spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2010. június arrow SAJTÓTÜKÖR
SAJTÓTÜKÖR
2010. jĂşnius 10.

Körösnagyharsány

Elismerés

 

Elismerő oklevelet kapott a közelmúltban a Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Tanácstól a Körösnagyharsányért Egyesület. Az elismerést a gyermek- és ifjúsági célú sikeres programjaiért, munkájáért kapta a civil szervezet.

 

forrás: Békés Megyei  Hírlap,

2010.05.18.

 

Közbiztonságról, pályázatírásról tanácskoztak a

Végegyháziak

 

A nyári szünet előtti utolsó találkozóját tartotta a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával létrehozott Végegyházi Civil Kerekasztal, amely a helyi önszerveződő közösségeket, egyesületeket, intézményeket tömöríti soraiba. – Az összejövetel célja az volt, hogy áttekintsük, értékeljük az elmúlt félévben végzett munkát – mondta Horváth Judit, a Barangoló Közhasznú Egyesület elnöke. – Összeállítottunk egy rendezvénynaptárt, melyet minden háztartás megkapott. A programkalauz abban is segített, hogy a rendezvényeink ne ütközzenek, hanem támogassák egymást.

 

Horváth Judit elmondta, a kerekasztal társasága tanácskozott a település közbiztonságáról, a pályázatírásról, megismerték az önkormányzat költségvetését. Napirendre került az oktatás helyzete is. A kerekasztal közelebb hozta egymáshoz a helyi civil szervezeteket, közösségeket.

forrás: BMH, 2010.05.25.

 

A rendőrségi bemutató volt a kedvenc

 

CSALÁDI NAP

Támogatást nyert a Biharugrai Településfejlesztő Egyesület

 

A Sarkadi Rendőrkapitányság és a Biharugrai Határrendészeti Kirendeltség munkatársainak fegyverzettechnikai bemutatója érdekelte leginkább az apróságokat a Biharugrai Településfejlesztő Egyesület által hét végén szervezett családi napon.

 

A Bölöny-kastély, a régi iskola udvarán megrendezett családi napon akadt olyan kisgyerek, aki harmadszorra is visszakanyarodott a rendőrségi asztalhoz s nagymamájával majdhogynem közelharcot vívott, amiért nem vihette magával a kiszemelt bilincset. A gyöngyfűzés, agyagozás, fafaragás kulisszatitkaiból is ízelítőt kaphattak az apróságok. A családi nap megrendezésére a megyei önkormányzattól 200 ezer forint támogatást nyertünk. Ehhez 30 ezer forint saját erőt kellett biztosítanunk — mondta el Vígh Ilona polgármester köszöntőjét követően Bertalanné Bujdosó Tünde, a házigazda egyesület elnöke. S bár az időjárás ijesztgette a rendezvény szervezőit és a kilátogatókat, azért az ebédre főzött paprikás krumpli sem maradt gazda nélkül. Délután pedig a Leg a láb Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a Biharugrai Hagyományőrző Egyesület óvodás és iskolás néptáncosainak évzáró vizsgaműsorán is tapsolhatott a nagyérdemű.

 

forrás: BMH, 2010.05.31.

Alapítványokat, civil szervezeteket támogat a megyei önkormányzat

 

Összesen 30 millió forinttal támogat 30 alapítványt és 83 civil szervezetet a Békés megyei önkormányzat, az erről szóló szerződéseket pénteken délelőtt a megyeháza nagytermében írták alá az érintettek.

 

Domokos László, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte, a válságkezelő csomag részét képező támogatás célja Békés megye értékeinek megismertetése, a kulturális élet élénkítése, valamint az, hogy az események mindenki számára elérhetőek legyenek. A pályázat a kulturális, közművelődési intézmények, a civil szervezetek, önkormányzatok és oktatási intézmények segítésére terjedt ki. Békés megyében az országban másodikként már 2008-ban megalakították a civil stratégiát, melynek részét képezi az évente elnyerhető támogatás. Ennek felhasználásáról nem csak pénzügyi beszámolókat, de az eseményekről szóló tudósításokat adnak a szervezetek.

 

Forrás:

BMH, 2010.06.05.

 

 

A virtuális tér a civileknek is biztosít mozgásteret

 

Információs napot szervezett szombaton Békéscsabán, a Fiume Hotelben a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete. A rendezvény a Tan-folyam program része volt.

 

 

 

A szakmai összejövetelen azon harminckét civil szervezet képviselői jelentek meg, akik még 2009 júniusában bekapcsolódtak a komplex szervezetfejlesztési programba. Az információs napon előadások hangzottak el az ifjúsági csoportok működési sajátosságairól, a virtuális közösségi hálózatokról, az aktuális hazai és uniós pályázati lehetőségekről. A résztvevők megismerhették a közösségi önsegítő rendszer működését, valamint Hajnal Edit projektmenedzser előadásában a TAN-FOLYAM program eddig elért eredményeit és várható eseményeit.

A programban résztvevők közül szombaton az Okányi Településszépítők Egyesülete, a Csabai Kolbász Klub, valamint az Ecsegfalvi Közösségért Közhasznú Egyesület vezetői mutatták be tevékenységüket.

A békéscsabai információs nap zárásaként a résztvevők – a helyi civil tevékenységüket segítő – egyéni szaktanácsadásokon vehettek részt.

forrás:

Békés Megyei Hírlap, 2010. 06.07.

Marosvásárhely

 

A Magyar – Lengyel Baráti Kulturális Egyesület, a békéscsabai Lengyel Önkormányzat, valamint a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceum Öregdiákok Baráti Köre 2010. május 28-29. között közös programot szervezett Marosvásárhelyen.

A kétnapos rendezvény célja a közös magyar – lengyel történelmi múlt bemutatása volt, valamint tisztelgés az 1848-49-es magyar szabadságharc során elesett Lukinics József honvéd százados felújított sírhelyének, illetve emlékének megőrzése előtt.

A látogatás első napján „1000 éves magyar – lengyel kapcsolatok” címen konferencia zajlott, melyen előadások hangzottak el a két nemzet kapcsolatáról, különös tekintettel az erdélyi valamint a székelyföldi vonatkozásaira. A program keretében bemutatásra került az erre az alkalomra készített azonos című kiadvány is.

Május 29-én a város katolikus temetőjében Lukinics József, az 1848-49 –es szabadságharcban elhunyt honvéd százados - szervezők által felújíttatott - síremlékének újraszentelésére került sor. A hősi halált halt százados Bem tábornok szárnysegédjeként harcolt a magyar seregekben, Besztercénél súlyosan megsebesült, a marosvásárhelyi kórházban rövidesen belehalt sérüléseibe. A síremlékét az Öreg Diákok Baráti Köre vette gondozásba, évente március 14-én tartanak megemlékezést a sírnál. Az ökumenikus újraszentelésen a katolikus, az evangélikus, a református és az unitárius egyház képviselői vettek részt. Emlékbeszédet mondott és koszorút helyezett el Csegzi Sándor, Marosvásárhely alpolgármestere, aki jelenlétével mindkét napi rendezvényt megtisztelte. A marosvásárhelyi civil szervezet nevében Kirsch Attila elnök és Mátyás Zoltán vezetőségi tag, a békéscsabai küldöttség nevében Leszkó Malgorzata a lengyel önkormányzat elnöke, valamint Máté László egyesületi elnök és Hevesi József elnökségi tag helyezték el a megemlékezés koszorúját.

A rendezvény a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával jött létre.

Leszkó Malgorzata

 

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB