spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2011. április arrow SAJTÓTÜKÖR
SAJTÓTÜKÖR
2011. április 07.

A padra ültetett Pusztaföldvár

Közösség A szomszédok figyelnek egymásra és a falujukra, közben szórakoznak

Szeretnék a falu szép, régi arcát visszanyerni Pusztaföldváron. Az önkormányzat támogatja azokat az ingatlantulajdonosokat, akik házuk falát fehérre meszelik, portáikat gondozzák. A jutalom se marad el, padot kapnak házaik elé a földváriak.

Közösségerősítő kezdeményezésnek szánta dr. Baranyi István polgármester azt a felhívást, mely arra biztatta a földváriakat, hogy a régi, jó szokásokat elevenítsék fel, szedjék rímbe, rendezzék versbe gondolataikat, és cserébe kispadot helyeznek el házaik elé.

— Úgy, mint régen, esténként összegyűlnek az utcabeliek, a szomszédok, s jót beszélgetnek házaik előtt. Az ötlet megtette a hatását — mondta a Rákóczi utcán, egy cserfes asszonycsapat felé közeledve a település vezetője. Jó helyen álltunk meg beszélgetni, a postás, Gógán Jánosné olvasnivalót adott éppen a kispadon üldögélőknek.

— Eddig is volt trécselés, de az árokparton ülve. Így kulturáltabb. A pletykálkodás meg jót tesz a léleknek — intett búcsút a zöld egyenruhás.

— Vagy itt, vagy ott ülünk ki — mutatotta túloldalra Vörös Jánosné saját háza elé, ahol szintén pad ékeskedik.

— Ezt mi a nyáron kaptuk a szép versért. Korábban is volt padunk, de az borult, ha kellett, ha nem. Ez masszív, betonozott, elbír bennünket — mondta nevetve Holecska Gyuláné, aki éppen a napi horoszkópok felolvasásával szórakoztatta szomszédasszonyait.

— Erzsike! Azt írja az újság, tegyél félre minden hátsó gondolatot — nevette el magát Miszlai Sándornéra nézve.

— Rózsákkal, tulipánokkal igyekszem a ház elejét díszíteni. A fűnyírás is rám marad, de csinálom, amíg az erőm engedi — fejtegette a megszólított, majd az arra sétáló Fehér Tiborral állt le beszélgetni. Megtudtuk, a bácsinak nincs padja, ha beszélgethetnékje támad, ő is Holecskáékat választja. Szívesen leül az asszonyok közé.

— Ez a célunk, hogy a szomszédok figyeljenek egymásra, a kis közösségek összetartsanak. Ezek az asszonyok például naponta ránéznek Tiborra, aki beteges ember — mondta a polgármester. Elárulta,a jó idő beköszöntével újabb padokat helyeznek ki Pusztaföldvár több utcájában. Az is kiderült, a padon üldögélők idegen autó láttán feljegyzik annak adatait, így sikerült egy vidéki, rossz útra tévedt tolvajt is lebuktatnia községben.

S miközben fennhangon trécseltek a Rákóczi utcán élők, az is szóba került, milyen sok, romos, elhanyagolt ház csúfítja a faluképet.

— Hajdan alig volt kőház. Tapasztottunk, meszeltünk, rendet tartottunk. Most meg hagyják összedőlni házaikat az emberek. Ez hanyagság a javából — sajnálkoztak egyetértően a nyugdíjas asszonyok, miközben a község a mindennapjait élte. Sokan élvezték a tavaszi napsütést, gereblyézték az árkokat, a gyerekek hazafelé ballagtak az iskolából, nagyot köszöntek ismerőseiknek. Faluhelyen már csak így szokás, hiszen szinte mindenki ismer mindenkit.

A polgármester, ha kell, ugatós kutyát intéz, a padadományokkal erősíteni szeretné a közösséget

A Kossuth utca egyik lakója, Szabó Istvánné sokat volt kórházban az ősszel, szomszédja írt helyette verset, így ő is kapott tavaly kispadot. Most ezen napfürdőzött a néni. Azt panaszolta a polgármesternek, hogy ugatós kutyára volna szüksége, az övé elpusztult. Egyelőre a szomszéd Marci nevű puliját szeretgeti. A padon ülve megállapodtak dr. Baranyi Istvánnal, hamarosan jó házőrzője, mudija lesz Gizi néninek.

Falusi körutunkon találkoztunk Dénes Zsuzsával. Babakocsit tolva, kislányával levegőzött, majd megpihent Biankával egy üres padon.

— Erdélyből települtünk Pusztaföldvárra, ahol a párom nagymamája lakott. Nem írtam még verset, így saját paddal nem dicsekedhetek. Szomszédunk, Manci néni gyakran invitál maga mellé —mosolyodott el a fiatalasszony. Elárulta, nem szeret pletykálni, de szívesen meghallgat másokat.

forrás: Békés Megyei Hírlap, 2011.03.26.

 

űNagy kékség az autizmussal élőkért

A világ számos metropoliszához és hazánkban is több nagyvároshoz csatlakozott szombat este a megyeszékhely, mikor a Békés Megyei Jókai Színház épületét kék fénnyel világították ki.

Ezzel az autizmusra igyekezett a magánszemélyek és a vállalkozások figyelmét felhívni a világnap alkalmából a békéscsabai AUT-PONT Alapítvány, mely közel kétszáz családot támogat, mint segítő szolgálat.

— A Jókai színház abszolút vevő volt a kezdeményezésre, mindenben támogattak — árulta el Szántó Tamás. Az ügyvezető elmondta, hogy előzetesen három-ötszáz résztvevőt várt az eseményre, köztük a sérült gyermekeket és azok szüleit is — no meg a szórólapokat kapott tömeget.

A hangulat is ennek megfelelően családi volt, több mint harminc gitáros gyűlt össze egy baráti tábortűz körül, a téren, ahol ismert számokat adtak elő a fények bekapcsolása után. Az egység pedig akkor mutatkozott meg igazán, mikor a résztvevők az ég felé fordították a mobiltelefonokat, így üzenve az egész világnak.

forrás: www.beol.hu

 

 

CIVIL INFORMÁCIÓS PONT

A szeghalmi Civil Információs Pont szakembere minden kedden 9-15 óra között

 várja az érdeklődőket a Civil Házban (Tildy u.15-17.)

Bővebb információ: www.sarreticivilek.hu

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB