spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow E-Napraforgó 2013. február arrow EZ TÖRTÉNT...
EZ TÖRTÉNT...
2013. február 11.

 

Szervezetfejlesztő program  Nagybánhegyesen

A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával január 18-19-én a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete szervezetfejlesztő programot indított a mezőkovácsházi járásban működő civil szervezeteknek. Az első alkalommal a résztvevők – Szarvadi Antal, szervezetfejlesztő közreműködésével – megismerkedhettek a projektkészítés módszertanával: projekt ciklus menedzsment, stratégiai tervezés, a projekttervezés folyamata, a Gantt-diagram, logikai keretmátrix elkészítésének szabályai, a saját erőforrások feltérképezésének módszerei (SWOT analízis). 

Február 2-án a forrásteremtési lehetőségekről tartottak előadást a felkért szakemberek a képzés résztvevőinek, pl. az adományozás kritériumairól, az 1 % fogadásának lehetőségeiről, az 1 %-os kampányról, nagyobb pályáztató szervezetekről, azok elérhetőségéről.

Az előadók mindkét összejövetelen konzultációs lehetőséget biztosítottak a jelenlévők gyakorlatban felmerült napi problémáinak, kérdéseinek megbeszélésére is.

 

Dobra Viktor is a diákolimpiai díjazottak között

A Békés Megyei Diáksport Egyesület január végén a Csaba Center aulájában köszöntötte a 2012-es év legjobb diákolimpiai sportolóit. A Buda-Cash Békéscsabai Atlétikai Club kétszeres diákolimpiai bajnoka, Dobra Viktor és edzője Tóth Sándor is a jutalmazottak között volt. Viktor mezei futásban és 3000 méteres akadályfutásban is országos diákolimpiai bajnok lett       2012-ben.

 

Majori diskurzus a gyermekszegénységről

A BÉKÉS MEGYEI CSALÁD, ESÉLYTEREMTÉSI ÉS ÖNKÉNTES HÁZ /CSEÖH/ január 31-én szakmai fórumot tartott a gyermekszegénységről Mezőhegyesen, ahová többek között a dél-békési LHH-s (LegHátrányosabb helyzetű) kistérségből hívtak meg olyan szakembereket, akik szoros kapcsolatban állnak az érintett korcsoporttal és családjaikkal.     A 6-os majorban lezajlott diskurzuson védőnők, óvónők, családsegítő-, és gyermekjóléti szolgálatok, civil szervezetek, alapítványok képviseltették magukat, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma Esélyegyenlőségi Főosztálya főreferense, Bányai Dóra is megtisztelte jelenlétével a programot. A rendezvény fővédnöke Simonka György, országgyűlési képviselő volt. Herczegné Számel Annamária, az esélyház irodavezetője röviden ismertette tevékenységüket, majd Sovák Péterné, LHH-s térségi programszervező bemutatta a Ház innovatív kezdeményezését, egy óvodásoknak tervezett bábjátékot. „Dolgos János” bábfigura, főszereplő hamar belopta magát a jelenlévők szívébe, sok meghívást kapott az „ESÉLYPERCEK ÓVODÁSOKNAK” elnevezésű interaktív előadás.

Herczegné Számel Annamária

 

Dr. Ambrus Zoltán a Csabai Kolbászklub új elnöke

Dr. Ambrus Zoltánt választották meg szerdán este a Csabai Kolbászklub Egyesület elnökének. Uhrin Zoltán eddigi elnök tavaly októberi halála miatt kellett új elnököt választani. Ketten indultak a csak-nem 300 tagú civil szervezet elnöki posztjáért, szoros versenyben győzött Mácsai Sándor ellen dr. Ambrus Zoltán, aki Uhrin Zoltán vezetési elveit kívánja továbbvinni.

Vagyis együttműködni azokkal, akik fontosnak tartják a csabai kolbász hagyományainak őrzését, továbbvitelét, ápolni a bel- és külföldi kapcsolatokat, erősíteni a városmarketinget, a kolbászfesztivál imázsát. A kolbászklub 7 tagú elnökségét február 20-án választják meg.

forrás: beol.hu, 2013. január 31.

 

Vendég a háznál: először járt disznóvágáson a szerkesztőnő

Minden évben vág disznót a Nagycsaládosok Kétsopronyi Egyesülete, vasárnap két mangalicát dolgoztak fel.

A rendezvényen részt vett Mohay Tamás, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének egyik alelnöke is. Felesége, Keresztes Ilona, aki a Kossuth Rádió Vendég a háznál című műsorának vezető szerkesztője, első alkalommal volt disznótorban.

– Célunk a hagyományok őrzése, továbbadása a gyermekeinknek – magyarázta Péterné Novák Krisztina, a kétsopronyi egyesület elnöke. – Most azért mangalicákat vágtunk, hogy megismertessük ezt az őshonos fajtát, másrészt sokkal egészségesebb a szalonnája, a zsírja a hagyományos sertésénél. Igaz, kevesebb kolbász van belőle, mint a hússertésekből, de a két mangalicából azért lesz kolbász is elegendő.

A hagyományoknak megfelelően reggel pálinkával és pogácsával indítottak, aztán jött a hagymás vér és a túrós rezanca, vagyis a kézzel gyúrt tésztából készült finomság. Egyik tagjuk, Czirbuly Mátyás volt a főböllér. Ha már a tagság szóba került, a kétsopronyi egyesületben 54 család képviselteti magát, kilencgyermekes számít most a legnépesebbnek.

Az ebéd orjaleves és sült hús volt, vacsorára pedig természetesen töltött káposzta, sült kolbász és hurka.

forrás: beol.hu, 2013. február 3

 

Vissza a munkába, vissza az iskolapadba— „ráhangoló képzés”

Alulképzett (roma) munkanéküliek, gyermekükkel otthon lévő anyák részére

Út az „iskolapadba” ráhangoló, a meglévő ismereteket felmérő képzés biztosítása a résztvevőknek, mely révén javulnak a munkavállalási esélyeik.

Témák: önismeret; önérvényesítés; általános műveltség; álláskeresési technikák; természetismeret; számítógép, internethasználat; e-ügyintézés;  az egész életen át tartó tanulás jelentősége; családi kassza, stb.

Helyszín: Körösladány, Általános Iskola (WenckheimB. U. 6/4.)

A rendezvény a „Családi erőforrás központok Szeghalomban és Körösladányban—Körös-sárréti Civil Szervezetek Szövetségének családfejlesztő programja” elnevezésű TÁMOP-projekt részeként kerül megrendezésre február 7 és március 14. között.

Bővebb információ: 30/380-24-18; Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB