spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2011. május arrow SAJTÓTÜKÖR
SAJTÓTÜKÖR
2011. május 11.

NOE-FON: nem csak nagycsaládosoknak

SZOLGÁLTATÁS Telefonon nyújtanak tájékoztatást a jogszabályokról

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) létrehozta a NOE-FON telefonos szolgáltatást, amelyet nem csak az egyesület tagjai vehetnek igénybe. A cél, hogy a szolgálathoz fordulók naprakész tájékoztatást kapjanak a jogszabályokról, hogy különböző ügyeiket gördülékenyen intézhessék.

- Életünket át meg átszövik a jogszabályok, előírások. Olyan új dolgokkal találkozunk, mint a krízisalap, az elektronikus közszolgáltatások. Van, hogy olyan hétköznapi dolgok sem világosak, mint a gyes szabályai vagy a tankönyvtámogatás – mondta Benedek Szilvia, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete dél-alföldi regionális titkára.

- Sokszor jönne tehát jól a gyors tájékoztatás, de ismerőseink sokszor ugyanolyan tanácstalanok bizonyos kérdésekben, mint mi. Vagy nem biztos, hogy a helyes információ birtokában vannak.

Benedek Szilvia hangsúlyozta, ezért hozta létre a NOE a NOE-FON-t, amit héköznaponként 8-tól 16 óráig lehet hívni a helyi tarifás 40/200-943-as kékszámon, illetve a NOE 70/771-6565-ös flottás számán.

forrás: BMH, 2011.04.14.

 

 

Sikerrel dolgoznak a fogyatékkal élők érdekében Békés megyében

Harminc évvel ezelőtt néhány lelkes mozgássérült a saját élettapasztalatára alapozva hívta életre a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületét. A mára már a megye 65 településén elérhető, 13 ezer főt tömörítő közösség csütörtökön jubileumi ünnepségen emlékezett az eltelt három évtizedre.

 - A fogyatékos emberek felzárkóztatását célzó tevékenység, bár látszólagos társadalmi támogatottságot élvez, mégsem tartozik a legfontosabb dolgok közé – mondta Czeglédiné Kovács Ágnes, az egyesület elnöke, hozzátéve: a fogyatékkal élő embereknek sok évszázados hátránnyal kell megküzdeniük a többségi társadalomhoz képest.

A mozgáskorlátozottak megyei egyesülete több intézményt is működtet, az elmúlt években munkahelyeket teremtettek és egy jól működő segítő hálózatot építettek ki a fogyatékkal élők mindennapjainak megkönnyítésére.

forrás: BMH, 2011.04.29.

 

 

A civileket támogatja a városvezetés 

„Civil Együttműködési Cselekvési Terv néven kiemelt fontosságú önkormányzati intézkedéssorozat kezdődik Gyulán – erről döntöttek a képviselők a tegnapi ülésen. Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, több mint 300 civil szervezet van Gyulán, de ezek nem mindegyike működik. A valós helyzet felmérése érdekében civil adatbázist készítenek. A párbeszéd elősegítése érdekében létrehozzák a Gyulai Civil Kerekasztalt és a Civil Fórumot, mely a közmeghallgatások mintájára működik. A civil szervezetek eseményeiből rendezvénynaptárt állítanak össze, május 1-jétől pedig egy szakembert civil referensként alkalmaz az önkormányzat.

Mint azt a polgármester elmondta, Gyulán az idei költségvetésben ötmillió forintot különítettek el civil szervezetek támogatására, s emellett más szolgáltatásokkal is segíteni kívánja a városvezetés a helyi civileket.”

forrás: BMH, 2011.04.29.

 

 

Székelyföldi körút

A Békés Megyei Önkormányzat és a romániai Kovászna Megyei Önkormányzat együttműködésének jegyében, a Békés Megyei Önkormányzat szervezésében a Napsugár Bábszínház a „Vásárfiak” című előadásával székelyföldi vendégszereplésre készül 2011. május 5-9. között. A program helyszínei: Székelyudvarhely, Székelykeresztúr és Sepsiszentgyörgy („Szent György – Napok”). Az utazás külön érdekessége, hogy a bábszínészek közül van, aki tulajdonképpen „hazamegy”, hiszen gyökerei odakötik. A Napsugár Bábszínház ezúton szeretné megköszönni a Megyei Önkormányzatnak, hogy megszervezte és lehetővé tette ezt az érdekesnek és tartalmasnak ígérkező turnét.

forrás: www.napsugarbab.hu

 

 

Alapítványokat is támogatnak a megszavazott forrásokból

Összesen 5,5 millió forintos keretösszeget különített el költségvetéséből Békéscsaba a közművelődési és művészeti pályázatok támogatására. A kiírásra összesen 193 szervezet jelentkezett. Az önkormányzat kilenc alapítványnak is megszavazott forrást, melynek megadásához közgyűlési jóváhagyás kellett. Az alapítványok elsősorban rendezvények lebonyolítására igényeltek támogatást. Egyebek mellett egészségnapok, alkotótábor, kirándulások, táboroztatás, játszóház, szólótáncfesztivál megrendezése szerepel a tervezett programjaik között.

Az ifjúsági pályázatok segítésére ebben az esztendőben 1,5 millió forint áll a város rendelkezésére. Erre a felhívásra 72 pályázat érkezett, köztük hét alapítvány is megmérette magát. Utóbbiak ugyancsak rendezvények, tematikus programok megszervezését tervezik az elnyert összegekből.

forrás: BMH, 2011.05.03.

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB