spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2011. április arrow Tájékoztató fórum a Megyeházán
Tájékoztató fórum a Megyeházán
2011. április 07.

Április 1-én tájékoztató fórumot tartottak a békés megyei civil szervezetek vezetőinek, képviselőinek Békéscsabán, a Békés Megye Kulturális és Turisztikai Pályázata 2011. témakörben. A megjelenteket Kónya István, Békés Megye Képviselő-testületének alelnöke köszöntötte, aki hangsúlyozta, hogy a megyei önkormányzat partnernek tekinti a civil szervezeteket és mindent megtesz azért, hogy támogassa őket.

Závogyán Magdolna, a Békés Megyei Önkormányzati Hivatal kulturális referense ismertette a 2009-ben elfogadott Békés Megyei Civil Stratégia főbb elemeit, az önkormányzat ezzel kapcsolatos intézkedéseit, valamint a 2011. évi pályázattal kapcsolatos főbb tudnivalókat. Elmondta, hogy az önkormányzat 2009-ben 70 millió forint, 2010-ben 30 milliót forint és 2011-ben ismét 30 millió forint támogatást tud pályázati úton nyújtani civil szervezeteknek, amelynek a legfőbb célja: Békés megye kulturális értékeinek megismertetése, hagyományainak ápolása, a lokális közösségek önszerveződésének erősítése, a Békés megyei kulturális és turisztikai élet élénkítése. A Békés Megyei Önkormányzat a kultúrát alapvető emberi szükségletnek tekinti, ennek érdekében a 2011. évben kiírásra kerülő pályázat a kultúra elérhetőségének területén az esélyegyenlőség megteremtésére törekszik. A Békés Megyei Önkormányzat a megyei civil társadalom, civil közösségek tevékenységét és aktív részvételét, valamint a közművelődési és kulturális életben való együttműködését is erősíteni kívánja.

A tájékoztató fórumon előadást tartott Dr. Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, aki a civil szektorban várható változásokról tájékoztatta a jelenlévő civil szervezetek képviselőit. A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány stratégiai partnerként tekint a civil szervezetekre, ezért igyekeznek könnyíteni a szektor működését, helyzetét. Kiemelte a 2010-ben lezajlott társadalmi konzultációt, melyben azt kérték a szervezetektől, hogy gyűjtsék össze az égető problémákat és nyújtsanak be ezek megoldására vonatkozó javaslatokat. Az ekkor érkező mintegy 400 érdemi javaslat alapján összeállították az adminisztratív, illetve a gazdálkodási, pályázati „probléma-leltárt”, mely többek között tartalmazza a nyilvántartásba vétel, törlés, kivonás és a túl sok jogszabály probléma-körét. Gazdálkodási oldalról pedig a szűkülő adókedvezmény, a beszámolás nyilvánossága, a többlépcsős pályázati mechanizmusok és a támogatópolitikák összehangolatlansága került be az anyagba főbb problémaként. Dr. Latorcai Csaba ismertette az elérni kívánt célokat is, úgymint a bírósági eljárások egyszerűsítése, a ténylegesen nem működő szervezetek kivezetése a nyilvántartásból és a hatékony, a hivatalok együttműködésére épülő informatikai rendszer kiépítése (elektronikus civil jegyzék). A gazdálkodás területére vonatkozó törekvések közül kiemelendő az adókedvezmény vizsgálata, a beszámolás rendszerének egyszerűsítése és a pályázati eljárások radikális egyszerűsítése. A célok megvalósulásához különböző eszközöket említett a helyettes államtitkár, melyek közül a legfontosabbnak a civil törvény megalkotását, vagyis egy egységes, civil szektorra vonatkozó keretjogszabály előkészítését tartja. Eszközként szólt a Nemzeti Civil Alapprogramról, valamint a Kárpát-medencei egységes civil háló létrehozásáról. Az előadásban szó esett a 2011.évi kiemelt feladatokról is, melyek között szerepel az NCA megtartása és működésének javítása, illetve az ehhez kapcsolódó adminisztrációs terhek csökkentése. Az NCA átalakítása során az egységes monitoring rendszer kiépítése van fókuszban és hogy valós, kifejtett és társadalmilag hasznos tevékenység alapján juthassanak pályázati forráshoz a civil szervezetek. Az előadás végén a helyettes államtitkár felhívta a figyelmet a feladatok időbeli ütemezésére, miszerint május elején benyújtják a törvénytervezetet és a tervek szerint július elején hatályba lép a civil törvény, 2012-re pedig új testületekkel kiteljesedik az NCA új rendszere.

Butora Hajnalka

Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB