spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2011. április arrow EZ TÖRTÉNT...
EZ TÖRTÉNT...
2011. április 07.

Közösségfejlesztő műhely

A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete szakmai műhelyt rendezett március 8-án Békéscsabán, az Ibsen Házban. A békés megyei civil szervezetek, informális közösségek vezetőinek, valamint a proHáló hálózat Helyi fejlesztő munkacsoport tagjainak szervezett program keretében hasznos település-közösségfejlesztő kezdeményezések bemutatására került sor. “Lehetőségek és esélyek egy komplex kistérségi programban” címmel Kresák Anna, a Magyar Tudományos Akadémia Gyerekszegénység Elleni Programiroda Dél-alföldi regionális alkoordinátora tartott előadást. A résztvevők átfogó képet kaptak a sarkadi kistérségben zajló szegénységellenes programról, annak pozitív vetületeivel, hatásaival és nehezítő tényezőivel egyaránt megismerkedve.

Tóth Miklós, a Homo Faber Alapítvány kuratóriumi tagja a Békés megyében elindult ökoszociális kezdeményezésekről tartott tájékoztatót. Előadásában többek között ismertette a közösségi önsegítő rendszer működésének tapasztalatait, a helyi bio-piac tevékenységét, valamint a Mezőgyán határában kialakulóban lévő élőfalu kezdeményezést. Kovács György székesfehérvári közösségfejlesztő az abai magisztrátus működésének tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel, kiemelve a civilek döntéshozásban való véleménynyilvánítási lehetőségét.

A szakmai műhely megvalósítását a proHáló támogatta.

Butora Hajnalka

 

Értékek – hagyományok – hungarikum konferencia

A Békés Megyei IBSEN Nonprofit Kft. Kulturális Irodája a Békés Megyei Ibsen Étterem és Kávéházzal együttműködve konferenciát szervezett Értékek – hagyományok – hungarikum címmel a kulturális és gasztronómiai örökség őrzéséről az Ibsen Házban 2011. március 24-én.

A rendezvényt Farkas Zoltán, Békés Megye Képviselő-testülete elnöke nyitotta meg, aki elmondta, megyénkben népesség megtartó ereje és gazdasági növekedést serkentő szerepe van és kell hogy legyen a helyi értékeknek, melyek ismerete identitást, pozitív jövőképet adhat az embereknek, ezért olyan fontos a hungarikum törvény.  Ezt követően Dombi Ildikó, a Békés Megyei IBSEN Oktatási, Művészeti és Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezetője hívta fel a figyelmet Békés megye készülő értékleltárára.

A konferencia programjához szorosan kapcsolódva Békés megyei termékek vására zajlott az Ibsen Ház belső udvarán, ahol bárki kóstolhatott illetve vásárolhatott a kiváló élelmiszerek és kézműves remekek közül.

Az előadások sorát Birinyi József, a Parlamenti Hungarikum Munkacsoport vezetője kezdte, az „Az érték a mérték!” Magyar találmány a hungarikum? című előadással. Tőle megtudhattuk, hogy a kiemelkedő, kirakatba tehető magyar értékek felmérését, gondozását, köztudatba juttatását, segítését célozza a Magyar ÉrtékTár (MÉRT), Hungarikum törvény.

 Bács-Kiskun megye értéktárával kapcsolatban Polyák Albert, a Bács-Kiskun Megyei Közművelődési Intézet főtanácsosa tartott előadást. Elmondta, hogy a munka nehézkesen indult, hiszen az emberek nincsenek mindig tisztában saját lakóhelyük, szűkebb életterük értékeivel.

Délben a vendégek szendvicsebéden vettek részt az Ibsen Kávézóban, majd a szokásosnál hosszabb szünetben megtekinthették a vásárban kínált portékákat.

A délutáni rész első előadója dr. Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatója, aki a szellemi kulturális örökség egyezményről és hazai megvalósításáról tartott előadást.

Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke Békés megye élő kézművessége, mint örökség címmel tartott előadást a tőle megszokott, személyes tapasztalatokra és élményekre alapozott stílusában.

Csasztvan András, a Szarvasi Általános Művelődési Központ igazgatója „Tessediktől napjainkig – a szarvasi szilva termesztése és feldolgozása” című előadása átfogó képet adott Békés megye egyik jó példájáról a hagyományőrzés terén.

Záró programként „Békés megyei alapanyagok, hungarikumok a gasztronómiában” címmel Prohászka Bélát, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnökét hallgathatták meg az érdeklődők. Az előadó Venesz-díjas mesterszakácsként is nagyon fontosnak tartja a minőségi hozzávalók felhasználását, a helyi értékek kiaknázását.

A konferencia zárásaképpen a résztvevők látogatást tehettek a Munkácsy Mihály Múzeumban, ahol tárlatvezető segítségével megnézték az állandó és időszaki kiállításokat.

Fiedler Nikoletta

Békés Megyei IBSEN Nonprofit Kft.

Kulturális Iroda

 

Békési Civil Tanács ülése

Március közepén ülésezett a Civil Tanács, melyet megtisztelt jelenlétével Izsó Gábor, Békés Város Polgármestere, valamint a polgármesteri hivatal munkatársa, Kálmán Tibor sport referens is.

Az önkormányzat a költségvetési megszorítások időszakában is fontosnak tartja és támogatja a város civil szervezeteit. 2011-ben 4 millió 040 ezer Ft-ot pályázati keretösszeget biztosít az önkormányzat költségvetése a civil szervezetek támogatására, mely a tavalyi összeghez képest kb.15%-kal kevesebb; az egyéb területeken tapasztalható „nadrágszíjhúzáshoz” képest kisebb a csökkenés mértéke.

A Civil Tanács az egyes szervezetek támogatási nagyságának a meghatározásánál differenciált. Hangsúlyos szempont volt, hogy a pályázó szervezet kapcsolódik-e, illetve milyen konkrét programmal, feladattal csatlakozik Békés város újratelepülésének 300 éves évfordulójához. A támogatás nagyságának meghatározásánál figyelembe vehető szempont volt, hogy mi a pályázat célja, mekkora mértékben veszi igénybe a pályázó a Civil Szervezetek Háza és a Nyugdíjas Ház közösségi helyiségeinek ingyenes használatát, mekkora a taglétszáma, milyen mértékű az adott szervezet aktivitása, szerepvállalása a város közösségi életében. A beérkezett pályázatokból 66 db pályázat lett érvényes. A benyújtott pályázat többek között, akkor volt érvényes, ha a szervezet az előző évi pályázati összegének a felhasználásról jogszerűen elszámolt, és legalább egy éve már működik. A Civil Tanács javaslatainak a figyelembevételével a konkrét döntéseket a képviselő-testület hozza. A tanács tagjai felhívták minden szervezeti csoport képviselőjének a figyelmét, hogy folyamatosan jelennek meg pályázatok a civil szervezeteknek és ösztönözték a képviselt szervezeteket a pályázatírásra.

Szűcs Judit, Civil Tanács elnöke

Szűcs Gáborné, Civil Tanács titkára

 

Ünnepelt a tótkomlósi Száraz-ér Társaság

Az egyesület tagjai március 26-án Tótkomlóson a Természet Házában telt ház mellett emlékeztek meg a Víz Világnapjáról, új könyvük megjelenéséről és arról, hogy 15 éves a Száraz-ér  Természetkutató és Környezetvédő Egyesület. A napos délelőttön kerékpáros- gyalogos túrát szerveztek vállalkozó kedvű diákok és felnőttek számára. A túrán 35 diák, 10 pedagógus és szülő vett részt, akik sikeresnek ítélték a kirándulást. A kijelölt túra útvonalon vadakat, madarakat lestek és gyönyörködtek az ébredező természetben.

Délután került sor a hármas ünnepségre, ahol az elmúlt 15 év alkotóit – tanulmány írókat, rajz, vers, fotó készítőket – a legújabb kiadványukkal jutalmazták a szervezet vezetésének tagjai. „ Marosháton, Száraz-ér vidékén” című összefoglaló könyvet közel 30 felnőtt, és több mint 40 diák vehette át. A könyv ajánlójában Lőrinc Tibor, Nagyér polgármestere úgy fogalmazott, a kiadvány olyan rendezettséggel mutatja be a térség meglévő értékeit, amely még azok számára is sokszor meglepő, akik ott élnek. A Száraz-ér Társaságnak ez a hetedik kiadványa, melyben majd’ háromszáz fotó szerepel. A szerzők között a 8 évestől a 80 évesig minden korosztály képviselte magát.

A programok megszervezését, lebonyolítását az egyesület ifjú tagjai segítették, mert a Száraz-ér Társaság figyel az utánpótlás nevelésére is.

Gyivicsán András

 elnök

 

Kistérségi családi napok a Nagycsaládosok Országos Egyesületével

A NOE régiós bizottsága, és a régiós titkárok közreműködésével az idei év legkiemelkedőbb eseménye a kistérségi családi napok sorozata lesz.

A NOE egyik alapvető célkitűzése, hogy a nagycsaládosokat egymást ismerő és segítő közösségekké szervezze. Tapasztalatunk szerint a virágzó helyi közösséget arról lehet felismeri, hogy elkötelezett és jól együttműködő vezetői csapat áll az élén, és a közösségi munkában sok lelkes önkéntes veszi őket körül. Találkozónkkal ezt a célt szeretnénk szolgálni, hiszen mindehhez az első lépés, hogy ismerjük a NOE-t és ismerjük egymást. Az összejövetelen szó esik az alapítástól a szervezeti felépítésen át, az érdekvédelem munkájáról, praktikus tudnivalókig sok mindenről.

A fentieken túl azt is megbeszéljük, hogy miképpen álljunk hozzá az adományosztás és a helyi egyesületekben az utánpótlás kérdéséhez – fontos, hogy megismerjük egymást és egymás véleményét, hiszen az ember azokkal tud közösséget vállalni és azokért hoz áldozatot, akiket ismer! A találkozóra ezért meghívjuk a közeli egyesületekben dolgozó vezetőket és önkénteseket családjukkal egyetemben, hogy átbeszéljük velük: hogyan is működik a NOE, melyek az aktuális feladataink, hogyan lehetünk együtt még erősebbek, hogyan tudjuk értékrendünknek megfelelően befolyásolni környezetünket! A beszélgetés alatt a kisebb gyerekekre az ifjúsági tagozat fiataljai vigyáznak.

A mi régiónban különböző helyszíneken 8 ilyen napot szervezünk, terveink szerint így teljesen le tudjuk fedni az összes településen lévő egyesületet. Április 2-án Kistelek, április 9-én Szeged adott otthont a találkozónak. Békés megyében, Békéscsabán valósul meg a program május 21-én, ezt követően majd az őszi időszakban folytatódik tovább a sorozat.

A tréning - előadást - a facilitátor képzésen tanultakat is felhasználva - Szilágyiné Bella Margit, az orosházi egyesület elnöke, Benedek Szilvia a dél-alföldi régió titkára, és Szűcs Gabriella, drámapedagógus (és az orosházi egyesület tagja) fogják levezetni.

                                                           Benedek Szilvia

                                                                              régiós titkár

 

Drops by Drops,

azaz Cseppről Cseppre volt a címe annak a nemzetközi ifjúsági programnak, mely Orosháza- Gyopárosfürdőn zajlott 2011. március 16 és 23 között.

A Kéz a Kézben Békés megyei Nevelőszülők Érdekvédelmi Egyesülete pályázatának köszönhetően a megyében élő nevelt fiatalok mellett a programban lengyel és török fiatalok vettek részt.

A program a Víz Világnapjához kötődően az ivóvíz védelméről szólt. Worksopok során számos prezentáció mutatta be a víz mindennapos fontosságát, a vízkészleteink szűkülését, a fogyasztási szokásainkat a különböző országokban!  Az ivóvíz fontosságát hangsúlyozó plakátok, összefoglalók készültek, számos hasznos ötlet született a víz hatékony, takarékos felhasználásáról, a fiatalok léggömbökön üzeneteket hagytak a jövő nemzedéke számára, hogyan takarékoskodjunk az élethez nélkülözhetetlen vízzel. 

Az együtt töltött napok programjainak sorában a csoport részt vett a Békés megyei Vízművek Békéscsabán megrendezett Vízfesztiválján is, ahol a nyelvi akadályok ellenére is nagy lelkesedéssel vett részt mindenki a cseppgyűjtő feladatokban. A Vízfesztivál feladatai tökéletesen beleillettek a projekt egészébe, annak szellemébe. A résztvevők hatalmas lelkesedéssel siettek állomásról állomásra,s válogattak az ajándékok között ( az esernyő vezette a toplistát).  A fentebb említett saját készítésű plakátokból és léggömbökön hagyott üzenetekből e rendezvényre is jutott. Valamint a Víz Világnapján az orosházi József Attila általános iskolába került az alkotások, üzenetek másik fele. Az iskola 7-8. osztályos tanulói ezen kívül tájékoztatást kaptak a projektről- angol nyelven-, valamint a nemzetközi ifjúsági programok lehetőségeiről. A programból nem maradtak ki a víz felhasználásnak egyéb lehetőségei sem, így pl. a gyopárosfürdői élményfürdő.

Továbbá a csoport nagyon kellemes napot töltött Tótkomlóson, ahol a helyi nevezetességek bemutatása a helyi Száraz- Ér Társaság vezetőjének, Gyivicsán Andrásnak közreműködésének köszönhetően nagyon alaposra sikerült, sőt a helyi szlovákok szervezete gőzön főtt, különböző ízesítésű gombócokkal várta a részvevőket.

Barátságok születtek, a résztvevők hazatérve mindmáig lelkesen beszélnek élményeikről.

A program utolsó napjának mottója hűen tükrözi a program egészének szellemiségét:

Ne zárd el örökre a vízcsapot, s a barátság csapját sem!

Andrásik Eszter

Kéz a Kézben Békés megyei Nevelőszülők Érdekvédelmi Egyesülete

 

Biokultúra találkozó Békéscsabán

A Magyar Biokultúra Szövetség, a Dél-alföldi Biokultúra Egyesület és a Békés és Környéke Biokultúra Egyesület  közös szervezésében 2011 március 26-án Békéscsabán a Körösök Völgye Látogatóközpont adott otthont a 19. Biokultúra Találkozónak.

A szép tavaszi napsütésben közel 20 biogazda jött el kiállítani és árusítani, bemutatni termékeit Meghívott kiállítóink elsősorban a Dél-alföldi régióból, főként Békés megyéből érkeztek. A biotermékeket gyártó cégek és a forgalmazók is jelen voltak a rendezvényen, akik bemutatták és árusították az élelmiszereket, kozmetikumokat.

A plenáris ülésen a megjelenteket Békés város polgármestere, Izsó Gábor köszöntötte. Beszédében méltatta egyesületünk húszéves tevékenységét és a városban betöltött szerepét. Ezt követően a Magyar Biokultúra Szövetség elnöke Czeller Gábor köszöntötte a jelenlevőket és megnyitotta a plenáris ülést.

Az előadások a bio-gazdálkodás fontosságára, szükségszerűségére hívták fel a figyelmet. Első előadó Dr. Bardócz Zsuzsanna volt, az előadásának a címe: „Bio alapanyagokból teljes értékű táplálék, kevésbé ismert alapanyagok”. Hangsúlyozta, hogy minden embernek olyan táplálékra van szüksége, amit hasznosítani tud, és azzal táplálni tudja sejtjeit.

Szabadkai Andrea, a Szövetség az Élő Tiszáért elnökségi tagja a „Táplálkozás és környezetvédelem: helyi és évszaknak megfelelő” címmel tartott előadást. Bemutatatta a SZÖVET munkáját. Tavaly októberben 18 kistelepülésen megvalósították a MI MENZÁNK programot. A programban résztvevő települések azon az egy napon az iskolájuk menzáján régi, hagyományos ételeket főztek. Például Csongrádon csíramálét sütöttek. Ebben az évben, novemberben is szerveznek egy napot a MI MENZÁNK keretében. A sikeres kezdeményezéshez lehet csatlakozni.

Dr. Roszik Péter a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője, a biotermékek minősítéséről és jelöléséről tájékoztatta az érdeklődőket.

Csarnai Erzsébet a Békés és Környéke Biokultúra Egyesület alelnöke, az idén 20 éves Biokultúra Egyesület Békési Helyi Csoportjának létrejöttéről és életéről, munkájáról beszélt. Az egyesület az alapító tagok munkáját emléklap adományozásával köszönte meg.

Czeller Gábor a Magyar Biokultúra Szövetség elnöke átadta az év biogazdája kitüntetést, amit az egyesületünk tagja Dimák János, orosházi gazda kapott meg. A sikeres találkozón 140 fő vett részt.

Dacziné Dúzs Julianna, Csarnai Erzsébet

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB