spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow E-Napraforgó 2012. december arrow FIGYELMÜKBE AJÁNLJUK...
FIGYELMÜKBE AJÁNLJUK...
2012. december 10.

 

Útmutató egy közművelődési intézmény minőségirányításának kidolgozásához

A Békés Megyei IBSEN Nonprofit Kft. Kulturális Irodája célul tűzte ki, hogy segítséget nyújtson a Békés megyei közművelődési intézmények számára, hogy minőségi, igényes és innovatív tevékenységet végezzenek. Ezt a feladatkört foglalja össze a minőségirányítási rendszer, amelynek bevezetéséhez és fenntartásához ad iránymutatást az alábbi segédlet, amely mindenki számára ingyenes és szabadon terjeszthető. A dokumentum felhasználható a Minősített Közművelődési Intézmény Cím pályázat előkészítéséhez is.

A minőségirányítással és az útmutatóval kapcsolatos kérdéseit és javaslatait szívesen fogadja a Békés Megyei IBSEN Nonprofit Kft. A munkatársak igyekeznek megoldást találni a problémákra, ugyanakkor számítanak a közös gondolkodásra és a tapasztalatok beépítésére is. Bővebb információ kérhető a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges           e-mail címen és a 06-20-402-21-55-ös telefonszámon.

Az útmutató letölthető a kultura.ibsen.hu oldalról.

 

2013 a Polgárok Európai Éve

Az Európai Unió 2013-ban ünnepli a Polgárok Európai Évét. A rendezvénysorozat célja, hogy az EU polgárai többet tudjanak meg a jogaikról és lehetőségeikről.

2013 a Polgárok Európai Éve az Európai Unióban. Az európai év célja, hogy az emberek többet tudjanak meg az uniós polgárság nyújtotta jogaikról és lehetőségeikről, és arra bátorítsa őket, hogy részt vegyenek a civil fórumokon. Az Európai Bizottság a rendezvénysorozatra egy többnyelvű weboldallal, és kommunikációs stratégiával, konferenciákkal és nemzeti, regionális, valamint helyi rendezvényekkel készül.

Bővebb információ: ec.europa.eu/citizenship/european-year-of-citizens-2013/index_en.htm

 

Felülvizsgálnák az önkéntességről szóló törvényt

A jövő év elején felül kell vizsgálni az önkéntességről szóló, 2005-ben hozott törvényt, azt a megváltozott körülményekhez kell igazítani, mert az önkéntes szervezetek száma két év alatt 2500-ról 4500-ra nőtt - mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkára kedden egy budapesti konferencián.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az Önkéntes Központ Alapítvány Önkéntes munka Magyarországon című rendezvényén a helyettes államtitkár közölte: civil szervezetek nélkül lehetetlen az önkéntesség elterjesztése, amelynek nyolcéves stratégiáját kidolgozták, és amelynek keretében igyekeznek integrálni a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokat.

Középtávú feladataik között említette, hogy a pedagógusokat is bevonják ebbe a munkába, az önkéntespontok létrehozásával pedig infrastruktúrával, humán erőforrással segítik az önkéntes akciókat. Célként jelölte meg, hogy a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakban minél több pályázatot tegyenek közzé ezen a területen.

Kardkovács Kolos, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős helyettes államtitkára azt mondta: a kormány foglalkoztatáspolitikájának fontos eleme az önkéntesség, amelynek alapvető funkciója a társadalmi kohézió erősítése, az egyén készségeinek fejlesztése és a hátrányos helyzetű csoportok integrációja. Megjegyezte, hogy a felsőfokú végzettségűek fogékonyabbak az önkéntességre, mint az alacsonyabb végzettségűek, és ebbe a tevékenységbe szeretnék bevonni a hátrányos helyzetű csoportokat, a kismamákat, az időseket, a fiatalokat és az inaktívakat is.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete arról beszélt, hogy Kennedy elnöksége alatt megszervezték a Békahadtestet, amelynek tagjai a fejlődő országokban végeztek önkéntes munkát, egyebek mellett az oktatás, az informatika és a környezetvédelem területén. Önkéntesek is keresték a túlélőket a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után, és a Sandy hurrikán rombolása utáni munkálatokba is bekapcsolódtak - tette hozzá. A nagykövet szólt arról is, hogy a civil szervezetek közötti partnerség jegyében magyarokat is fogadnak Amerikában, hogy tapasztalatokat szerezzenek az önkéntességről.

Lester Salamon, a Johns Hopkins Egyetem (Baltimore) professzora kiemelte: az önkéntes munka "megújuló erőforrás" a társadalmi problémák megoldásában. Közlése szerint a világon egymilliárd, Európában pedig 115 millió 900 ezer felnőtt dolgozik önkéntesként. Egy 2008-as kutatás eredményeire hivatkozva a professzor azt mondta: az önkéntesek boldogabbak, tovább élnek, és fizikailag is jobb állapotban vannak nem önkéntes társaiknál, és ez a tevékenység jó hatással van az idősebb korosztályok aktivitására is.

forrás: metropol.hu

 

EURÓPAI DIÁKSZERVEZETEK AZ OKTATÁSI ÉS IFJÚSÁGI PROGRAMOK FINANSZÍROZÁSÁT FÉLTIK

 Jelenleg is zajlanak az Európai Unió következő hosszútávú költségvetésének előkészületei.              A 2014-2020 közöttre tervezett költségvetési keret a hét év alatt 19 milliárd eurót szán oktatásra, képzésre, ifjúsági programokra és sportra.

A tervezett költségvetésről három diákszervezet, az Európai Hallgatói Fórum (AEGEE), az Erasmus Hallgatói Hálózat (ESN) és az Európai Hallgatói Önkormányzatok Szövetsége (ESU) által kiadott nyilatkozat szerint a költségvetés tervezetében szereplő 19 milliárd eurós, az Európai Unió oktatási és ifjúsági programjaira szánt összeg egy minimum összeg annak érdekében, hogy az átfogó, EU2020-nak hívott gazdaságfejlesztési program sikeres legyen.

A fiatalok cseréjét segítő ifjúsági és oktatási uniós programok nem csak ahhoz járulnak hozzá, hogy szakmai ismereteik mellett nyelve(k)et tanuljanak és megismerjék más országok kultúráját, de hosszú távon szolgálják elhelyezkedésüket a munkaerőpiacon.

A három szervezet javaslata az, hogy az EU következő költségvetésében emeljék meg az oktatásra és képzésre jelenleg tervezett összeget.

 

Itt a Windows 8!

 A CivilTech Programon keresztül, a Microsoft adományokra jogosult szervezetek is igényelhetnek Windows 8 Professional és Enterprise Upgrade termékeket!

A Windows 8 megtart néhány elemet a korábban már megszokott Windows XP-ből és Windows 7-ből, azonban a funkcióját vesztett Start gomb eltűnt. Helyette egy új, alkalmazásorientált felületet kapunk, mely megkönnyíti a szinkronizálást a felhő-alapú szolgáltatásokkal. Emellett számos fejlesztés van a felszín alatt , mint például kisebb memóriahasználat, vagy a Windows 7-nél gyorsabb megjelenítés.

Nem biztos abban, hogy a Windows 8 megfelelő-e az Önök számára? Összeállítottunk néhány információt, amely segíthet a döntésben. Bővebb információ a www.civiltech.hu weblapról elérhető Windows 8 oldalon.

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB