen nemes és nagyszerű vállalkozást valósított volna meg. Ez az esemény méltó módon járul hozzá a mindössze 300 lelket számláló település erkölcsi és gazdasági felemelkedéséhez! Legyenek velünk! Szurkoljanak nekünk!!!”

Ezzel az üres, szánalmasan ismerős szöveggel próbálja meg eladni a vidéki tévéshow szervezője a mai médiára oly jellemző olcsóságok egyikét a falubelieknek. Brestyánszki Boros Rozália drámája erősen ironizálva, de kegyetlenül teszi fel kérdéseit: mi történik akkor, ha a modern kor váratlanul tör be vívmányaival – mobiltelefon, tévékamera, laptop, skype – egy falucska egyszerű lakóinak megszokott életébe.

Március 26. kedd és 27. szerda 19.00: Brestyánszki B.R.: Csörte (karaoke szárbazár), Ibsen Stúdiószínpad

Jegyár: 1.800 Ft

 

XVIII. Magyar Drámaíró Verseny

A Békéscsabai Jókai Színház, a Körös Irodalmi Társaság és a 21. Század Magyar Drámájáért Alapítvány idén is megrendezi a Magyar Drámaíró Versenyt 2013. március 22-24. között. A Magyar Drámaíró Verseny rendkívüli, három napig tartó irodalmi és színházművészeti kavalkád, intellektuális kaland, örömteli lebegés a körülhullámzó szellemi közegben. A 3 versenymű bemutató díszelőadására a Jókai Színházban kerül sor március 24-én.

Egy újságcikk, három író, egy éjszaka! Három színdarab - három rendező - három színészcsoport Három ősbemutató egy este alatt!

 A színészek: Babócsay Réka, Fehér Tímea, Gubik Petra, Kara Tünde, Komáromi Anett, Kovács Edit, Liszi Melinda, Nagy Erika, Bartus Gyula, Csomós Lajos, Katkó Ferenc, Presits Tamás, Szabó Lajos, Tege Antal, Vadász Gábor

Programok:

2013. március 22. 19.00 óra - A témaadó újságíró kisorsolása a Magyar Nemzet szombati számának cikkeiből a Jókai Színház Kapj el! című előadásán.

2013. március 23. 14.00. - 20.00 óráig a Jókai színház próbatermei nyitva állnak az érdeklődő közönség előtt!

2013. március 24. 19.00 óra Díszbemutató

Az érdeklődők a díszbemutatóra váltott jeggyel végigkövethetik a próbafolyamatokat a helyszínen, így az olvasópróbától az utolsó tapsig részesei lehetnek az előadások születésének.

Jegyek válthatók a Jókai színház szervezőirodájában

Jegyárak: I. rendű: 2500,-Ft, II. rendű: 2000,-Ft, III. rendű:1500,-Ft, IV. rendű: 800,-Ft

Kedvezményekről bővebben: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

e-mail címen érdeklődhetnek.

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB