spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Közösségfejlesztés
Közösségfejlesztés
Közösségi alapítványok
2011. szeptember 14.

Az adományszervezési képzés keretében szombaton Scsaurszki Tamás és Kovács Edit előadást tart a Bevezetés a közösségi alapítványok világába címmel.

Időpont: 2011. szeptember 24. 9.00-11.30 óra

Helyszín: Ibsen Ház - Békéscsaba, Andrássy út 3. I. emelet (Galéria)

Tekintettel a téma újszerűségére, szeretettel várunk minden érdeklődőt! Kérjük, hogy aki részt kíván venni a programon, péntek délig jelezzen a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges e-mail címre vagy a 66/333-263-as telefonszámra. A részvétel ingyenes!

 
Állampolgári részvétel hete (ÁRH)
2011. szeptember 07.

2011. szeptember 19-25.

Az ÁRH Magyarország egyik legnagyobb civil eseménysorozata, amelyen több száz szervezet és intézmény, helyi, kistérségi, megyei esemény hívja fel a figyelmet az állampolgári részvétel és a helyi cselekvés fontosságára!

Békés megyében is több esemény történt az ÁRH-hoz kapcsolódóan, többek között civil szervezetek vezetői számára szóló képzéseket, információs napokat szerveztek; Békéscsabán, Békésen, Tarhoson, Kamuton, Csanádapácán, Tótkomlóson és Végegyházán az ÁRH rendezvénysorozathoz kapcsolódó, a közbizalom felmérésére szolgáló kérdőívek kitöltésére is sor került.

Az alábbiakban egy sikeresen megvalósított eseménysorozat részleteit közöljük:

ÁRH programsorozat Kétegyháza

A Táncsics Mihály Művelődési Ház és Könyvtár immár második alkalommal vett részt az Állampolgári Részvétel Hete című országos programsorozatban. A kezdeményezés alapgondolatához igazodva színes, változatos, több korosztályt érintő programválasztékot kínáltunk a település lakosai számára. A legnagyobb népszerűségnek örvendő ötletnek a papírgyűjtés bizonyult, amely szinte a település teljes lakosságát érintette, hiszen a gyermekek csoportokba verődve járták végig az utcákat bekopogva valamennyi otthonba és lelkesen gyűjtötték a papírárut. Lelkesedésük az elérendő célt tekintve nagyon is érthető volt, hiszen a befolyt összegből az általános iskola udvari eszközei, valamint a teljes környezet kerül megújulásra. A papírgyűjtésre a tervezettektől eltérően lehetőségük volt az ÁRH hét teljes ideje alatt.

Szintén a gyermekek száméra szerveztünk egy interaktív előadást az őket megillető diákjogokról, valamint a diákönkormányzatok működéséről és feladatáról. A program lebonyolításában segítségünkre voltak a Békéscsabai Diáktanya munkatársai. Az előadás elején még kissé félénken, de annál nagyobb érdeklődést mutatva hallgatták a tanulók a jó ötleteket és hasznos tudnivalókat. Az előadást követően levezetésképpen egy közös szalonnasütésre hívtuk a résztvevőket, akik itt megoszthatták egymással eddigi tapasztalataikat.

A programsorozat keretében az idősebb korosztály számára is megtaláltuk az érdeklődésüknek megfelelő programot. Számukra a betegeket megillető jogok kerültek bemutatásra a helyi főorvos közreműködésével. Ezen kívül munkavállalókkal, valamint álláskeresőkkel ismertettük meg a készülő új munkatörvénykönyve tervezetet, valamint a Széchenyi Programiroda dél-alföldi munkatársai mutatták be a vállalkozók és civil szervezetek részére kiírt pályázatokat. A rendezvénysorozat sikeresen zárult, hiszen közvetve a település majdnem teljes lakosságát sikerült bevonnunk és számukra az új és hasznos információkon túl kellemes közösségi élményeket szereznünk.

Árgyelán Erzsébet

 
VIII. Nyári Egyetem
2011. jĂşnius 08.

Közönyből – közügybe
VIII. Nyári Egyetem
a
közösségi részvétel fejlesztéséért

2 0 1 1. j ú l i u s 27 – 3 1. Kunbábony

Kedves Barátok, Kollégák és érdeklődők!

Válság van. De ez még inkább megerősítette bennünk, hogy szükség lenne találkozni!
Idén is lesz Nyári Egyetem Kunbábonyban.
Jó lenne gondolkodni, megvitatni, hogyan tudunk részvételre bátorítani, hogy a közöny helyett a közbeszéd erősödjön.
Tervezett témáink:
És veletek mi van?
Társadalmi-, közösségi diagnózisok a közösségek és a közösségi viszonyok állapotáról, a közbizalomról és a társadalmi tőkéről.
Csináljunk közügyet!
Közügyekhez való viszonyunk. Öntevékeny- és civil mozgalmak programjai, tervei a változásért, a közöny felszámolásáért.
Kő- papír- olló
Eszközök – módszerek – technikák – gyakorlatok a részvétel megteremtéséért, fokozásáért
Passzivity
Közösségi kezdeményezések a fiatalok szerepvállalásáért.
Lakjuk be a tereket!
Falusi és városi közösségi terek, kertek, parkok birtokba vétele
Információ és jelentkezési lap kérhető a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges  e-mail címen, vagy fellelhető: www.kozossegfejlesztes.hu honlapon, esetleg telefonon: 06-1-225-6011

 

 
Állampolgári Részvétel Hete 2008
2009. február 18.

ÁRH 2008.

BÉKÉS MEGYE

I.                   Kérdőívezés helyszíne: KASZAPER

Kitöltött kérdőívek száma: 17 db

1.) Mennyire bízik meg...?

Mennyire bízik meg?

1. Nagyon

2. Eléggé

3. Nem nagyon

4. Egyáltalán nem

5. Nem tudok erre válaszolni

Rendőrség

6 %

19 %

56 %

19 %

-

Igazságszolgáltatás

-

12 %

38 %

50 %

-

Civil társadalom

6 %

35 %

53 %

-

6 %

Politikusok

-

12 %

12 %

70 %

6 %

Parlament

6 %

6 %

17 %

65 %

6 %

Önkormányzat

6 %

35 %

41 %

18 %

-

Tovább...
 
Jó gyakorlatok
2009. február 18.

Közösségi kezdeményezés, jó gyakorlat űrlap

Cím: Ifjúsági Klub alakult Végegyházán, és a „Végegyháza Közösségéért” emlékplakett megalapítása

A tevékenység, folyamat leírása:

Célok: A végegyházi Barangoló Közhasznú Egyesület 2008 szeptemberében felmérést készített Végegyháza község kulturális szokásairól és igényeiről, amelynek eredménye egyértelművé tette, hogy a végegyházi fiatalok nagyon szeretnének egy ifjúsági találkozóhelyet.

A Barangoló Közhasznú Egyesület elnöksége megalapította a „Végegyháza Közösségéért” emlékplakett kitüntetést. Ezt a díjat az egyesület elnöksége társadalmi konzultáció után adományozná évente egyszer egy magánszemélynek, vagy magánszemélyeknek megosztva, illetve szervezet is elnyerhetné a díjat. Az elismerést az egyesület mindenkori elnöksége ítélné oda a község lakosai által jelölt személynek vagy szervezetnek. Az elnökség a jelöltek közül saját hatáskörében választja ki az évenkénti díjazottat.

Tovább...
 
Esettanulmány
2009. február 18.

JÁTÉK – KÖZMŰVELŐDÉS – KÖZÖSSÉGFEJLESZTÉS –KÖZÖSSÉGI MENTALHIGIÉNÉ

Másfél év játszótéri tapasztalatai

Békéscsaba, 2006-2008.

Minél öregebb vagyok, annál inkább érzem a felelősség és olykor a tehetetlenség súlyát. A felelősségét, hogy a birtokomban lévő tudással, kreativitással, világlátással, eszköztárral, kapcsolatrendszerrel éljek a közösség javára, s a tehetetlenségét, hogy mindezekkel gyakran semmire sem jutok. A békéscsabai játszótér programban ott van minden, amitől sikeres is lehetne, de ott vannak a gátak is, amik ezt megakadályozzák. Sokszor nem is tudom, az én sikerem vagy kudarcom valami, vagy az ügyé, amit képviselek, vagy a társadalomé, a településé, ahol élek, ahol az ügy megszületik és elhal. Miattam nem megy, vagy rajtam kívülálló okok miatt nem.

Tovább...
 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

Eredmények 12 - 17 / 17
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB