spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2010. szeptember arrow EZ TÖRTÉNT... - HÍREK MEGYEI CIVIL ESEMÉNYEKRŐL
EZ TÖRTÉNT... - HÍREK MEGYEI CIVIL ESEMÉNYEKRŐL
2010. szeptember 19.

Magyar – lengyel barátság

„Magyar – lengyel két jó barát együtt harcol, issza borát”. Ez a közmondás menyire aktuális, megtapasztaltuk a lengyelországi utazásunk során augusztus 10-16. között Lublinban. Az ott működő Lublini Magyar – Lengyel Társaság, Rokicki Tadeusz elnök vezetésével koordinálta a békéscsabai Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület lengyelországi kirándulását. A 81 éves úr kitűnően beszél magyarul, lelkesen mesélt a saját szervezete munkájáról, magyar kapcsolatokról, buzdítva minket a további együttműködésre. Az ő kíséretében megtekintettük a város nevezetességeit, a Krakkói kapuval, várral és a katedrálissal. Részt vettünk a Jagiellonski Jarmark gazdag kulturális rendezvényein, megismerkedhetünk a helyi és a Lubelski vajdaság hagyományaival és népművészeti mesterségeivel. Együtt sétahajóztunk a Visztula folyón és kóstoltunk gyógyvizeket a Naleczowski parkban. Megtekintettük Zamosc városát, a „reneszánsz gyöngyszemet”, az egyedülálló urbanisztikai és építészeti különlegességet. Tadeusz úrtól sokat tanultunk és nagyon megszerettük.

Utazásunk végén elmondhatjuk, hogy kitűnő időben, tartalmas programokon vettünk részt, kelet Lengyelország eme magyarok által nem túlzottan látogatott régiójában. Különösen kellemes volt számunkra, hogy itt is szívélyesen fogadtak bennünket és új barátokra találtunk.

Köszönjük lubelski vajdaság, köszönjük Lublin!

Leszkó Pál

 

Kötegyáni Baráti Kör

Művésztelepek 2010

A Kötegyáni Baráti Kör Egyesület Körös Art Művészeti Társasága 2010-ben a szlovákiai Velké Ludincen (Nagyölveden), Kötegyánban, Kondoroson és Szombathelyen szervezett kulturális értékteremtő nemzetközi művésztelepeket.

 A táborokban magyarországi, erdélyi, felvidéki, délvidéki, svájci résztvevők voltak. Minden település több, mint tíz alkotással – kopjafával, faszoborral, faragott padokkal – gazdagodott. Az egyesület tagjai meghívást kaptak a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdészeti Múzeumába, Sopronba, ahol 37 alkotó munkáiból nyílik kiállítás szeptember 9-én. Ezen a kiállításon szerepelnek a Békés Megyei Képzőművészeti Szabadiskola Egyesület (Kétegyháza) művésztanárai is, akik az idén ünnepelték egyesületük fennállásának 30. születésnapját. Ebből az alkalomból az idén is megrendezésre került a művésztelep, ahol közel félszázan vettek részt: a grafika, festészet, tűzzománc s más képzőművészeti ágak iránt érdeklődők. A tábor születésnapi kiállítással zárult.

Szeptember 9-től, a soproni kiállítást követően, a múzeum vendégei leszünk egészen szeptember 11-ig, s onnan tovább indulunk Nagyölvedre, ahol egy pályázati projekt faragott elemeit fogjuk elkészíteni. Úgy hiszem a csapat – mindkét egyesület résztvevői – nem igazán pihenhettek a nyár folyamán, éppen ezért, nehogy megszakadjon a folyamat, indulniuk kell új célok és új kalandok felé.

Ungvári Mihály

 

Mentálhigiénés Egyesület

A Mentálhigiénés Egyesület két szolgáltató intézménye, a Békés városban működő Mentálhigiénés Szolgálat és a békéscsabai Békés Mérték Közösségi Ház az idei nyár folyamán is vidám, mozgalmas közösségi programokat nyújtott a pszichiátriai- és szenvedélybeteg ellátottjaira számára.

A Békés Mérték Közösségi Ház munkatársai július 9-én kerékpártúrát szerveztek a pósteleki kastélyromhoz, ahol egy nagyon kellemes napot töltöttünk el. Programunkkal ösztönözni kívántuk ellátottainkat az egészséges életmódra, és felhívtuk figyelmüket a testmozgás jelentőségére. Mintegy 10 km-es kerékpározás után nagy sétát tettünk a kastélypark területén, majd közösen elfogyasztottuk a szendvicsebédet. Végül tollaslabdázással, focival, pihenéssel zártuk a napot.

Július 16-án szalonnasütésre került sor a Békés Mérték Közösségi Ház udvarán. A nagy meleg ellenére közel 40 fő vett részt rajta. Az udvaron elhelyezett padokon lehetőség volt kártyázásra, társasjátékok kipróbálására, beszélgetésre. A délután nagyon jó hangulatban telt el, melyet élő gitárzene tett színesebbé.

Augusztus 6-án ismét egy szabadidős programot rendeztünk Közösségi Házukban, klienseinkkel közösen bográcsos paprikás krumplit készítettünk. A programon több mint 30 fő vett részt. A rendezvényt különlegessé tette, hogy két ellátottunk eljegyzésére is itt került sor, melyet nagy örömmel megünnepeltünk.

Augusztus 13-án Mentálhigiénés Egyesületünk a Békés Megyei Önkormányzat támogatásával klienseink számára egy, a Füzesgyarmati Kastélyparkban való fürdőzést is lehetővé tett. Ellátottjaink nehéz anyagi körülmények között élnek és nem engedhetik meg maguknak, hogy a helyi, illetve a megyei kikapcsolódási, szórakozási, sport és kulturális lehetőségekből kivegyék részüket.

A Békés Megyei Önkormányzat pályázati támogatása megadta annak a lehetőségét, hogy a régió egyik legszebb fürdőhelyére eljussanak, kikapcsolódjanak, feltöltődjenek. A résztvevők úsztak, gyógyfürdőztek, napoztak, strandlabdáztak, amire évek óta nem nyílt alkalmuk. A programot városnézéssel egybekötött séta zárta. Az ősz folyamán szintén e pályázat keretében egy színházi előadás megtekintése és múzeumlátogatás fog megtörténni.

Tapasztó Jánosné

Építő veszteségeink-az elengedés lélektana

Július 22-én a Mentálhigiénés Egyesület Dél-alföldi Regionális Szociális Módszertani Intézmény tagja szakemberek és ellátottak számára szervezett Szicsek Margit-tanácsadó szakpszichológus vezetésével egészségfejlesztő programot Békésen.  Az előadás az elengedésről szólt, a veszteségeink (gyász, munkahely, válás, szerelem) feldolgozásáról, melyre az egyén nem vagy csak nehezen tud előre felkészülni. Akkor tudunk egészséges emberré válni, ha megtanulunk küzdeni és képessé válunk feldolgozni veszteségeinket. Tudomásul kell vennünk, hogy csak magunk vagyunk képesek eldönteni, hogyan viszonyulunk egy-egy probléma megoldásához, egy veszteség feldolgozásához, mely akár építheti is személyiségünket. Az előadás megerősíthette bennünk azt, hogy a veszteségeinket nem szabad a szőnyeg alá söpörni, hanem dolgozni kell vele. Fogadás- feldolgozás- elengedés a három kulcs szó, mely segíti egy-egy nehéz élethelyzet lezárását vagy szép emlékként való megjelenését. A program feldolgozta az emberi életszakaszokhoz kapcsolódó krízishelyzeteket, mint a kamaszkor elengedését, vagy az öregedés elfogadását.

A szakemberek számára a program hasznosságát nem csak saját életükre vetítve hasznosíthatják, hanem ellátottjaik életvezetésében, veszteség feldolgozásuk elakadásában is tudják hasznosítani.

Tüzes Katalin

Táborok, kirándulások

Vakáció a Barangolóval

Végegyháza

A Barangoló Közhasznú Egyesület a nyári szünetben gondolt a szülőkre, de elsősorban a gyerekekre. Második alkalommal rendeztük meg a Barangoló Bejárós Tábort, július 5-30-ig, idén huszonnégy táborosnak – óvodásnak és általános iskolásnak - nyújtott feledhetetlen élményt, hagyományainkhoz híven térítésmentesen. A tábor helyszíne, a Gyűjteményes Házunk ideális volt számunkra, hiszen sokféle tevékenységre volt lehetőség. Ott volt a focipálya, a hinta, a libikóka a homokozó, lehetett pingpongozni, társasjátékozni, s ezen kívül minden nap más és más délelőtti programot találtunk ki a gyerekek számára. A táborban egy-egy napot szenteltünk a kedvenc állatoknak, az egészségnek, a környezetvédelemnek, a zenének, sőt minden héten volt kézműves foglalkozás és faluszerte papírt is gyűjtöttünk. Sokat kirándultunk Végegyházán, megnéztük a Száraz-ér csatornát, csónakáztunk is. Voltunk a római katolikus templomban, s élveztük a közlekedési parkot is. Elhagytuk községünk határát is, jártunk Mezőkovácsházán, Pusztaottlakán és Tótkomlóson. S volt egy hetünk, amikor mindenki indiánná változott, s a végén még egy éjszakát sátoroztunk is a tábor területén. A tábor utolsó napján most is táborzáró ünnepségre hívtuk meg a szülőket és a tábor támogatóit. A gyerekek műsorral kedveskedtek vendégeinknek, majd mindenkit bográcsban főtt lecsóval vendégeltünk meg. Este hatalmas tábortűzzel zártuk a tábort.

Július 31-én avattuk fel a gyűjteményes Ház udvarán elkészült játszóteret. Szabadidőközpontunk közös összefogással készült el, nagyon sokan segítettek abban, hogy a fiatalok birtokba vehessék. A létesítmény elkészítéséhez a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram Dél-Alföldi Regionális Ifjúsági Tanácsának pályázata, a Végegyházáért Közhasznú Alapítvány és a Községi Önkormányzat anyagi segítsége, valamint a támogatóink önzetlen felajánlása teremtette meg az anyagi feltételeket. A táborosok műsora után került sor a pályaavató meccsre, melyen a Végegyházi Öregfiúk és a Polgárőrök csapata játszott egymás ellen. A Barangoló Gyűjteményes Ház szabadidőközpontja a nyári szünet minden délutánján nyitva állt a gyerekek és a fiatalok előtt, hogy a vakáció idején biztonságban játszhassanak, szórakozzanak.

Nem csak a fiatalokra gondolva, augusztus 12-én délután garden partyra hívtuk meg a végegyházi közönséget, ahol a Trio zenekar adott szabadtéri koncertet. A zene mellett most is örvendeztünk a hatalmas tábortűznek, szalonnát, kolbászt sütöttünk, majd este újból a zenéé volt a főszerep. A késő estig tartó jó hangulatú program kellemes szórakozást nyújtott vendégeinknek.  Augusztus 20-án egyesületünk tagjai és segítői a Végegyházi Falunapra is kitelepültek. Szórólapokkal, helytörténeti, környezetvédelmi és drogprevenciós totókkal vártuk a sátrunkhoz látogatókat, részt vettünk a főzőversenyen, s élveztük a közös együttlétet. Hamarosan vége a nyárnak, de mi ősszel is várjuk hagyományos és új programokkal a végegyháziakat.

Horváth Judit

Mesterségem címere

Biharugra

Augusztus 16-19. között Mesterségem címere névvel tábort szervezett a biharugrai gyerekek részére az önkormányzat és a Biharugrai Településfejlesztő Egyesület.

A tábor korosztálya nagyon vegyes volt, a legkisebb 5 évestől a legnagyobb 13 éves korig.  A hangulatot jelzi, hogy az első napi 9 fő után a létszám megduplázódott, és 18 fővel vittük végig a csapatot. A tábor első napján a halászattal foglalkoztunk, ahol felnőttek segítségével csónakáztak a gyerekek, dobóhálózást figyeltek meg, és halakat fogtak. Az oda vezető úton a fiúk a lányokkal versenyeztek: a Szabó Pál Emlékháznál, a Deák háznál, és a Zöldhalmi tó madármegfigyelő pontjánál a helyszínhez kapcsolódó feladatok várták a csapatokat. A legügyesebb csapatot a végén „kincs” várta.  A második napon nem kellett túl messze mennünk, mivel az iskola udvarán gyógy-, és fűszernövényekkel ismerkedhettek meg a gyerekek. Volt citromfű, borsmenta, levendula, csipkebogyó, tárkony, és még többféle fűszernövény is.  Itt jegyezném meg, hogy nagy volt a meglepetés, mivel mind az illatról, kinézetről, és ízről is nagyon pontosan ki tudták találni a gyerekek a helyes megoldást! A nap többi részében papírsárkányt, valamint szárazvirágból, kagylóból, termésekből, tollakból csipeszképet készítettünk.  A harmadik napon a Madárvártáig vezetett az utunk, ahol helyi segítőkkel bejártuk a környéket, megfigyelve a növényeket. A közel 3 órás séta után a gyerekek megint „kincset” kerestek nagy élvezettel, ezidő alatt készült az ebéd. A nagy sikerre való tekintettel délután ismét képeket készítettünk, majd elkerékpároztunk a kovácsmesterig, aki patkót és ácskapocsszeget készített nekünk. Negyedik, és végül befejező napunk Eperjespusztán volt, ahol visszacsöppentünk az időben a kalákázók segítségével. Megnézhettük a jurta sátrat, megtanulták a gyerekek a Méta alapjait, segítettek a tűzrakóhely szépítésében, nemezeltünk karkötőt, és labdát, és itt kapták meg a csapatok a munkájuk gyümölcsét, hasznos iskolaszereket a tanévkezdéshez.

Mindenki nagyon sajnálta, hogy ilyen gyorsan eltelt ez az idő, mert nagyon szerettek volna még egy kis hosszabbítást, és már most jelezték, hogy jövőre is szívesen részt vennének egy hasonló kezdeményezésen!

A tábor szervezői, akik a változatos programot összeállították: Molnárné Kis Rita, Huliné  Szabó Valéria és Nemesné Kis Tímea.

Molnárné Kis Rita

„Bizalommal és feltétel nélkül”

Pusztaföldvár

Szervezetünk – a Pusztaföldvárért Kiemelten Közhasznú Egyesület – a Békés Megyei Önkormányzat „Együtt a kultúráért” című pályázati támogatásának köszönhetően 2010.augusztus elején 23 fővel volt kirándulni a Gyulai Várfürdőben, amely egész napos strandolást jelentett a résztvevőknek. A pályázati támogatásban részesülő 20 fő hátrányos helyzetű fiatalnak az útiköltség és a belépő ingyenes volt. A községünkben élő szülők többsége munkanélküli vagy más szociális problémával küzd, ezért a gyermekeikre nem tudnak pénzt áldozni, hogy elvigyék falun kívül világot látni, más kultúrával megismertetni, kirándulni.

Ez a nap hatalmas élmény volt minden résztvevő számára, iskolakezdéskor ezek a fiatalok tudnak majd mesélni, beszámolni az élményeikről az osztálytársaknak, tanároknak. Ez a nap közösséggé kovácsolt bennünket, fontosak lettünk egymás számára, számíthatunk ezekre a fiatalokra bizalommal és feltétel nélkül.

                                               Fejesné Dér Andrea

„Osztatlan siker”

Kötegyán

Augusztus elején, Kötegyánban ingyenes gyermektábor került megrendezésre a helyi iskolás gyermekek számára, akik közül 39-en vettek részt a programokon. Az egy hetes rendezvény során számos különböző esemény várta az iskolásokat.

A gyerekek a hétfői nap folyamán egymással és a településsel ismerkedtek. A keddi kézműves napon a résztvevők megtanulhatták a házi csigakészítés fortélyait és saját készítésű játékokkal játszhattak.  Szerdán biciklis kirándulást tettek a határőrséghez, ahol betekintést nyerhettek a határőrök mindennapi munkájába, majd a délutánt focizással és papírrepülő versennyel töltötték. A csütörtöki napon Csókásra látogattak a táborozók, ahol lovaglással és számháborúval múlatták az időt. A pénteki zárónapon a résztvevők saját kezűleg készítették el ebédjüket, a krumplis palacsintát. Sajnos a játékot és a vetélkedőket a vihar miatt félbe kellett szakítani, de a tábor a gyerekek körében így is osztatlan sikert aratott.

Sárosi Erika

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB