spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow 1 %
Testvérvárosok civil delegáltjainak találkozója Tarnowskie Góry-ban
2012. jĂşnius 25.

A 2012. május 29-31. között megvalósult program Békéscsaba Városának „Európa a polgárokért” Európa Uniós pályázat ”Az önkormányzatok munkáját támogató civil szervezetek hálózatának létrehozása” című projektjének keretében zajlott. A találkozón Tarnowskie Góry város önkormányzatának civil referense fogadta a magyar és a finn delegáció tagjait. Lehetőségünk volt találkozni néhány – a városban működő – civil szervezeti vezetővel, akik bemutatták tevékenységüket, működési területüket.
Az érkezés estéjén két sportegyesülethez látogattunk el.  Először a Gyephoki Klubhoz, ahol a sportággal profi módon foglalkoznak, felnőtt férfi és női csapatuk is van, nemzetközi versenyeken vesznek részt.  Az önkormányzat tulajdonában lévő nagyon jól karbantartott épületben és pályán működnek. A sporteszközöket, mezeket a Klub biztosítja a tagjai számára. Bárki csatlakozhat hozzájuk, aki tud játszani és befizeti az évi 20 zloty tagdíjat, továbbá vállalja a heti három edzést.
A másik sportegyesület a szabadidő hasznos eltöltéséhez nyújt lehetőséget, erre ösztönzik a hozzájuk csatlakozókat. Szintén a városi önkormányzat tulajdonában lévő épületben működnek, melyhez tartozik egy futball-pálya is. A felszereltségüket mutatja, hogy az épületben konditerem, ping-pong asztal található, és külön teremben tárolják a számos egyéb sporteszközt – kerékpárok, labdajátékok, – amelyeket a tagok rendelkezésére bocsátanak. Az egyesület vezetőjének magánvállalkozása önkéntes munkában építette ki a fürdőhelyiséget, amit nemrégiben adtak át. Az egyesület kávézóját egy vállalkozó működteti, aki bérleti díjat ugyan nem fizet, viszont az épület kisebb karbantartási munkáit elvégzi. Tehát az épületet az önkormányzat bocsátotta rendelkezésükre, a szakmai tevékenységet az egyesület koordinálja, a kávézót működtető vállalkozó pedig részt vállal az épület állag-megóvásában, ami - kicsiben ugyan – de nagyon jó példa a három szektor együttműködési lehetőségeire. Az egyesület elnöke - 15 éve látja el ezt a tisztséget – problémaként jelezte, hogy az edzők költségét nehezen tudják előteremteni, mivel gazdasági-vállalkozási tevékenységet nem folytatnak, és a saját bevételük pedig nagyon kevés.
A találkozó második napján Tarnowskie Góry város közgyűlésén köszöntöttek minket, majd a „Falochron”, azaz a „Hullámtörő” nevű szenvedélybetegeket és azok családtagjait segítő egyesület tagjaival találkoztunk. Azért ezt a nevet választották, mert a hullámtörő védi az embereket a viharos hullámok okozta fenyegetéstől, és ők ugyanezt teszik: védik a hozzájuk fordulókat a drog és alkohol, szerencsejáték okozta szenvedélybetegségek következményeitől. Egy országos hálózat részei, tevékenységüket módszertani központ koordinálja. Célcsoportjuk a prevenció területén leginkább a középiskolás korosztály, de foglalkoznak szenvedélybetegséggel küzdő szülők gyerekeivel is – pszichológusok segítségét vehetik igénybe, illetve mindenki számára szabadidős tevékenységeket biztosítanak. A középiskolás korban felmerülő problémákat széles témakörben kezelik, mint pl. konfliktus a családdal, összeütközés a törvénnyel, a szabadidő eltöltésének veszélyes formái, helytelenül használt Internet, menekülés otthonról, kapcsolatteremtés problémái, csavargás, rossz társaságba kerülés. Az egyesület célja továbbá, hogy összehangolja az intézmények, hivatalok és szervezetek megelőzést szolgáló tevékenységét, ezzel is csökkentve a fiatalok kockázatos viselkedését, a társadalmi problémák kialakulását. Céljuk az is, hogy a tanárok számára képzéseket folytassanak a fiatalok problémáinak diagnosztizálása, a családi kötelékek megerősítésének segítése, a nem megfelelő viselkedés következményeinek konstruktív megismertetése témakörökben.  Az elmúlt időszak legnagyobb sikerének azt tartják, hogy saját helyiséget kaptak az önkormányzattól, ahol az irodájukat, és a szabadidős teret működtetik.
A következő állomásunk a Tarnowskie Góry-ban található kastély volt, amely eredetileg egy német nemesi család tulajdona, majd államosították végül pedig egy magánszemély vásárolta meg, aki a működtetésének segítésére létrehozott egy alapítványt 2005-ben. Célja a kastély megismertetése, a kultúra és művészet széleskörű terjesztése elsősorban a gyerekek és serdülők körében. A küldetésüket úgy érik el, hogy a kastélyban megvalósított programok során a fiatalok közvetlen kapcsolatba kerülnek a művészettel, feltárják tehetségüket, és aktívan bevonják őket a kulturális, társadalmi ügyekbe. A kastélyt saját, illetve EU-s forrásból újították fel, majd ezután a reneszánsz épületet elérhetővé tették a nagyközönség számára is, bemutatva a kézműves termékekből álló hatalmas gyűjteményt, és a nagyon értékes, egyedülálló antik könyvekkel felszerelt könyvtárat. A felújítás még nem fejeződött be, jelenleg kialakítás alatt van a kézműves gyakorló műhely és a képzési központ.
Ezt követően egy másik történelmi helyet mutattak be a kis csapatunknak: a Tarnowskie Gory Barátainak Szövetsége kezelésében lévő Ezüstbányát, amely ma már nem üzemel, de mint turistalátványosság megtekinthető. A Szövetség 1938 óta működik, kezdettől fogva a város történelmi emlékeinek kezelése, a nyilvánossággal való megismertetése volt a céljuk. A bánya az 1500-as évektől működött, megnyitása nagyban hozzájárult a város gazdasági fejlődéséhez, az 1950-es években zárták be végleg. 1976-ban nyitották meg a látogatók előtt, az erre való felkészítő munkában a Szövetség nagy szerepet vállalt. Biztonságossá tették és világítással látták el a közel 40 méter mélyen lévő járatokat.  Az általuk kialakított turistaútvonal hossza kb. 1700 méter, beleértve a közel 270 méteres kizárólag csónakkal megtehető szakaszt is. A régi bányászati területre több nyelven beszélő idegenvezető kíséri a látogatókat, aki részletes beszámolót nyújt a föld alatt folytatott kemény, embert próbáló munka nehézségeiről, a bányászok által használt kezdetleges eszközökről, és életmódjukról. Az emeleten múzeumot működtetnek, ahol a kőzetkiállítás mellett megtekinthető a bányában használt első gőzgép életnagyságú modellje is, amely a tájékoztatás szerint az első Lengyelországba érkezett gőzgép volt. A környező országokból is a csodájára jártak-történelmi feljegyzések szerint még Johann Wolfgang Goethe német költő is elutazott a városba kizárólag azért, hogy megtekintse a gőzgépet.
A találkozó utolsó estéjén két, szociális területen működő civil szervezet vezetőivel beszélgettünk a tevékenységükről, sikereikről, működési körülményeikről. Az egyik, egy nemrégiben alakult egyesület a koraszülött, vagy rendellenességgel született gyermekek szüleinek nyújtanak segítséget a mindennapokban. Honlapot és levelező rendszert működtetnek, amelyeken keresztül a tanácsot igénylő szülők feltehetik kérdéseiket. Emellett több programot is vezetnek, jelenleg aktuális a „Kenguru program”, amelynek során a szülőket megtanítják, hogyan lehet biztonságosan használni a kengurunak nevezett gyermekhordozót. Egy aikido edző is van a tagjaik között, aki heti rendszerességgel edzést tart a hozzájuk csatlakozó szülőknek. Ennek célja, hogy sportolásra buzdítsák a résztvevőket, önvédelmet tanuljanak miközben kiszakadva a gyermeknevelés mindennapjaiból közösségi élményt is szereznek. Tevékenységüket teljes mértékben önkéntes munkában látják el.
A másik szervezet több éve működik, elsősorban olyan szülőknek nyújt segítséget, akiknek a gyereke halálos, vagy gyógyíthatatlan betegségben szenved. Szakemberekkel – orvosokkal, pszichológusokkal – dolgoznak együtt. Megszerveztek egy olyan segítő rendszert, amely a szülőknek gyors, könnyen elérhető orvosi segítséget, ellátást biztosít. Kiemelendő, hogy az orvosok ezt a segítségnyújtást önkéntes munkában végzik, heti három óra rendelési időt biztosítanak ingyen! Szolgáltatásaik nem csak a Tarnowskie Góryban lakók számára elérhető, fogadnak az ország minden részéből segítségre szorulókat. Jelenleg 140 családdal van kapcsolatuk.  Az egyesület tervei között szerepel egy olyan ház működtetése, ahol a szülők a beteg gyermekkel állandó elhelyezést kapnának orvosi felügyelet mellett, és olyan gyermekek számára is helyet biztosítanának, akik gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, képtelenek magukat ellátni, és a szüleik meghaltak.
Minden szervezet vezetője, akivel találkoztunk elmondta, hogy a működésük finanszírozása sokszor nehézségbe ütközik, bár nagyon sok támogatást kapnak a várostól és a több éve működő szervezetek hazai pályázaton is részt vesznek.  Az Uniós pályázatoktól az alacsony költségvetéssel gazdálkodó szervezetek idegenkednek a bürokrácia és a kötelezően vállalandó önrész miatt.  Az önkéntes munkát mindenhol kiemelten kezelik, nagy társadalmi megbecsülése van.  A hazai pályázatok esetében a programok megvalósításához természetbeni hozzájárulásként Lengyelországban is elszámolható az önkéntes munka értéke, a mindenkori szakértői díjakkal megegyező értékben. Kiemelték, hogy nagyon szívesen vállalnak együttműködéseket magyarországi civil szervezetekkel. A partnerkeresést segíti, hogy Békéscsaba Város honlapjára – www.bekescsaba.hu – felkerül egy adatbázis, amely tartalmazni fogja az „Európa a Polgárokért” programban résztvevő összes civil szervezet adatait, elérhetőségét.

Bálint Andrea
Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete

 

 

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB