spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2010. október arrow EZ TÖRTÉNT... hírek megyei civil eseményekről
EZ TÖRTÉNT... hírek megyei civil eseményekről
2010. oktĂłber 11.

Műhelykonferencia

„Közösségfejlesztés új kihívásai” címmel tartott műhelykonferenciát a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete  Békéscsabán, a Szlovák Kultúra Házában 2010. szeptember 10-én.  A megjelent civil szervezetek képviselői elsőként Péterfi Ferenc előadását hallhatták a „Szomszédsági önkéntesek 60+” programról, mely Újbudán valósult meg. A Közösségfejlesztők Egyesületének elnöke arról tartott tájékoztatást, hogy milyen módszerekkel lehet közösségfejlesztő programokat szervezni idősekkel, városi környezetben. A közösségfejlesztő elsődleges feladatát abban látja, hogy az emberek biztonságérzetét megteremtse, kialakítsa. A szomszédsági önkéntes feladatai, tevékenysége sokszínű, hiszen például segít az ügyintézésben, programot szervez. Előadásában kiemelte, hogy közösségfejlesztőként azt kell elérni, hogy az egyén képes legyen felvállalni olyan ügyeket is, amelyek akár konfliktust is eredményezhetnek. Fontos, hogy a közösségi akarat a megérésekor teljesüljön, mert ellenkező esetben kudarchoz vezet.

A következő előadó Giczey Péter, az ÉLETFA Segítő Szolgálat Egyesület elnöke volt, aki a Settlement mozgalomról beszélt, mely lehetőség és eszköz is egyben a közösségi munkában. E mozgalom 126 éves múltra tekint vissza. Legfőbb értéke, hogy a szomszédsággal együtt, alulról felfelé építkezik: az emberek aktív cselekvését felhasználva fejti ki tevékenységét. Továbbá szenvedély jellemzi az igazságért és a társadalmi változásért, illetve hogy teljes személyiséggel, közösséggel dolgozik. „A settlement azért dolgozik, hogy hidat építsen, kapcsolatot teremtsen a társadalmi osztályok, kultúrák között”. Előadását Giczey Péter azzal zárta, hogy Magyarországon az ÉLETFA Segítő Szolgálat Egyesület, a Napklub Alapítvány és az Istenkúti Közösségért Egyesület megfogalmazásában a settlement: „Ház, ahová szórakozni, művelődni és segítségért jár a nép.”

A műhelykonferencián a végegyházi Barangoló Közhasznú Egyesület elnöke, Horváth Judit a helyi társadalomfejlesztő programokról tartott előadást. Bemutatta az egyesületet és beszámolt a Barangoló Gyűjteményes Ház létrehozásáról, valamint a szabadidő központ építéséről, melyhez nagyon sok segítséget kaptak a helyi lakosoktól. Szó esett még az egyesület által koordinált Civil Kerekasztal programjairól is, melynek keretében civil szervezetek, önszerveződő közösségek és az intézmények képviselői találkoztak, amely helyi szinten nagy jelentőséggel bír.

A műhelykonferencia szervezésében együttműködő partner volt a Békés Megyei IBSEN Nonprofit Kft. Kulturális Irodája, támogatta a proHáló és Békés Megye Önkormányzata.

Butora Hajnalka

 

 

Jubileum

Békéscsaba MJV Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata és a Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület 2010. szeptember 18-án Békéscsabán, a Lencsési Közösségi Házban ünnepelte az Egyesület fennállásának 10 éves évfordulóját.

Máté László, az egyesület elnöke köszöntötte a szép számban megjelenteket. Megnyitó beszédében elmondta, hogy ezzel a "gyermekkorból a kiskamasz" időszakába lépett a Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület. Utána Mitrovits Miklós történész mutatta be "A remény hónapjai... a lengyel Szolidaritás és a szovjet politika 1980-1981" c. könyvét. Szerinte a 30 évvel ezelőtti - a társadalmi összefogáson alapuló - események meghatározták a lengyel történelmet. Ezt követően az egyesület Chopin kórusa ünnepi műsorral színesítette a rendezvényt. A program folytatásaként dr. Bakonyi Erika, a budapesti Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet vezetője lengyelországi látnivalókról tartott filmvetítéssel egybekötött előadást. Ezt követően Leszkó Malgorzata, Békéscsaba MJV Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnökének történeti áttekintése következett az eltelt 10 évről. Előadásából megtudhattuk, hogy az egyesületet 15 fő alapította 2000. szeptember 16-án Pocsajiné Fábián Magdolna aktív közreműködésével. Az egyesület tagjai között megtalálhatók a Békés megyében élő lengyelek, valamint Lengyelországgal, a lengyel emberekkel és a lengyel kultúrával és történelemmel szimpatizáló magyarok. Leszkó Malgorzata ismertette az egyesület megalakulásakor megfogalmazott alapcélokat, úgymint a Békés megyében szórványosan letelepedett lengyel családok, valamint lengyelekkel szimpatizáló magyarok összefogása, a közös lengyel-magyar történelmi és kulturális hagyományok ápolása, továbbadása, továbbfejlesztése, a lengyel nyelv tisztaságának, szépségének megőrzése. Hozzátette, hogy a kitűzött célok realizálása érdekében az egyesület tevékenységét több területen fejti ki. Ezek közül kiemelte a kulturális programok, utazások, tanulmányi utak szervezését, a lengyel nyelv oktatását az érdeklődő diákok és felnőttek számára. Továbbá fontos tevékenység a Chopin kórus és a lengyel könyvtár működtetése. Az egyesület munkájáról a rendszeresen vezetett albumokból, az évenkénti tablókból, valamint az egyesület www.mlbke.hu weboldalán lehet részletesen olvasni.

A történelmi áttekintést követően Hevesi József, az egyesület vezetőségi tagja díszoklevél és szerény ajándék átnyújtásával köszönte meg az alapító tagoknak, hogy létrehozták az egyesületet és többségük azóta is segíti munkájával a szervezet működését. A rendezvény a lengyelek kedvelt étele a bigos, kóstolójával zárult.

Az egyesület bárki számára nyitott, jelenlegi taglétszáma 110 fő. Várjuk  az érdeklődők jelentkezését munkanapokon az egyesület székhelyén: Békéscsaba, Szent István tér 8.

Nagy Vilmos

 

 

Egy civil Brüsszelben

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy részt vehettem szeptember 8-12. között – az egyesületem jóvoltából– a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet, Gyula Város Önkormányzata és a gyulai Corvin János Múzeum által rendezett kiállítás megnyitóján, melyet Kohán György festőművész századik és Erkel Ferenc születésének kétszázadik évfordulója alkalmából rendeztek meg az Európai Unió „fővárosában”. Nagy élmény volt látni a brüsszeli városfalba ékelődve kiállított képeket és hallgatni Erkel csodálatos zenéjét a békéscsabai Bartók Béla Kórus előadásában. Az ünnepi eseményen Havassy Péter, a Corvin János Múzeum igazgatója arról beszélt, a programsorozatot – amelynek részeként a kiállítás a budapesti Kogart Galériából érkezett Belgiumba – a tervek szerint a festő halálának évfordulójához közeli időpontban, karácsony környékén Nagyváradon zárják le.

A rendezvényen túl lehetőségünk volt megismerkedni a város néhány neves kulturális intézményével.  Láttam olyan múzeumokat, szobrokat, városrészeket, amelyek ámulatba ejtettek: pl. a Hangszermúzeum, az ismert manneken-pis ruhatárát bemutató múzeum és az Atomium. Nagy hatással volt rám a belgák közlekedési kultúrája is, a sok kerékpár, valamint a különféle etnikumok keveredése, amelyeknek a tagjai a saját hagyományaik szerint élik az életüket, ez megjelenik pl. az öltözködésükben is. Az Európai Unió hivatali negyede, az irodaházak, a parlament hatalmas nagy üveg, tőlem távol álló építészeti alkotások, amelyekben sok bürokrata végzi a mindennapi hivatalos ügyeket. A város más negyedében a házak keskenyek, különböző színűek, másként festik a falakat, az ablakokat. Nagyon csodálkoztam, amikor estefelé a házak tövében sok-sok nylon zacskó halmozódott fel. Furcsa volt számomra, a lakások szemetét így gyűjtötték össze és tették ki az utcára. Reggel aztán jött a „kukás”autó és elszállította. Belga sajátosság az is, hogy az országban – sehol másutt Európában- ki van világítva az autópálya.

Waterlooban is tettünk egy kis kirándulást. Napoleon ott szenvedett nagy vereséget Wellingtontól. Nagyon szerették és szeretik a mai napig is Napoleont, legalábbis nekem ez volt a benyomásom. Minden ajándéktárgyról az Ő képe nézett rám. Ez a nép a legyőzött, elbukott, de franciának tartott emberre még a bukása után is szeretettel gondol vissza.Voltunk a piacon is, amelyen sok az áru, nagy a választék.

A városban sétálva láttam egy nagyon meggyőző –számomra kedves- szobrot, egy „néniről”, aki a piacról visszajőve keres a tárcájában egy pár frankot, hogy megajándékozza az utcai zenészt.

Brüsszelből ezt a képet őrzöm magamban.

Hargittainé Megyeri Valéria

 

 

Kirándulás

A Pusztaottlakai Románok Egyesülete tagjaiként augusztus hónapban kiránduláson vettünk részt. Uticélunk Románia volt, ahol több történelmi nevezetességgel megismerkedtünk. Ellátogattunk Segesvárra, ahol megnéztük a várat és környékét, csodálatos látványban volt részünk. A következő programunk a Petőfi emlékház megtekintése volt. Ezt követően felmentünk a Hargita-csúcsra, amely ritka nagy élményt jelentett számunkra. Jártunk Marosvásárhelyen, a Bucin-tetőn, illetve Korondon megcsodáltuk a kézművesek remek alkotásait. Szovátán tett látogatásunk során szembesültünk azzal, hogy a tavalyi utunk óta megváltozott, megszépült a település. Ezúton is szeretnénk megköszönni tagjainknak az aktív részvételt. A tartalmas programokban bővelkedő kirándulást pályázati forrásból és a tagjaink hozzájárulásából sikerült megvalósítani.

Szabó Miklósné


                                                                                                                                              

Kapcsolatépítés

Elek város augusztusban ünnepelte az "Elekiek X. Világtalálkozóját ". A világ több városából érkeztek vendégek a településre és nagyon jó hangulatban ünnepeltünk együtt. Az Eleki Szlovákok Egyesületének tagjai is kivették részüket a munkából és a szervezésből. Csabacsűdi szlovákokat  láttunk vendégül, akik műsorukkal színesítették a rendezvényt.

Szeptember 18-án részt vettünk Békéscsabán a "BÉKÉBEN BÉKÉSBEN" nemzetiségi találkozón, ahol "LOKSÁT"/káposztás lángost/ sütöttünk, ami nagy sikert aratott. A rendezvény keretében magyarországi, illetve határontúli szervezetekkel ismerkedtünk meg és jól éreztük magunkat együtt.

Minden évben, november utolsó szombatján megrendezzük a  SZLOVÁK NAPOT, hagyományos disznóvágással, amelyre együtt készül az egyesület és a szlovák önkormányzat. Reggeltől éjszakáig tartó munkával és szórakozással telik a nap. A disznót feldolgozzuk és sok finomságot készítünk belőle, hurka-kolbász, cigánka és tepertő is kerül az asztalra. Idei évben egy kis kiállítással és színes műsorral várjuk a vendégeket.

Ficzere Istvánné

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB