spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2010. október arrow SAJTÓTÜKÖR
SAJTÓTÜKÖR
2010. oktĂłber 11.

Az idén 833 millió forintot ajánlottak fel a dél-alföldiek

Hamarosan 833 millió forint összegű felajánlásról rendelkezik az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága. A régió területén lakóhellyel rendelkező magánszemélyek ugyanis ekkora összeget ajánlottak fel a személyi jövedelemadójukból, hogy azzal a civil szervezetek által folytatott közhasznú tevékenységeket támogassák.

A 2010-es rendelkező évben – a megelőző évhez viszonyítva 116-tal több potenciális kedvezményezett javára, 3,5 millió forinttal magasabb összegben – 833 millió forintot meghaladó összegű felajánlásáról rendelkeztek a Dél-alföldi magánszemélyek. A tapasztalat azt mutatja, hogy évről évre egyre több civil szervezet részesül a magánszemélyek személyi jövedelemadójának 1%-ából, hiszen míg a 2008-as rendelkező évben 3673, a 2009-es rendelkező évben pedig 3779, addig az idén már 3895 potenciális kedvezményezettről beszélhetünk a Dél-Alföldön.

A régió területén a legmagasabb összegű felajánlás az idén is egy egészségmegőrző, betegségmegelőző, gyógyító tevékenységet végző, illetve támogató alapítvány javára érkezett, közel 117 millió forintos nagyságrendben, mely a régióban tett felajánlások közel 14%-át teszi ki.
A felajánlások nagyságrendjében ezt követi az állatvédelmi, természetvédelmi tevékenység támogatását hivatott közel 26,5 millió forint, de továbbra is népszerű a nevelési, oktatási tevékenység ilyen formában történő megsegítése is.

A régió három megyéjében a tíz-tíz legnagyobb felajánlásban részesülő szervezetek mindegyike a fent említett tevékenység valamelyikét folytatja. Ezen kedvezményezettek – melyek összetétele az elmúlt években szinte nem változott – összegszerűségben a felajánlott személyi jövedelemadó közel 40,5%-ára tarthatnak igényt. A fennmaradó összegen további 3865 kedvezményezett társadalmi szervezet, alapítvány, kiemelkedően közhasznú szervezet és alapítvány, közalapítvány valamint a törvényben nevesített felsőoktatási intézmény osztozik. 

Bács-Kiskun megyében 1331 potenciális kedvezményezett kapott felajánlást, melyek közül a tíz legnagyobb összegben részesített civil szervezet közel 151 millió forintban részesülhet. A felajánlók az egészségmegőrzés számára 117 millió forintot, az állat- és természetvédelemnek több mint 13 millió forintot, nevelés, oktatás céljára pedig közel 5 millió forintot adományoztak.

Békés megyéből 1231 civil szervezet kapott felajánlást. Ezek közül a tíz legnagyobb összegben kedvezményezett több mint 21 millió forintban részesülhet. A megyében az idén is állat- és természetvédelem támogatását részesítették előnyben a magánszemélyek. Az ezen a területen tevékenykedő, két legnagyobb felajánlásban részesülő szervezet összesen több mint 8 millió forintra számíthat, de a nevelés, oktatás területét is 2 millió forintot meghaladó összeggel támogatták az adózók.

Csongrád megyében 1333 potenciális kedvezményezett kapott felajánlást. A tíz legnagyobb összegben részesített civil szervezett 112 millió forintban részesülhet. A legmagasabb összegű felajánlásban itt is egy állat- és természetvédelemmel foglalkozó szervezet részesült. A felajánlás összege meghaladja a 26,5 millió forintot.

Az állami adóhatóság 2010. szeptember 1-ig tájékoztatást küldött a potenciális kedvezményezettek részére a javukra felajánlott összeg várható nagyságrendjéről és az általuk – a kiutalás érdekében – szükséges intézkedések megtételéről.

forrás: www.beol.hu, 2010.09.28.

 

Lehetőségeikhez mérten támogatják a helyi társadalmi szervezeteket

Ecsegfalván az alacsony lakosságszám (napjainkban 1400-nál kevesebben élnek itt) ellenére is van civil élet, még ha az nem is mondható túl élénknek. Összesen négy társadalmi szervezet működik, közülük kettőt jegyeztettek be cégbíróságnál. Az önkormányzat szerény anyagi lehetőségeihez mérten igyekszik támogatni ezeket az egyesületeket. Az Ecsegfalvi Polgárőrség Közhasznú Szervezet Sárkány Sándor vezetésével hosszú évek óta a település biztonságáról gondoskodik, természetesen a rendőrséggel karöltve. A rendőrség körzeti megbízottja nem lakik ugyan helyben, hanem Dévaványáról jár át, de munkájával a falu lakói elégedettek. A polgárőrség működéséhez a korábbi évekhez hasonlóan idén is 100 ezer forinttal járul hozzá az önkormányzat. A település legfiatalabb civil szervezete az Ecsegfalvi Közösségért Közhasznú Egyesület, melynek vezetője Galambos István. A polgárőrséghez hasonlóan számukra is az iskola udvarán álló, korábban ebédlőként szolgáló épületben biztosít térítésmentesen székhelyet az önkormányzat, még a rezsiköltséget sem kell fizetniük.

A két bejegyzett szervezet mellett másik két, be nem jegyzett civil tömörülés is működik a faluban. Egyik az énekkar, amely fellépéseivel a települési rendezvényeket is színesíti, másik pedig a nyugdíjas csoport. A többi kistelepüléshez hasonlóan Ecsegfalván is egyre nagyobb a lakosságon belül az idősek aránya, így erre a szervezetre is egyre nagyobb szükség van. A község vezetése az énekkar és a nyugdíjasklub számára az általános iskola alsó tagozatos épületében bocsátott rendelkezésre egy termet. Egy-egy jó cél érdekében – szűkös gazdasági lehetőségei függvényében – esetenként őket is támogatja kisebb összegekkel az önkormányzat.

forrás: BMH, 2010.09.29. 

 

Rózsaszín szalagos séta a rák ellen Gyopároson

Rózsaszín szalag séta a mellrákos nőkért, a daganatos betegségek megelőzéséért címmel várta a Nők a Fejlődő Orosházi Kistérségért Közhasznú Egyesület azokat az érdeklődőket, akik ezzel az akcióval szeretnék felhívni a figyelmet a betegségek megelőzésére. Gyopároson verőfényes napsütésben gyülekeztek a hét végén a hölgyek, a hívó szóra az idén már több férj, barát is elkísérte a párját.

- A rákszűrések fontosságára, ezzel pedig a betegség megelőzésére akarjuk a figyelmet ráirányítani – mondta a sétán Gyivicsánné dr. Szenczi Irén elnök, aki emlékeztetett a riasztó adatokra is. Naponta 127 új beteget regisztrálnak hazánkban. Az emlőrákban elhunytak száma folyamatosan emelkedik, évente körülbelül 24 ezren halnak meg. Figyeljünk magunkra, egymásra, akkor időben észlelhetjük testünk jelzését, ha baj van. Greksza Lászlóné, a helyi emlődaganatosok klubjának a vezetője is megosztotta tapasztalataikat a résztvevőkkel, akik a program végén feltartott kezeik közül elengedték a rózsaszínű léggömböket e nap hírvivőiként.

forrás: BMH, 2010.10.04.

 

Esély

A közelmúltban ötödik alkalommal rendezte meg nagyszabású sportnapját a Kétegyházi Sérült Fiatalok és Segítőik Egyesület, valamint a Fogyatékkal Élők Békés Megyei Sportszövetsége a kétegyházi kastélyparkban. A rendezvényen 12 klub és egyesület mintegy háromszáz fogyatékkal élő sportolni vágyó tagja vett részt. Külön érdekesség, hogy az Esély Pedagógiai Központ nyolc diákja versenybíróként segítette az eseményt.

forrás: BMH, 2010.10.05.

 

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB