spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2010. november arrow SAJTÓTÜKÖR
SAJTÓTÜKÖR
2010. november 11.

Egy nap az elfogadásért és segítésért

Az autizmus napja elnevezéssel már hetedik alaklommal szervezett programot tegnap a megyeszékhelyen a Csaba Centerben az AUT-PONT Alapítvány. Szántó Tamás elnök beszédében kiemelte: ma hazánkban, átlagban minden százhatvanadik gyermek autizmussal születik, ezért lényeges az elfogadás és a segítés, hogy beilleszkedhessenek. Tapasztalatai azt bizonyították, hogy legtöbbször az ismerethiány okozza az emberek idegenkedését az autizmussal élő fiatalokkal szemben: ugyanis annak nincsenek külső, arcon vagy a test más részén felismerhető jegyei, de viselkedésükben és gesztusaikban már eltérnek az átlagtól.

Ezért igyekezett az alapítvány olyan rendezvényt létrehozni, melyen szórakoztató módon kerülhetnek közelebb az autizmussal élők a kilátogató közönséghez. Kiállítást rendeztek az autizmussal élő gyermekek alkotásaiból, a Harruckern János Közoktatási Intézmény is hangszeres előadással kedveskedett. Emellett több gyermekműsor szerepelt a programban.

forrás: BMH, 2010.10.16.

 

Gábortelep első háza új életre kelt

A közigazgatásilag Medgyesbodzáshoz tartozó Gábortelep első házát egy idős néni használatba adta a Medgyesbodzás-Gábortelep Baráti Körnek. A kör tagjai, élükön Czene Gézáné helytörténeti kutatóval, gyűjteményük egy részéből berendezték a szoba, konyha és tornácból álló kis házat. A nézelődők néhány percre a XX. század első felében találják magukat.

- A falu lakói adták össze a tárgyakat, a bútorokat, a dísz-és használati tárgyakat. Van baba-, szódásüveg- és régi rádiógyűjteményünk is – mutatott körbe Czene Gézáné. Az udvari melléképületben pedig a gazdálkodáshoz szükséges eszközök láthatók, többek között, amelyekkel a mezőgazdaságban dolgoztak. Ezenkívül akad kovácsfújtatójuk is.

- Gyűjteményünk folyamatosan gyarapszik. Mindig kerül elő valami valamelyik padlásról. Most egy 1903-as vékát kaptunk, amellyel terményt mértek hajdanán – mondta a gyűjtemény kezelője. A tájház rendezvények idején tart nyitva, illetve kérésre megbeszélt időpontban is elkalauzolják az érdeklődőket.

forrás: BMH, 2010.10.20.

 

A fiatalokat megtanítják nemet mondani a drogokra

Interaktív iskolai foglalkoztatásokon figyelmeztetik a gyerekeket a droghasználat veszélyeire a gyulai Független egyesület szakemberei. A drogprevenciós munkacsoportot azzal a céllal hívták életre, hogy kiépítsenek egy jól működő, felvilágosító és megelőző tevékenységen alapuló szolgáltatást a megyében. Rendszeresen megjelennek általános és középiskolákban, s az órákon a korosztályra szabott felvilágosítás mellett lehetőséget adnak a fiataloknak arra is, hogy elmondják véleményüket, tapasztalataikat a témával kapcsolatban.

- Az interaktív módszer sokkal eredményesebb a hagyományos óratartásnál – összegezte tapasztalataikat dr. Fleischmann Enikő, az egyesület elnöke. – Munkacsoportunk legfőbb célja, hogy segítse a fiatalokat problémáik megoldásában, a nemet mondás elsajátításában. Szeretnék elérni, az érintettek bátran kérjenek segítséget a szakemberektől. A munkacsoport működési költségeit az egyesület jelenleg teljes egészében saját erőből biztosítja, ám hosszabb távon mindenképpen a fenntartók támogatásában bíznak.

forrás: BMH, 2010.10.25.

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB