spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2011. május arrow Civil fórum Sarkadon
Civil fórum Sarkadon
2011. május 11.

A Sarkadi Kistérségi Civil Fórum alapítóinak tagjai április végén tartották összejövetelüket a Békés-Bihar Kistérség Fejlesztő Egyesület székházában. A program bevezetéseként Ungvári Mihály, a fórum elnöke köszöntötte a résztvevőket és rövid tájékoztatásra, a helyzetkép felvázolására kérte fel a megjelent civil szervezetek képviselőit.

Elsőként Tóth Miklós, a Homo Faber Alapítvány és a Hazatalálás Szociális Szövetkezet képviseletében szólt környezetvédő-szemléletformáló, hagyományőrző tevékenységükről. Jelenleg egy önfenntartó közösség létrehozásán dolgoznak Mezőgyán határában, mely során 10 család tanyabokrot alakít ki. Ezeket a családokat segítik a forrásszerzésben és a kapcsolatépítésben, valamint a terveik szerint felépítenek egy olyan közösségi házat is, amelyben a jövőben képzéseket, táborokat szerveznek.

Kónya Mária, az Okányi Településszépítők Egyesületének elnöke elöljáróban elmondta, hogy szervezetük 2000 óta működik, de csak 2006 után kapcsolódtak be a kistérségi civil fórum munkájába, hiszen településük a szeghalmi és a sarkadi kistérség határán helyezkedik el.  Okányban a Civil információs Pont működtetését a Könyvpártolók Egyesületével közösen látják el, összefogva és koordinálva a helyi civil szervezetek tevékenységét is.  Kónya Mária kifejtette, hogy egy-egy szervezet csak akkor tud eredményesen működni, ha másokkal együttműködik, ezért ő a települési-térségi szinten történő összefogást szorgalmazza.

A Sarkadi Városszépítő Egyesület nevében Hódosi József beszélt tevékenységükről és kiemelte, hogy az óvodástól a nyugdíjas korosztályig mindenkit igyekeznek megszólítani programjaikkal és kapcsolatot ápolni velük. Az egyesület kulturális szakcsoportja évente szabadtéri tárlatot rendez és többszöri találkozási lehetőséget biztosít. Terveik között szerepel egy alkotótábor elindítása és a Peckesi-domb találkozóhelyként történő kiépítése, mely zarándokhellyé is kinőheti magát.

Brandtné Czirják Éva, a Tisza-család Geszti Emlékköre Egyesület elnöke az aktuális programjukra fókuszált ismertetőjében, hiszen a hétvégi megemlékezésre – gróf Tisza István születésének 150. évfordulója - a Tisza család külföldön élő rokonai, leszármazottai is Gesztre látogatnak. Örömmel jelentette be, hogy megalakult a Geszti Fiatalok Egyesülete, így már 2 szervezet munkálkodik a településen. A Békés Megyei Önkormányzat által kiírt pályázati lehetőséget megragadták ugyan, de székely gyerekek táboroztatásán is gondolkodnak és ehhez keresik a forrást, illetve az együttműködési módokat.

Pocsajiné Fábián Magdolna, a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének titkára szerint a civil fórum mindenképpen a közös erőt képviseli kistérségi szinten. Fontosnak tartja a kapcsolat további ápolását a kistérségi társulással, mely további ötleteket, együttműködéseket generálhat.

A Kötegyáni Baráti Kör életében bekövetkezett változásokat Ungvári Mihály ismertette a jelenlévőknek. Több szálon indult el a gondolkodásuk a szervezet jövőjét illetően, melyek közül az önfenntartó-falu projekt lehetne az egyik fő alternatíva, amelyhez a szakmai hátteret a Lakiteleki Népfőiskola adja. Az egyik kitörési pont lehet a helyi érték-leltár elkészítése, melyhez a Kötegyáni Baráti Kör felajánlotta a segítségét.  Ennek a leltárnak nagy jelentősége lehet a fejlődés szempontjából is, hiszen olyan értékek kerülhetnek be a köztudatba, amelyre a felmérés nélkül nem is gondolunk, legyen szó akár a településen élő alkotó emberekről, műemlékekről, kulturális intézményekről vagy akár a helyben elkészült termékekről. Ungvári Mihály szerint az ország más területein, illetve a határon túl kialakított kapcsolatok is generálhatják a civil szervezetek közötti hálózatépítést.

Az ülés végén a jelenlévők megállapodtak a következő összejövetel témáiról, melynek középpontjában a kistérségi társulás terveinek, az önfenntartó-falu fő szakmai irányainak és a Leader program aktuális projektjeinek a megismerése szerepel. Megállapodtak abban, hogy a következő találkozóra meghívják a kistérségben működő civil szervezetek szélesebb körét.

Butora Hajnalka

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB