spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2010. június arrow KULTURÁLIS CIVILEK TANÁCSKOZTAK BÉKÉSCSABÁN
KULTURÁLIS CIVILEK TANÁCSKOZTAK BÉKÉSCSABÁN
2010. jĂşnius 10.

Közel félszáz civil szervezet több mint nyolcvan tagja vett részt a Dél-alföldi régióban működő, kultúrával és közművelődéssel foglalkozó egyesületek és alapítványok második alkalommal megtartott találkozóján  május 15-én  Békéscsabán.

A rendezvényen az érdeklődők a tevékenységükhöz elengedhetetlen, széles körű információkat kaphattak a pályázatoktól kezdve egészen a forrásteremtési lehetőségekről. A programot a Békés Megyei Népművészeti Egyesület szervezte, együttműködve a Dél-alföldi Regionális Közművelődési Egyesülettel és a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületével. Az esemény legfőbb célja, hogy lehetőséget biztosítsanak a megyében, s szélesebb értelemben a régióban működő, kultúrával foglalkozó civil szervezetek tagjainak találkozására. Ezzel párhuzamosan elképzeléseik között szerepel egy lazább hálózat kiépítése is, amely elősegítheti az információközvetítést.

A találkozót megnyitó Závogyán Magdolna, a Békés Megyei Önkormányzat kulturális referense a megye civil szervezeteivel kapcsolatos tevékenységéről, támogatási forrásairól szólt. Pocsajiné Fábián Magdolna, a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének titkára egy, a civilek számára húsbavágó kérdésről, a forrásteremtési lehetőségekről és a gazdálkodás sajátosságairól tájékoztatta az érdeklődőket. Előadásában a szakember kitért arra is, hogy az egyesületek és alapítványok miként juthatnak támogatásokhoz és bevételekhez működésükhöz, illetve azokat miként bővíthetik. Kölcseyné Balázs Mária, a Közművelődési Szakmai Kollégium kuratóriumi tagja értekezésében kiemelte, hogy a 292/2009-es kormányrendelet számos területen hozott változást a Nemzeti Kulturális Alap pályáztatásával kapcsolatban. A civil szervezetek túlnyomó részét érintő, nagyon fontos újdonságokról elméleti és gyakorlati tájékoztatást is adott a találkozó résztvevőinek. Szintén a pályázatokkal kapcsolatos tudnivalókról osztott meg hasznos információkat a hallgatósággal Barcsay Andrea. A Népművészeti Szakmai Kollégium kuratóriumi tagja egyebek mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen hiányosságok és pontatlanságok fordulnak elő a pályázatokban és a támogatások elszámolásában.

A Nemzeti Civil Alapprogram támogatási célkitűzéseiről Kisné Zsigovics Erzsébet, az NCA Dél-alföldi Regionális Kollégium kuratórium tagja adott tájékoztatót a jelenlévőknek. Hajnal Edit, az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégium kuratóriumi tagja pályáztatási tapasztalatokat osztott meg a résztvevőkkel, illetve kiemelte azokat a szakmai célkitűzéseket, amelyeket a jövőben a kollégium prioritásként kezel.

 

Butora Hajnalka

Közösségfejlesztők

Békés Megyei Egyesülete

 

 
Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB