spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow E-Napraforgó 2012. december arrow MEGYEI RENDEZVÉNYEK, FELHÍVÁSOK
MEGYEI RENDEZVÉNYEK, FELHÍVÁSOK
2012. december 10.

 

MEGHÍVÓ

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület tisztelettel meghívja Önt a „Népi kézműves hagyományok ápolása a Körösök vidékén” című projekt nyitórendezvényére.
Időpontja: 2012. december 16. (vasárnap) 10.00 óra
Helyszíne: Kornélia Étterem és Rendezvényközpont Békéscsaba, Baross u. 9-21. sz.
Program:
09.30 – 10.00         Regisztráció
10.00       Köszöntőt mond: Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke
Népi kézműves hagyományok ápolása a Körösök vidékén című projekt bemutatása
Előadó: Kölcseyné Balázs Mária,  projektmenedzser
A népi kézműves foglalkozások hatása a gyermekek pszichés fejlődésére

Előadó: Lugosiné Pál Ildikó, pszichológus

A projekt várható hatásai az óvodás gyermekek körében

Előadó: Bonyhádi Péter Pálné szakmai megvalósító

A projekt várható hatásai az iskolás gyermekek körében

Előadó: Pecsenya Edit, a békéscsabai Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium igazgatója

Hozzászólások, vélemények
A konferencián közreműködik: Majorosi Tímea népdalénekes

 

Válság ellen sárkányfű?!

Az Életfa Alapítvány fontos feladatának tartja, hogy az arra nyitott partnerszervezetekkel kölcsönösen eredményes programokat valósítson meg, mely által egy új együttműködési forma valósul meg: a nyertes-nyertes modell.

Ennek érdekében 2012. december 14-én pénteken 13 órától szakmai napot szerveznek Békésen a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ Kápolna termében. A nap során azokat a területeket érintik, amelyek a válság túlélését, sőt adott esetben a civil szervezetek megerősítését segíthetik.

A szakmai napon való jelenlét ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Bővebb információ:  www.eletfa.hu

 

A kőszívű ember fiai a Jókai Színházban

Bécs, március 13. Két nappal Petőfiék nagy pesti megmozdulása, a dicsőséges magyar események előtt fegyvert ragad, és a régi rend bukását követeli az osztrák ifjúság. Európa hónapok óta lázban, a népek tavasza a szívekben és lelkekben is meghozza a maga virágait. Ki ne emlékezne a Baradlay fivérek tündöklésére és bukására: Ödön és Richárd lánglelkű hazafiságára, Jenő áldozatvállalására! S van-e olyan egykori általános iskolás, akinek ne futkosna a hátán a hideg, amikor felidézi a jégbe szakadást a befagyott Dnyeperen, vagy a farkasok támadását! A Kárpátok hágóinak meghódítását, Buda várának visszavételét.

Jókai nagy mesélőként él a magyar kulturális köztudatban. Talán mert az is volt. Méltóságteljes mondatai, pompás környezetrajzai lebilincselőek, romantikusan realista alakjai mindannyiunk kedvencei – ez utóbbiak ezúttal a Jókai Színház színpadán is életre kelnek.

Mámor, szerelem, halál. Repüljünk együtt vissza az időben százhatvan évet! Hátha nem minden szív válik kővé.

Bővebb információ: www.jokaiszinhaz.hu; 66/519-550

 

Napsugár Bábszínház

December 15. 10.00 óra, Ibsen Ház - Békéscsaba: Csodatévő Szent Miklós kalandos élete

Az előadás létrehozásának célja, hogy a gyermekek a jótéteményeiről híres patalai pap történetét is megismerjék. Szent Miklósról számos legenda él, ezek közül mi hármat mutatunk be:

A szegény gyermekek megmentése - Két éhes kisgyermek belopakodik a kocsmába és megdézsmálják a kamrában lévő étkeket, mikor is a kocsmáros rajtakapja őket és a savanyító dézsába zárja, hogy ott pusztuljanak.  Miklós papnak az angyalok közbenjárásával sikerül feltámasztani a kis testvéreket.

Vihar a tengeren - Miklós kimenti a háborgó tengerből a hajótörést szenvedett zarándokokat.

A halász lányainak megsegítése - Egy szegény halász adóssága fejében eladni kényszerül lányait egy rabszolga kereskedőnek. Miklós egy-egy zacskó aranyat tesz be nekik az ablakon át, így megmenekülnek szörnyű sorsuk elől.

Finálé: Miklóst püspökké szentelik.

Mindhárom történet bemutatása kis- és nagy gyermekeknek jól „emészthető” formában került színpadra. A térben egy hármasoltárt idéző mobil díszlet s mintha a rájuk festett ikonok elevenednének meg és játsszák végig a történetüket. A díszletelemek mozgatásával változik a színpadkép, így jönnek létre a helyszínek.

Bővebb információ, jegyrendelés: www.napsugarbab.hu; 06-20-293 5626

 

Magyar királyok panoptikuma a Munkácsy Mihály Múzeumban

Géza fejedelem, Szent István, I. András, I. Béla, Szent László, Könyves Kálmán, II. (Vak) Béla, II. András, IV. Béla, IV. (Kun) László, III. András, Károly Róbert, I. (Nagy) Lajos, Luxemburgi Zsigmond, Hunyadi János és Hunyadi Mátyás életnagyságú viaszfiguráit 2m2-es roll up ismeretterjesztő és élményfalak között elhelyezve tekinthetik meg a gyerekek zenés tárlatvezetés kíséretével.

A kiállított élethű és életnagyságú történelmi alakokat korhű ruhában, fegyverzetben vagy koronázási jelvényekkel (korona, jogar, országalma) ellátva tekinthetik meg a látogatók.

Lehetőség van továbbá rendhagyó történelemórák látogatására is, amelyek keretében saját eszközökkel filmvetítést is tartanak a magyarság történelméről, a magyar uralkodókról.

A Magyar Királyok Panoptikuma nem csak kiállításként funkcionál, hanem az iskolai oktatás kiegészítéseként rendhagyó történelemórákkal várja a szervezetten érkező iskolás és óvodás csoportokat.

A tárlat 2012. november 21 - 2013. január elsejéig várja a látogatókat a Tégla teremben.

 

Jótékonysági akciók

A Gyulai Baptista Gyülekezet imaháza idén is gyűjtőhelye a cipősdoboz akciónak, ahol önkéntesek fogadják az érkező adományokat, és továbbítják a rászoruló gyerekek felé. Az adománygyűjtés ideje Gyulán december 5-14., 15.00-18.00 óra között hétköznaponként.

Békésen a cipősdoboz akció gyűjtőhelye:  Teleky u. 39., H-P: 8-18; V: 9-18

Érdeklődni lehet: Kun János, 20/886-8043

A Vöröskereszttel karácsonyi jótékonysági akciót indít a Békés Megyei Hírlap: használt ruhát, játékot, tartós élelmiszert gyűjtenek. A felajánlásokat december 18-ig várják a Hírlap irodáiba, az ajándékokat a Vöröskereszt segítségével juttatják el a rászorulóknak. Az adományokat várják: Békéscsabán, a Petőfi u.2., a Munkácsy u. 9., Gyulán, a Megyeház u. 10. alatt.

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB