spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow E-Napraforgó 2012. november arrow EZ TÖRTÉNT...
EZ TÖRTÉNT...
2012. november 09.

Adományosztás

A Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete közös adományosztást szervezett a "Nyitott Szemmel" Közhasznú Egyesülettel 2012. október 17-én.

A program előzménye, hogy a két szervezet közös pályázatot nyújtott be a LikeFest Karitatív Programja keretében, mely során közel 200 kg tartós élelmiszer gyűlt össze. A konzorcium hosszas mérlegelés után döntött úgy, hogy az adományokat október 17-én a szegénység elleni küzdelem világnapján adja át a Békés megyében élő, rászoruló nagycsaládosok számára.

 Adományosztás

A Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete közös adományosztást szervezett a "Nyitott Szemmel" Közhasznú Egyesülettel 2012. október 17-én.

A program előzménye, hogy a két szervezet közös pályázatot nyújtott be a LikeFest Karitatív Programja keretében, mely során közel 200 kg tartós élelmiszer gyűlt össze. A konzorcium hosszas mérlegelés után döntött úgy, hogy az adományokat október 17-én a szegénység elleni küzdelem világnapján adja át a Békés megyében élő, rászoruló nagycsaládosok számára.

20 rászoruló nagycsaládos részére tudott a két szervezet tartós hidegélelmiszer csomagot kiosztani, melyet személyesen vehettek át a családok Békéscsabán a Bajza utca 15 szám alatt.

Törökné Lukács Beatrix a Békéscsaba Városi Nagycsaládosok Egyesületének elnöke elmondta, hogy örömmel fogadták a családok az adományokat, és nagy segítségnek értékelték jelenlegi élethelyzetükben.

Az ENSZ közgyűlése 1992-ben a szegénység elleni küzdelem világnapjává nyilvánította október 17-ét. A világnap jelentősége, hogy ráirányítja a figyelmet a szegények problémájára, ugyanis érdekérvényesítő képességek hiányában a nélkülözők hangja egyre halkabb. Magyarországon a gyermekek, az idősek, az alacsony iskolázottságúak, a kistelepüléseken élők, a nagycsaládosok, a romák, a betegek és a fogyatékossággal élők a szegénység szempontjából legveszélyeztetettebb csoportok.

Nagy László

 

 

18. Országos Makettkiállítás és Verseny

Idén már 18. alkalommal rendeztük meg Békéscsabán a szokásos rendezvényünket szeptemberben a Fegyveres Erők Klubjában. Az ország minden részéből érkeztek versenyzők - Szeged, Mosonmagyaróvár, Debrecen, Budapest, Szolnok - hogy csak néhány helyet említsek, elhozva több mint 300 kiállítási darabot.

35 kategóriában hirdettünk végeredményt, amelyhez a zsűrizést a „Makettinfo” (Makettinfo Online Klub Egyesület) tagjai vállalták magukra, vezetőjükkel Kiss Gáborral,  a zsűri elnökével.10 ifjúsági és 25 felnőtt kategóriában vehettek  át a több mint 200 oklevelet,és az első három a névre gravírozott plaketteket.

Idén is voltak kiegészítő programok a rendezvényünkön, szombat-vasárnap virtuális légiharcot próbálhattak ki az érdeklődők a JETFLY és a Virtuális Repülőezred támogatásával. Vitringalériát láthattak az érdeklődők Szabó László és Fokti Zoltán bábfiguráiból. Szabó László, aki egykoron a     „TV Macit”, „Mirr Murrt” készítette, még a festményeiből is kiállított néhány munkát. Oszlács Norbert elhozta utasszállító repülőgép gyűjteménye színe-javát is. Szombaton a Békéscsabai Airsoft Team mutatta meg az érdeklődőknek fegyvereiket, míg vasárnap a Szegedi Living History és a Szeghalomból érkezett Senshi Történelmi Lőegylet mutatkozott be. Vasárnap délelőtt kötetlen beszélgetésben vehettek részt az érdeklődők két vadászpilóta vendégünkkel, Szabó „Topi” Zoltánnal és Takács „Taxi” Gézával. A hétvégén folyamatos videó vetítést tartottunk Bodó Imre gyűjteményéből.

A díjakat Vantara Gyula Békéscsaba város polgármestere és két vadászpilóta vendégünk adta át.

Jól sikerült a makettes hétvége Békéscsabán, jövőre újra itt találkozunk, szeptember második felében!

Fekete László,                                    a KIT Makett Klub vezetője

 

 

Békési önkéntesség:
1 év, 16 beteg, 33 önkéntes

Kisfilm készült az otthonukhoz kötött SM betegek mindennapjainak segítésére 2011-ben megszervezett Békés megyei önkéntes segítőszolgálat tevékenységéről.

A Herczegné Szabó Marianna megyei SM egyesületi elnök által koordinált program célkitűzése az volt, hogy az önkéntes segítők látogatásaikkal, alkalmanként néhány órás házimunka végzéssel megkönnyítsék a segítségre szoruló és a segítséget igénylő SM betegek mindennapjait.

A program felépítéséről, az abban részt vállaló önkéntesek munkájáról, a mára 10 békési településen, 16 beteg és 33 önkéntes részvételével működő projektről az SM betegek legnagyobb éves közösségi rendezvényén, a fővárosi Millenárison 2012. szeptember 9-én megrendezett országos SM napon is szó esett, ahol Herczegné Szabó Marianna mutatta be a segítő hálózat kialakításának részleteit.

A Békés megyei programról készült film a youtube.com oldalon, Film SM Békésmegye címre kattintva nézhető meg.

Herczegné Szabó Marianna

 

 

A RÉSZVÉTEL, mint a legszélesebb körű önkéntesség

A békéscsabai Egyensúly AE Egyesület és a Kistérségi Életfa Szociális Szolgáltató Központ a TÁMOP-5.3.3-11/2-2011-0016. „Belép(ő)”– Utcán élő hajléktalanok társadalmi reintegrációja című pályázati projekt keretében az önkéntesség jegyében szervezett szakmai konferenciát a napokban a megyeszékhelyen.  A téma mindkét szervezet napi munkájában visszaköszön a gyakorlatban, de a Békés Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házat - a Békés megyei Esélyek Háza utód intézménye – működtető „Egyensúly” szakmai feladatai között  is prioritást  élvez. 

A rendezvény előadóinak neves szakembereket kértek fel az önkéntesség számos szegmensét alapul véve. Az Emberi Erőforrások Minisztériumából Papp Szilárd, az Esélyegyenlőségi Főosztály esélyegyenlőségi referense a Nemzeti Önkéntes Stratégia jelenéről és jövőjéről beszélt; Dr. Vercseg Ilona, a Közösségfejlesztők Egyesülete tiszteletbeli elnöke a közösség és részvétel jelentőségéről tartott előadást; Rigóné Kiss Éva, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti Hajléktalanellátó Intézmény vezetője az önkéntesség szerepét mutatta be a hajléktalan ellátásban.

Dr. Haranginé Dr. Ádám Zsuzsanna, a Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulástól a „Szociális ellátások és az önkéntesség - jogász szemmel” címmel tartott előadást, majd Herczegné Számel Annamária, a Békés Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház irodavezetője az önkéntes tevékenységek jelentőségről, aktuális programjaikról tájékoztatta az érdeklődőket. 

Az érdeklődők között jelen voltak a szeptemberben az önkéntesség elterjesztésére kiírt pályázat civil nyertesei is, akik működésükkel tovább bővítik azt az önkéntes hálózatot, mely már régóta a gyakorló állampolgári részvétel mentén erősíti társadalmunkat.

Herczegné Számel Annamária

 

 

Amatőr színjátszó találkozó ötödször

A Mentálhigiénés Egyesület 2012. október 26-án immáron ötödik alkalommal rendezte meg a ”Játék-Szín” Dél-alföldi Regionális Amatőr Színjátszó Találkozót szociális alap-, illetve szakosított ellátást igénybevevő szenvedélybetegek, pszichiátriai betegek, idősek és fogyatékkal élők amatőr színjátszó csoportjai számára.

Az egész napos rendezvénynek a Békés városi Kecskeméti Gábor Kulturális Központ adott otthont. A megmérettetésre összesen 22 csapat nyújtotta be jelentkezését, akik közül 11 csapat Békés megyéből, 6 csapat Bács-Kiskun megyéből és 5 csapat Csongrád megyéből érkezett.

Az előadások között szerepelt mesefeldolgozás, zenés-énekes-táncos produkció, kabaréjelenet, bohózat és úgynevezett életszínház is.

A színjátszó csapatok munkáját egy háromtagú zsűri értékelte, melynek tagjai a következők voltak: Szicsek Margit tanácsadó szakpszichológus, Komáromi Anett színművész és Szák Kocsis Péter mentálhigiénés és közművelődési szakember. A nap első felében a vendégkategóriás csapatok - az idősek és a fogyatékkal élők - adták elő produkcióikat, majd a nap második felében a pszichiátriai betegek és a szenvedélybetegek, vagyis a versenykategória résztvevői léptek színre.

A vendégkategória legjobb produkcióját a Szegedi Kistérségi Társulás Egyesített Szociális Intézmény Fogyatékosok Nappali Intézményének  Boncida Színjátszó Csoportja nyújtotta „ A nagyotmondó legény” című előadással; ők vehették át a vendégkategória győztesének járó emlékérmét.

A vendégkategória második helyezését két csapat megosztva nyerte el. Az egyik a Napsugár Színjátszó Csoport volt, akik Ásotthalomról, a Napsugár Otthon Fogyatékos Személyek Részlegéből érkeztek. A másik csapat „A beteg disznó” című produkcióval fellépő  Nagyszénási Színjátszó Csoport volt, akik a Békés Megyei Körös-menti Szociális Centrum Nagyszénási Telephelyének színjátszói.

A vendégkategória harmadik helyezését érte el „Az óvszer” című kabaréjelenettel a Kazinczy Utcai Színjátszó Kör, akik a Békéscsabai Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény Kazinczy utcai Idősek Klubját képviselték a versenyen.

A dobogós helyezések mellett a zsűri olyan különdíjakat hirdetett ki, mint a legötletesebb színpadi megoldás, a legjobb zenés produkció, a legjobb előadó, valamint a legjobb díszlet elismerések.

A vendégkategória ünnepélyes díjkiosztója után következtek a versenykategóriában résztvevő csapatok előadásai. Ebben a blokkban 10 produkció került bemutatásra. 

A zsűri a pszichiátriai- és szenvedélybeteg ellátottak színjátszó csoportjai közül első helyezésben részesítette a tompai Pszichiátriai Betegek Otthonának Arany Páva Színjátszó Körét, akik kétszeres örömmel térhettek haza, mivel csapatuk egyik tagja nyerte el a legjobb színészi alakítás díját is.

A kategória második helyezését az eleki Pszichiátriai Betegek Otthonát képviselő Hóvirág Színjátszó Csoportnak ítélte oda a zsűri. Előadásuk főszereplője kiváló színészi alakítás elismerésben részesült.

Az értékelő bizottság két harmadik helyezést hirdetett: az egyik a Piroskavárosi Szociális és Rehabilitációs Foglalkoztató Non-profit Kft. Pszichiátriai Betegek Nappali és Közösségi Ellátásának „Tiszta Szívvel” Színjátszó Köre volt, a másik a kevermesi Támasz Ház Pszichiátriai Betegek Otthonának „Színkavalkád” Színjátszó Csoportja.

A zsűri „Hangulatos színpadkép” elismerésben részesítette „A tavalyi győztesek” nevű színjátszó csoportot, akik a Csongrádi Kistérség Többcélú Társulása Szociális Ellátások Intézménye Közösségi Pszichiátriai Ellátásának színjátszói. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Harmónia Integrált Szociális Intézmény „Táncos lábujjak” nevű csapata „Zenés mozgás” külön kategóriában kapott dicséretet.

A találkozó nagy élmény volt minden résztvevő számára, és bizton elmondható, hogy valamennyi csapat nyertesként térhetett haza.

A rendezvény nem valósulhatott volna meg ilyen sikerrel a támogatók segítsége nélkül, akiknek ezúton is köszönetet mond a rendezvényt szervező Mentálhigiénés Egyesület.

Szokolay Ildikó

 

 

Születésnap a Nagycsaládosok Köröstarcsai Egyesületénél

Egyesületünk október 27-én ünnepelte 25. születésnapját. Ebből az alkalomból ünnepi vacsorarendezvényt tartottunk a Szabó Károly Művelődési Ház és Könyvtár nagytermében. Szép számmal, 138-an vettünk részt ezen a szép estén.

A rendezvényt megnyitó köszöntőben megemlékeztünk a megalakulásunkról, oklevelet és könyvet adtunk át előző elnökeinknek, alapító tagjainknak, és mindenkinek személyesen megköszöntem a munkáját, amit az egyesületünkért tett. Lelkes szervezőink gondoskodtak róla, hogy minden a helyén legyen, finom volt a vacsora, szépek voltak a születésnapi torták, színvonalas műsort láthattunk, jó zenére sokat táncoltunk.

Kedves vendégeket is fogadhattunk, a NOE elnökségéből Tóthné Nácsa Irént, a Dél-alföldi Régió nagycsaládos hálózatának vezetőjét Benedek Szilviát, a Dévaványai és Mezőberényi Nagycsaládos Egyesület képviselőit, valamint Smíri László polgármester urat. Polgármesterünk és a régiós titkárunk szép gondolatokkal köszöntöttek bennünket ebből az ünnepi alkalomból, jólestek a dicsérő    szavak.

Egyesületünk ebben az évben elnyerte az önkormányzat képviselő testületének kitüntetését, az „Év civil szervezete” díjat, melynek nagyon örültünk. Igyekszünk ezt a munkát továbbra is lelkesen végezni, hogy megfeleljünk az elvárásoknak.

Jó volt látni, hogy a családok kicsi gyermekekkel együtt eljöttek és a különböző generációk együtt ünnepeltek. Köszönöm a szervezők és segítők áldozatos munkáját, a meghívott vendégeknek, hogy részvételükkel megtiszteltek bennünket.

Az egyesület minden tagjának erőt, egészséget és további szép éveket kívánok.

                                                                               Róbert Lászlóné

 

 

Újabb kerékpárút terveztetés a Körösök Völgyében

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület  - a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósuló - HURO BIKE PLAN elnevezésű projektjében 2012. október 29-én magyar oldalon mintegy 55 km hosszú kerékpárút tervezésre történt szerződéskötés ünnepélyes keretek között a Körösök Völgye Látogatóközpontban.

A turisztikai célú kerékpárút terveztetésére vonatkozó közbeszerzési eljárás nyertesével – a Körösök Völgye Kerékpárút Konzorciummal – Izsó Gábor, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület elnökhelyettese írta alá a              szerződést.

Az 1 éves időtartamú projekt célja, hogy a határmenti térség és a Körösök Völgye turisztikai kerékpárút hálózata tovább fejlődhessen, bemutatva a térség turisztikai attrakcióit, természeti és kulturális értékeit. A projekt összköltsége 344 113 €, amelyből 85 %-ot az Európai Regionális Fejlesztési Alap, 10%-ot a Magyar Állam és 5%-ot a partnerek finanszíroznak.

A tervezett - csaknem 74,5 km hosszú – nyomvonal Köröstarcsa, Mezőberény, Békés, Békéscsaba, Doboz és Gyula településeket érintve, átlépve az országhatárt Feketegyarmat, Nagyzerind, Tőzmiske, Vadász és Simonyifalva településeket csatlakoztatná be a kerékpáros közlekedésbe.

Ambrus Réka

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB