spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2011. február arrow EZ TÖRTÉNT... hírek megyei civil eseményekről
EZ TÖRTÉNT... hírek megyei civil eseményekről
2011. február 10.

NCA Információs Nap

A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete (Békés Megyei Civil Szolgáltató Központ) február 4-én szakmai információs napot tartott Békéscsabán, ahol a Nemzeti Civil Alapprogram pályázatainak bemutatására került sor. Az összejövetelen közel 100 fő jelent meg Békés megye különböző településeiről, kisebb-nagyon civil szervezetek képviselői. A pályázatok benyújtásával kapcsolatos változásokat és a költségvetés tervezésre vonatkozó főbb tudnivalókat a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Wekerle Sándor Alapkezelő Civil Támogatási Főosztályának munkatársai ismertették a jelenlévőknek. Hajnal Edit a Nemzeti Civil Alapprogram 2011. évi szakmai pályázati lehetőségeiről tartott tájékoztatót. Az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiuma alelnöke előadásában hangsúlyozta, hogy ebben a pályáztatási időszakban szükséges a 10 %-os önrész biztosítása, valamint fontos a - pályázati útmutatóban részletezett - 20%-os korlátok figyelembevétele. Az NCA Dél-alföldi Regionális Kollégiumának tagja, Kisné Zsigovics Erzsébet a működési pályázatok elkészítéséhez néhány hasznos információval látta el a résztvevőket és kiemelte, hogy ugyan szeptember 30-ig tartó időszakra kérhető a támogatás, de ugyanez az időpontja az elszámolásnak is. A rendezvény végén pénzügyi és EPER regisztrációs témakörökben Bálint Andrea, CISZOK irodavezető nyújtott segítséget a hozzá forduló civil szervezeteknek.

Butora Hajnalka

 

 

2011. a Nyúl éve: a kreativitás és a nyugalom időszaka lesz?

Január végén tartotta meg első rendes közgyűlését a Körös-sárréti Civil Szervezetek Szövetsége. Térségi ernyőszervezetként az általános kérdések megvitatása mellett nagy hangsúlyt kaptak a 2011. évi civil szervezeteknek szánt pályázatok és az ezzel kapcsolatos aktualitások és a felkészüléssel járó teendők megvitatása, egyeztetése.

A legközelebbi határidők az NCA kiírásaihoz kötődnek, de az Új Széchenyi Terv Zöldgazdaság-fejlesztési programja is kínál lehetőségeket.

Szeretnénk felhívni a figyelmet egy szintén fontos kérdésre, ez pedig a LEADER program, illetve a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák felülvizsgálata. A témával és a későbbi pályázati felhívásokkal kapcsolatos javaslatokat érdemes már most jelezni a helyi akciócsoportok munkaszervezetei felé, illetve végigkísérni a folyamatot. Újra lehetőség lesz a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák „újragondolására”, így lehetőség lesz az érdekeket érvényesíteni. A érintetteknek érdemes még elgondolkodni a 2010. évi CXXXI. törvény helyi önkormányzatokról szóló szakaszáról is, ami a jogszabályok, helyi rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről szól.

Több pályázat várható még, ezért még nem késő elkezdeni az elképzelések kidolgozását, együttműködési megállapodásokat kötni, feladatokat megosztani a közös sikerekért.

A Szövetség szolgáltatásaival segíti a projekteket az ötlettől a megvalósításig! www.sarreticivilek.hu

Ambrus Szilvia             

 

 

„Szívvel-lélekkel” Amatőr Festmény Vándorkiállítás

A Mentálhigiénés Egyesület által fenntartott Békés Mérték Közösségi Ház 2010. szeptember 20-án indította útjára 40 képből álló „Szívvel-lélekkel” elnevezésű Amatőr Festmény Vándorkiállítását, mely 5 alkotó kliensünk festményeit, aquarelljeit és grafikáit hivatott bemutatni. A kiállítás célja – a bemutatkozási lehetőségen túl - felhívni a figyelmet a mentális betegek értékteremtő tevékenységére, megmutatni, hogy az ilyen problémákkal küzdő egyének is képesek szépet és maradandót létrehozni. Szeretnénk a velük kapcsolatos társadalmi előítéleteket csökkenteni, a tolarenciát, a társadalmi befogadást elősegíteni.

A kiállítást a következő helyszíneken láthatta a közönség: Arany János Művelődési Ház (Mezőmegyer), Békés Megyei Tudásház és Könyvtár, Körösök Völgye Natúrpark Látogatóközpont, Békés Városi Művelődési Központ, Gyulai Szent István Egyetem Egészségtudományi és Környezetegészségügyi Intézet. Utolsó helyszínként a Kétsopronyi Művelődési Ház és Könyvtárban 2011. február és március hónapban látogatható a kiállítás.

A program a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata KÉK Bizottságának nyertes pályázata keretében valósul meg. 

Szűcs Judit

 

 

Újévi Gála 2011 - Végegyháza

A Barangoló Közhasznú Egyesület negyedik alkalommal rendezte meg az Újévi Gálát a végegyházi művelődési házban 2011. január 15-én. A Magyar Kultúra Napja alkalmából megtartott három órás program keretében fellépett a helyi Alkony Dalkör és az általános iskolai diákjai, akik egy verses-zenés műsorral, illetve táncos produkcióval kedveskedtek a közönségnek. Az egyesületünk táncosai, a Barangoló Százlábú Tánccsoport tagjai is színpadra léptek, akiknek ez volt az első nyilvános szereplésük. Ezt követően Tóthné Molnár Katalin nyitotta meg a Baráth Mihályné és Baráth Tamás vázlataiból, rajzaiból, festményeiből rendezett kiállítást, majd a műsor a Mezőhegyesi Gyöngyszemek Mazsorett Egyesület három csoportjának a fellépésével folytatódott. Könnyűzenei programmal és a békéscsabai Tabán Táncegyüttes előadásával, táncházzal zárult a rendezvény.

A gála keretében díjátadó ünnepségre is sor került. A Barangoló Közhasznú Egyesület 2008-ban alapította a Végegyháza Közösségéért Emlékplakett kitüntetést, mellyel a településért végzett közösségi önkéntes munkát kívánjuk megköszönni. Elnökségünk ebben az évben Király Józsefnének, az Alkony Nyugdíjas Klub vezetőjének adományozta az elismerő kitüntetést.

Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy a közönségnek nem csak színvonalas műsorban volt része, de közösségi programnak is kiváló volt ez az este.

Horváth Judit

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB