spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow E-Napraforgó 2012. november arrow FIGYELMÜKBE AJÁNLJUK...
FIGYELMÜKBE AJÁNLJUK...
2012. november 09.

 

Hogyan és mikor kell elszámolni a 2011-ben kiutalt személyi jövedelemadó 1 százalékának felhasználásáról?

Tájékoztatjuk a kedvezményezett szervezeteket, hogy jogszabályváltozás miatt, a 2011. évben kiutalt szja 1%-os összeg felhasználásáról szóló 11KOZ jelű nyomtatványt (2012. október 31-e helyett) 2013. május 31-éig kell az adóhatóság részére megküldeni elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül. Ez a nyomtatvány legkorábban 2013. január 1-jén lesz elérhető és letölthető a NAV honlapjáról.

Felhívjuk a kedvezményezettek figyelmét, hogy a határidő változás ellenére a 2011. évben kiutalt szja 1%-os összegek esetében a felhasználási időszak a kiutalás időpontjától 2012. december 31-éig tart.

A 11KOZ jelű adatlapon szerepeltetni kell mindazon összeg felhasználását, amelyet az állami adóhatóság a 2010., 2009., 2008., és a 2007. adóévekre benyújtott érvényes rendelkező nyilatkozatok alapján 2011-ben kiutalt. Fel kell tüntetni továbbá a tartalékolt és felhasznált, vagy tovább tartalékolt összegeket is.

A 11KOZ jelű dokumentumot akkor is be kell nyújtani, ha az állami adóhatóság 2011-ben nem utalt ki a szervezet részére szja 1%-os összeget, de a szervezetek a 10KOZ jelű bizonylaton tartalékolt összeget szerepeltetettek, amelyet a tárgyévben felhasználtak, vagy tovább tartalékoltak.

A 2012. év során egyházból átalakult egyesületek a kiutalt szja 1%-os összeg közcélú felhasználásáról a 2012., 2013. és 2014. évben elszámolásra nem kötelezettek, ezért KOZ jelű nyomtatványt sem kell benyújtaniuk.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (a civil szervezetekkel foglalkozó internetes honlapján) az állami adóhatóság által továbbított 11KOZ jelű dokumentumokat 2013. június 30-áig– legalább egyéves időtartamra – ingyenesen közzéteszi.

A saját honlappal rendelkező szervezetek 2013. május 31-ig kötelesek a kitöltött közleményt – legalább egy évre – internetes felületükön elhelyezni.

forrás: nav.gov.hu, 2012. október 19.

 

A közösségekre koncentrál a megújuló Magyar Művelődési Intézet

A szervezet fő feladata a közművelődés megújítása, a közösségek fejlesztése lesz - mondta az MMI főigazgatója.

A Magyar Művelődési Intézet (MMI) már évek óta nem látta el a közművelődés szervezésében betöltött aktív szerepét, ezért új alapokra helyezik a működését. A szervezet fő feladata a közművelődés megújítása, a közösségek fejlesztése lesz - mondta az MTI-nek az MMI főigazgatója.

Závogyán Magdolna elmondta, hogy az intézet mintegy 106 millió forint adósságot görget maga előtt, amelyet átcsoportosításokkal, takarékoskodással akarnak kigazdálkodni még az idén. A főigazgató arról is beszélt, hogy a minisztérium háttérintézményeként működő MMI már évek óta válságban volt.

"Intézetünk feladatát a kormányzat újragondolta, az emberi erőforrások miniszterének és a kultúráért felelős államtitkárnak szándéka, hogy a közösségi művelődésre helyezze a hangsúlyt" - nyilatkozta Závogyán Magdolna. Január elsejétől "új anyagi kondíciókkal és szakmai tartalmakkal" segíti ezt a célt az intézmény.

Závogyán Magdolna elmondta, hogy ugyan nincs elfogadott költségvetés, de az előirányzatok szerint 1,1 milliárd forint jut majd megyei szintű közművelődési terület szakmai koordinálására, ami mintegy négyszerese a jelenlegi, összesen 273 millió forintnak. A főigazgató felidézte: egy április 3-án kelt kormányrendelet határozott arról, hogy a megyei fenntartású közművelődési módszertani központok az Emberi Erőforrások Minisztériuma háttérintézményébe integrálódnak, az MMI legfontosabb feladata ezért most az, hogy ez a 19 feladatellátó már egy egységes, megújult struktúrába tagozódhasson be.

A rendszer elég vegyes: öt módszertani központ pedagógiai intézetek alegységeként működik, mások megyei könyvtárak, múzeumok felügyelete alatt vannak, de akadnak cégszerűen működő feladatellátók is - mondta el. A centralizálás eredményeképp olyan területi irodák jönnek majd létre, amelyekben az MMI négy-négy munkatársa dolgozik. A főigazgató kiemelte: eddig a központok nem kizárólag a törvényben előírt feladatokat látták el, a megyei vidék- és közösségfejlesztési módszertan helyett sokszor olyan városi feladatokat végeztek, amelyek legfőképpen a helyi rendezvények szervezésében nyilvánult meg.

Az új rendszer feladatközpontú lesz, amitől hatékonyságot vár el a júliusban kinevezett vezető. Leszögezte: nem egy módszertani "vízfejet" akar létrehozni. Az új struktúra amellett, hogy a kormányzati stratégiában megfogalmazott célokat tartja szem előtt, az alulról jövő kezdeményezéseket is felkarolja.

Arra a kérdésre, hogy miként fognak együttműködni a területi irodák a megyei, városi szervezetekkel, a vezető azt felelte, hogy az irodák feladata nem a kooperálás, hanem a kapcsolattartás, az információáramlás biztosítása az MMI és a megyei, városi képviselő-testületek, feladatellátók között. "Az egyik legfontosabb feladatunk kitisztítani ezt a területet. Tehát a megyei módszertanhoz az évek során hozzáadódott feladatokat visszaadjuk a településeknek" - hangsúlyozta a főigazgató.

Elsőként arra a mintegy 700 településre koncentrálnak, ahol már megszűntek a helyi közösségi intézmények, az iskolák, óvodák, művelődési házak. "Itt minél előbb el kell indulniuk a közösségfejlesztő folyamatoknak" - tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy miért nem az önkormányzatok végzik el ezeket a feladatokat, a vezető azt felelte, hogy az MMI célja a társadalomfejlesztés, amelyhez országos rálátás kell.

"Az MMI a szakterületet segítő szakmai hátteret nyújtja" - nyilatkozta, kiemelve, hogy a számos elmaradott terület van, ahol nem indulhattak el a helyi közösségekre alapuló közösségfejlesztő folyamatok. Szerinte a közművelődési rendszert alulról fogják újraépíteni, így előfordulhat, hogy a közösségi igény nyomására a helyi önkormányzat újranyit már bezárt könyvtárakat vagy egyéb közösségi színtereket. "A közösségi színterek nagyon fontosak, de például egy hímzőkör, galambászegyesület, faluszépítő egyesület munkájához nem feltétlen művelődési házra van szükség, hanem elkötelezett, cselekvőképes közösségre. Aktív, tenni akaró helyi polgárok nélkül mit sem érünk a bezárt művelődési házakkal" - jegyezte meg Závogyán Magdolna.

A vezető korábban a Békés megyei önkormányzat kulturális referenseként dolgozott. "Békés megyében is az átszervezés volt a fő feladatom, évről évre csökkenő költségvetésből kellett jobb minőségű és több programot megvalósítani" - fogalmazott Závogyán Magdolna, akit idén márciusban Bánffy Miklós-díjjal jutalmaztak például a Kultúra gazdagít elnevezésű programért. Ez a civil, az önkormányzati és a piaci szektort fogta össze: a kulturális intézmények látogatói a jegyükkel hétköznapi árucikkeket vásárolhattak. Závogyán Magdolna úgy vélte, a program országos szinten is működtethető lenne.

A főigazgató arról is beszélt, hogy reményeik szerint rövidesen elindulhat az MMI I. kerületi székházának, a Hagyományok Házának is otthont adó Budai Vigadó épület belső felújítására vonatkozó tervezés. A projekt mintegy 4 milliárd forintba kerülne, célja nemcsak az épület műemléki jellegének visszaállítása, hanem a környező utcák rekonstrukciója is.

Kitért arra, hogy november 30-ával leválik az intézetről a Képzőművészeti Lektorátus, és az a jövőben a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. (MANK) részeként, szakmai önállóságát megtartva végzi majd munkáját. A vezető rámutatott: a lektorátus eddig is önálló szakmai irányítással, elhatárolt költségvetéssel működött az intézeten belül, ezért a leválás az MMI életében nem jelent jelentős változást.

forrás: hirado.hu

 

Figyelem! Törvényváltozás

A Magyar Közlöny 140. számában (2012. október 25.) megjelent a 2012. évi CLII. törvény, amely a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény módosítását tartalmazza.

Elérhetősége: Magyar Közlöny 140. szám (24271. oldal)

forrás: MMIKL

 

 

Ösztöndjíprogram

Az UWC Magyarország idén is 10. és 11. évfolyamos középiskolás diákok jelentkezését várja kétéves nemzetközi ösztöndíjprogramjára. A nemzetközi oktatáson, élményeken és a közösségért végzett szolgálaton keresztül a United World Colleges iskolák arra nevelik a fiatalokat, hogy felelős, környezettudatos, a politika terén tájékozott állampolgárok legyenek, akik a béke és igazságosság, a megértés és az együttműködés eszméinek elkötelezettjei, és tetteikkel, személyes példamutatásukkal ezen eszmék gyakorlati megvalósítására törekednek. Az iskolák arra buzdítják végzőseiket, hogy tanulmányaik befejeztével térjenek vissza hazájukba, és a nemzetközi közösségben szerzett tapasztalatok otthoni kamatoztatásával járuljanak hozzá országuk fejlesztéséhez, modernizálásához, versenyképessé tételéhez. Az iskolák által felajánlott ösztöndíjak fedezik a külföldi tartózkodás, így a szállás, étkezés és a tanulmányok teljes költségét, a két évre körülbelül 50.000-90.000 USD értékben. További információkat az ösztöndíjkiírással kapcsolatban honlapunkon talál: http://uwc.hu/hu/application.html

A magyar diákok kiválogatásáért felelős egyesület igyekszik maximálisan biztosítani az érintettek tájékoztatását, a válogatás zökkenőmentes lebonyolítását és a kiutazók felkészítését. A diákok külföldön tartózkodásának idején tartják a kapcsolatot az iskolákkal, és más, a magyar diákok biztonságát garantáló szervezetekkel.

Figyelmébe ajánljuk Facebook oldalunkat is (facebook.com/uwc.hu), ahol a szervezet legfrissebb híreiről tájékozódhat. A szervezet képviselőivel, volt diákokkal az ország több nagyvárosában személyesen is találkozhat a következő pár hónapban, nyílt napjaink helyszínei és időpontjai hamarosan elérhetőek lesznek honlapunkon és facebook oldalunkon.

További információ: Popovics Adrienn - UWC Magyarország Válogató Bizottság, e-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB