spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow E-Napraforgó 2013. március arrow FIGYELMÜKBE AJÁNLJUK...
FIGYELMÜKBE AJÁNLJUK...
2013. március 08.

Lehetőség nyílt a 2012-es szakmai pályázatok befejező dátumának meghosszabbítására

A Nemzeti Együttműködési Alap valamennyi kollégiuma úgy döntött, hogy módosítják a 2012-es szakmai pályázatok kiírását és lehetőséget biztosítanak a pályázóknak a projekt befejező dátumának 2013. május 31-re történő meghosszabbítására.

Ilyen lehetőség csak az előfinanszírozott pályázatok esetében van. A meghosszabbítás azonban nem automatikus! Aki szeretne élni a lehetőséggel, annak az EPER-rendszeren keresztül kell benyújtania módosítási kérelmét.

A módosított pályázati kiírások itt olvashatóak: http://civil.kormany.hu/palyazati-kiirasok

 

A Közbizalom 2012 éves jelentése

Elkészült a 2012-es ÁRH-hez kapcsolódó Közbizalom felmérés eredményeit összegző anyag, mely a következő linken is elérhető:

http://reszvetelhete.net/2013/02/20/arh-12-kozbizalom-felmeres-eredmenyek/

 

NCSSZI Fiatalok Lendületben Programiroda közleménye

Elindult a Fiatalok Lendületben Program új honlapja: www.yia.hu.  A továbbiakban a Fiatalok Lendületben Program hírei, pályázati információi az új honlapon frissülnek.

 

Megérkezett az újgenerációs Office!

A jogosult nonprofit szervezetek, mostantól megrendelhetik az Office Standard és Professional kiadást a CivilTech Program Microsoft Szoftver Adományozó Programján keresztül. Az Office 2013 számos új szolgáltatást és előnyt biztosít az Office 2010-es programjával szemben, beleértve a közvetlen integrációt a SkyDrive-val, új grafikai opciókat, PDF megnyitási és szerkesztési lehetőséget Wordben és több eszköz közötti szinkronizálást. Bővebb információt a civiltech.hu oldalon az Office 2013 menüpont alatt olvashat.

 

1%-os tudnivalók

Az egyszázalék gyűjtése,         fogadása

2013-ban a törvény értelmében 1%-ot felajánlani annak a civilszervezetnek lehet, mely legalább 2 éves (azaz 2011. január 1. előtt alakult meg hivatalosan). Közhasznú szervezet esetében legalább 1 éves működés szükséges (2012. január 1. előtt jegyezték be), vagyis az gyűjthet, amely tevékenységét állami szervvel vagy helyi önkormányzattal a rendelkező nyilatkozat évének első napja előtt legalább egy évvel kötött szerződés alapján végzi (4 § (1) ac). Jogosult gyűjtésre a legalább egy évvel korábban a bíróság által nyilvántartásba vett közalapítvány is, ha az alapcél szerinti közhasznú tevékenységét a magánszemély rendelkező nyilatkozata évét megelőző év első napja óta megszakítás nélkül végzi.

A civilszervezeteknek sehová sem kell bejelenteniük, hogy 1% gyűjtésére jogosultak és gyűjtenek 1%-ot!

A rendelkezés

A civilszervezetek és a törvényben nevesített intézmények javára a 11 jegyű adószámmal, az egyházak, vagy a Kiemelt Költségvetési Előirányzat javára 4 jegyű technikai számmal lehet rendelkezni.

A civilszervezetek számára az adófizetők az adócsomag részét képező nyilatkozaton, vagy egy külön papírlapon rendelkezhetnek, de semmi akadálya sincsen annak, hogy a civilszervezet előre kitöltött nyilatkozatot, nyomtatványt adjon potenciális támogatójának. A rendelkező nyilatkozatok beadási határideje:

 •február 15. egyszerűsített adóbevallást választók (de az 1%-os nyilatkozat utóbb is utánküldhető május 20-áig!)

 •február 25. egyéni vállalkozók

 •május 20. önadózók

Aki a munkáltatójának adja le a nyilatkozatát, annak a munkáltató által kijelölt időpontig kell odaadnia a nyilatkozatot, de idén is igaz, hogy ha valaki ezt elfelejti, vagy kicsúszik valamelyik határidőből, akkor május 20-áig bárki elküldheti egy külön borítékban is a nyilatkozatot.

Jogosultság az 1%-ra

Amennyiben egy civilszervezet számára 1%-os felajánlás érkezik, a NAV arról tájékoztatást küld a szervezet számára, és felszólítja, hogy nyilatkozzon arról a NAV honlapjáról letölthető adatlapon, hogy az 1% kiutalására jogosult.

Az 1% felhasználása

Amennyiben az adófizető fölajánlotta 1%-át, és az NAV-tól nem kapott olyan értesítést, hogy valamilyen okból nem tudták érvényesíteni felajánlását, akkor 1%-a eljutott a célszervezethez. A civilszervezetek a kapott 1%-ot alapvetően cél szerinti tevékenységükre, de az összeg 50%-át működési költéseikre is fordíthatják. A kapott 1%-ot egy bizonyos ideig (max. 3 év) tartalékolhatja is a szervezet. A civilszervezeteknek egy, a NAV oldaláról letölthető adatlapon kell nyilatkozniuk arról, hogy mire használták fel az 1%-ot. Ezen nyilatkozatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma a civileknek szóló információs honlapján ingyenesen teszi elérhetővé, de a beszámolók elérhetőek innen, a nonprofit.hu oldalról, a Nonprofit Önarckép Adatbázisban szereplő civilszervezetek adatlapjain is, az 1% fül alatt.

forrás: www.nonprofit.hu

 

Az NKKI benyújtotta kulturális közfoglalkoztatási programkoncepcióját a Belügyminisztériumba

Amint arról már korábban beszámoltunk, a Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet kulturális közfoglalkoztatási koncepciót állított össze, melyet néhány nappal ezelőtt benyújtott a Belügyminisztériumba.

Az NKKI a program előzményeként 2013. január 25-én felhívást intézett a magyarországi önkormányzatokhoz, közművelődési intézetekhez, egyházakhoz és civil szervezetekhez – mintegy 15.000 címzetthez – a kulturális közfoglalkoztatási programhoz való csatlakozási szándékuk és igényeik felmérése érdekében. A válaszadási határidő lejárta után az igényfelmérés adatai a következők:

 - 1.352 önkormányzati, 338 intézményi és 585 civil szervezeti visszajelzés érkezett az együttműködési szándékra, összesen            2.102 szervezet nyújtott be igényt országszerte.

 - A leendő partnerek összesen 5.774 fő kulturális közfoglalkoztatottra nyújtottak be igényt.

 - Összesen 1.480 magyarországi település jelzett vissza partneri szándékkal.

A felmérés alapján elmondható, hogy óriási az érdeklődés az NKKI által felvázolt program iránt, illetve a kulturális, közművelődési területen dolgozó közösségi munkás hálózat felállítására, mely az előzetes egyeztetések következtében az intézet szándékai szerint elsődleges hangsúlyt kap, míg a kisebb arányban igényelt, egyéb kulturális feladatokra irányuló közfoglalkoztatás nem kerül megvalósításra.

A kulturális közmunka program keretében 3420 fő közösségi munkás foglalkoztatására adta be koncepcióját az NKKI, mely célkitűzésiben, szakmai jelentőségében és hasznosságában is eltér az általános közfoglalkoztatási programoktól. A mintaprogrammal közel 1500 településen, több mint 2000 szervezet bevonásával kívánja az Intézet elindítani a közösségi és társadalomfejlesztési programot, melynek elbírálása április közepén várható.

A program – pozitív elbírálás esetén - előre láthatóan 2013. május 1-től 2014. április 30-ig tart majd, mely a napokban elinduló, más regionális közfoglalkoztatási programoktól eltérően a nyár elejére érheti el a több ezres foglalkoztatási létszámot.

Forrás:NKKI

 

Tájékoztató a helyi önkormányzatok közművelődési érdekeltségnövelő támogatásával kapcsolatosan

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a helyi önkormányzatok közművelődési érdekeltségnövelő támogatásáról szóló 4/2004. (II. 20.) NKÖM rendelet a 32/2011. (VI. 20.) NEFMI rendelettel módosult. Ennek megfelelően 2012-től a támogatás igénylése a Magyar Államkincstár által üzemeltetett elektronikus rendszerben (ÖNEGM program) való rögzítéssel, valamint az onnan kinyomtatott adatlap és a szükséges mellékletek benyújtásával történik. Az igénylést március 25-éig elektronikusan és – az előző évekhez hasonlóan – postai úton, egy eredeti és egy másolati példányban kell benyújtani a Magyar Államkincstár területileg illetékes Igazgatóságához.

Felhívjuk az önkormányzatok figyelmét, hogy a könyvtári és közművelődési támogatásra valamint a múzeumok szakmai támogatására benyújtott kérelmeket nem lehet összevonni, tehát mindhárom területre külön kérelmet kell benyújtani.

Jogszabály: net.jogtar.hu

A benyújtáshoz szükséges dokumentumok listája megtalálható a www.erikanet.hu oldalon.

 Forrás: Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB