spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow Civil Fejlesztő Központ Mezőberényben
Civil Fejlesztő Központ Mezőberényben
2011. oktĂłber 25.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program IV. (LEADER) tengelybe sorolt fejlesztések támogatására kiírt „Térségi civil fejlesztő központok kialakítása” felhívásra „Civil központ kialakítása Mezőberényben” címmel nyújtott be pályázatot Mezőberény Város Önkormányzata 2010-ben a Körösök-Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft-hez.

Mezőberényben és közvetlen vonzáskörzetében lévő kistelepüléseken nem megoldott a civil szervezek saját irodában történő elhelyezése, valamint a képzésekhez (főként számítástechnikai képzésekhez) szükséges infrastruktúra. Ez a beruházás egy olyan képző és fejlesztő központ létrehozását tűzte ki célul, amellyel elősegíthető a helyben, térségben működő civil szervezetek munkája, tagságának képzése, így segítve a vidék felzárkózását.

Olyan üresen álló épület megújulását tette lehetővé a nyertes pályázat, amely korábban is irodai célokat szolgált a városháza mellett. A meglévő helyiségek mellett 25 fős csoport képzésére alkalmas terem is kialakításra került.

Az irodákat bebútoroztuk és korszerű számítástechnikai eszközök kerültek beszerzésre.

Így a civil szervezetek szolgáltatásai kulturált környezetben, a kor követelményeinek megfelelő számítástechnikai infrastruktúrával felszerelve adott nyitva tartási időben és előre egyeztetett időpontban gyakorlatilag munkanapokon bármikor elérhetők.

A Civil Fejlesztő Központ működtetését, a feladatok koordinálását a Képviselő-testület az Orlai Petrics Soma Kulturális Központra bízta. Az intézmény négy munkatársa foglalkozik a civil ügyekkel. A közművelődési szakemberek korábban is aktív kapcsolatban álltak a helyi, térségi civil szervezetekkel, mindegyikük más-más területen segíti, segítheti, koordinálja a szervezetek tevékenységét.

A közös munka elkezdődött. Mindenkinek, aki részt vállal benne az a célja, hogy a helyi, térségi társadalom közösségi életét, annak fejlődését, kapcsolatok kialakulását segítse.

A kezdeti lépésekhez a szakmai hátteret a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete biztosítja.

A létesítmény ünnepélyes avatójára 2011. október 24-én délután került sor, amit Siklósi István Mezőberény Város polgármestere adott át. Pocsajiné Fábián Magdolna, egyesületi titkár köszöntőjében a civilek közötti összefogásra, a hálózatépítés fontosságára helyezte a hangsúlyt.

 
Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB