spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2010. május arrow BEMUTATKOZIK...
BEMUTATKOZIK...
2010. május 10.

Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Közhasznú Egyesület

Az egyesület fő célkitűzése a szlovák nyelv és kultúra ápolása, fejlesztése, valamint a szlovák nemzeti kultúra értékeinek őrzése és megismertetése. Az Egyesület gyűjti és őrzi a nagybánhegyesi szlovákok tárgyi emlékeit és szellemi, nyelvi értékeit.

Településünkön  - az 1979-ben alakult Szlovák Klub hagyományait tovább folytatva -  2008-tól közhasznú egyesületként dolgozunk. Tevékenységünk során nagy hangsúlyt fektetünk más szlovák szervezetekkel való együttműködésre, szorgalmazzuk a fiatalok bevonását és ösztönözzük az alkotó kulturális csoportok működését, mint például a kézműves közösségek, népdalkör. A településen jó együttműködésre törekszünk más civil szervezetekkel és a Szlovák Kisebbségi Önkormányzattal, valamint a települési önkormányzattal.

A 2009.évi tevékenység rövid bemutatása: A leghátrányosabb helyzetű Mezőkovácsházi kistérségi régióban NAGYBÁNHEGYESEN a 2009. évünk az alapszabályban megfogalmazott célkitűzéseinkkel összhangban, nagyon program -dús volt. A havi rendszerességgel megtartott összejöveteleken túl a szlovák nyelv gyakorlását és az identitás erősítését jól szolgálták a más szlovák szervezetekkel közösen szervezett programjaink, a kulturális napok, a gasztronómiai bemutatók és az országos találkozók. Részt vettünk a Paprika Fesztiválon, Dabas-Sáriban az Országos Szlovák Napon, Gyulán a Körös-völgyi Sokadalomban,  valamint Békéscsabán a „Békében Békésben” Nemzetiségi Találkozón gasztronómiai bemutatót tartottunk. Ugyanilyen fontosnak tartjuk, hogy a településünkön a civil szervezetekkel együtt jótékonysági akciókat végzünk (pl.: játszótér építése) és „civil majális”-t szerveztünk, 12 szervezet összefogásával A Paprika Fesztivál rendezvényéhez kapcsolódóan a nemzetiségi nyelvet oktató általános iskola és óvoda falára, valamint a településünkön élt Farkas Andrásné „Zsofka néni, a népművészet mestere” háza falára az Egyesületünk szlovák nyelvű feliratot, ill. emléktáblát készíttetett és ünnepélyesen felavattuk.

Kiemelkedő fontosságú volt számunkra 2009-ben a szlovák klub 30 éves jubileumi ünnepségének a megrendezése, melyhez kapcsolódott a 30 év emlékeit bemutató kiállítás. Az ünnepség keretében került sor falunk szülöttének, a Pozsonyban élő Komora Pál történész kiállításának megnyitójára, melyet a rendezvényen résztvevő 250 vendég láthatott, valamint a falu lakossága még további egy hétig megtekinthet.

2010 februárjában lehetőségünk volt a nagybánhegyesi szőtteseket egy kiállításon bemutatni Békéscsabán, a Szlovák Kultúra Házában. A településünkön az idén is aktívan kivettük a részünket a civil majális rendezvényén, melyen a Nagybánhegyesi Nagycsaládos Egyesület fennállásának 5. éves évfordulóját ünnepeltük.

Az Egyesületünk fejlődése szempontjából nagy jelentőségű, hogy a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete szervezésében részt vehetünk a TÁMOP-5.5.3 „TAN-FOLYAM  - TANULÁS A FOLYAMATOS FEJLŐDÉSÉRT” c projektben.

Pepó Jánosné

 egyesületi elnök

Tel: 06-20/ 938 2923

E-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

 

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB