spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Friss hírek
Friss hírek
Kirándulás: doboziak jártak az Országházban
2015. május 08.

A Fővárosban jelesül az Országházban jártak nemrégiben a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületének dobozi tagjai. A helyi szervezet elnöke, Vantara György elmondta, ötvenen vettek részt a parlamenti kiránduláson. – Idegenvezetőt és emiatt bőséges tájékoztatást kaptunk az épület történetéről. Szinte a teljes Országházat végigjártuk – részletezte az elnök, aki hozzátette, a kilencven fős tagságukból ötvenen vettek részt a fővárosi túrán. Elmondta, dr. Kovács József a térség országgyúlési képviselője is támogatta a 3 éve újra összeálló dobozi szervezet utazását.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. május 8

 
Pusztaföldvár. Környezet.
2015. május 06.

Gyere és tegyük együtt szebbé Pusztaföldvárt! – invitálnak egy májusi, környezetszépítő programjukra a Mag-Ház Egylet civiljei. A Bartók Béla művelődési ház előtt gyülekeznek, és csatlakoznak, a Te szedd! országos akcióhoz május 16-án.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. május 6.

 
Közös programokra szerezhetnek forrást a határ menti megyék
2015. május 04.

Elfogadta a bukaresti kormány a magyar-román határon átnyúló együttműködési programot, amelynek összértéke 232 millió euró. A 2014-2020-as időszakra szóló Interreg V-A elnevezésű program legnagyobb részét, 189 millió eurót közösségi, a többit pedig nemzeti forrásokból pénzelik. A két ország közös határvonalán négy-négy megye – román oldalon Szatmári, Bihar, Arad és Temes, magyar oldalon pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdu-Bihar, Békés és Csongrád megye – pályázhat meg pénzösszegeket a határon túli megyékkel közös programok megvalósítására. Az Interreg V-A program egyebek mellett a határ átjárhatóságának javítása, a a munkaerő mobilitásának segítése, az erőforrások közös felhasználása területén jelölt ki úgynevezett prioritási tengelyeket, amelyeknél az Európai Unió regionális fejlesztési alapból hívható le a költségek 85 százaléka. A román kormány közleménye szerint a programok várhatóan májusban küldik meg jóváhagyásra az Európai Bizottságnak, amelynek döntése szeptemberre várható.

Forrás: B. M. Hírlap 2015.május 4.

 
Végegyháza. Túra.
2015. május 04.

A Barangoló Közhasznú egyesület, a szülői munkaközösség és a Végegyházi Sporthorgász Egyesület közös szervezésében kalandtúrát szervezett a Föld napja alkalmából. Tíz állomáson mérték össze a csapatok tudásukat, ügyességüket és rátermettségüket. Volt meglepetésmunka. Minden csapat elültetett egy-egy növényt, cserjével, hogy azzal gazdagítsa a közösségi ház udvarát. Az idei győztes Földördögök csapata lett.

Forrás: B. M. Hírlap 2015.május 02.

 
Dombegyház. Szabad idő.
2015. április 28.

A dombegyházi művelődési házban tavaly december óta működik a szabadidőklub, Sándor Margit vezetésével. Az érdeklődők itt sajátították el a harisnyavirág készítését. A klub 19 tagot jegyez. Sándor Margit megmutatta a horgolás technikákat, és a résztvevők húsvét előtt megtanulták, hogyan lehet szép anyagokkal bevonni a hungarocell tojásokat. Szeretnének bemutatkozni munkáikkal a dombegyházi falunapon.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. április 28.


 
A legszebb nyuszit is megválasztották Békésen
2015. április 27.

Programok. A Nefelejcs Vigalommal évről évre őrzik, ápolják és átörökítik a hagyományokat.

Kiváló időben, jelentős érdeklődés mellett rendezték meg az immáron kilencedik alkalommal életre hívott Nefelejcs Vigalom elnevezésű rendezvényt szombaton, a békési tájházban. A Nefelejcs Békési Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület által szervezett eseményen Deákné Domonkos Julianna, a szervezet tagja köszöntötte a megjelenteket. Mint elmondta, egyesületük legfőbb célja a népi hagyományok megőrzése, ápolása és átörökítése. A cél érdekében rengeteg programot szerveznek évről évre. Béres Istvánné, a Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde igazgatója megnyitó beszédében kiemelte, a program a Szent György-nap jó néhány hagyományát hozta közel az érdeklődőkhöz.— Bizonyára sokan ismerik a legendát, amelyben György legyőzi a sárkányt, és kiszabadítja a fogságból a királylányt. Emellett nálunk és a szomszéd népeknél egyformán e napon történt az állatok első kihajtása, néprajzilag ez a legfontosabb jellegzetessége – ecsetelte. — Itt, a kilencedik Nefelejcs Vigalmon a programokat az elmondottak jegyében állították össze a szervezők. A papírsárkány-készítés, valamint a pásztorélet-bemutató egyaránt fontos szerepet kapott a vigalom rendezvényei között. Az egyesület emellett is rengeteg érdekességgel várta a látogatókat. Volt nyúlszépségverseny és nyúlsimogató, hiszen az esemény központi témáját a már említettek mellett éppen a tapsifülesek és répa szolgáltatta. A Dr. Hepp Ferenc általános iskola diákjai délelőtt a Mi van a nyuszi füle mögött? című előadással örvendeztették meg a nézőket, délután pedig a Répamesét adták elő. A Nagymamáink receptjei elnevezésű süteményversenyre tizenkilenc kiváló sütemény érkezett, amelyeket a Békés Megyei Culinary Team tagja, Duma Annamária által vezetett zsűri értékelt. Szent György-napi csurdítás és répaleves-kóstoló, a pásztoréletről szóló látványos bemutató, Varga István Csaviga gasztroremekei és táncforgatag egyaránt színesítette a programot.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. április 27.

 
Battonya. Gyűjtés.
2015. április 27.

A Fodor Manó Helytörténeti Egyesület gyűjtőnapokat szervezett a battonyai helytörténeti gyűjtemény bővítése érdekében. Várnap emlékanyagokat, régi mezőgazdasági eszközöket, viseleteket, háztartási eszközöket, hagyományos bútorokat, családi természetű iratokat, képeslapokat, fotókat, újságokat. A helyi kisiparosok tárgyi emlékeire (kerékgyártók, kovácsok, cipészek) cégtáblára, irataira, eszközeire is számítanak. A helyi iskolák, intézmények, társulatok emlékanyaga is fontos a gyűjteménynek.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. április 25.

 
Egymilliós keretre pályázhatnak a civilek Battonyán
2015. április 22.

A Battonyai képviselőtestület a legutóbbi ülésén foglalkozott a helyi egyesületek, alapítványok, civil szervezetek pénzügyi támogatásáról szóló önkormányzati rendelet megalkotásával. Borsodi János alpolgármestertől megtudtuk, egymillió forintos keret áll rendelkezésre idén, erre pályázhatnak a civilek működési céljaikra, illetve, ha csatlakozni kívánnak a városi rendezvényekhez programjaikkal, vagy önálló elképzeléseikkel színesítik a helyi közösségi életet. A városban huszonöt egyesület, alapítvány van. Sokan kiveszik a részüket a helyi programok megvalósításából.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. április 22.


 
Kondorosiak pénzadománya a cukorbeteg gyermekek javára
2015. április 20.

A kondorosi művelődési házban szerveztek jótékonysági műsort a minap a Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért javára. A szervezésből oroszlánrészt vállalt a helyi Ribárszki Anna és Farkas Anikó, mindkettőjük gyermeke cukorbeteg. A rendezvényt sok kondorosi vállalkozó támogatta például tombolatárgyakkal, valamint  pénzadománnyal, amit átadtak az alapítvány kuratóriumának. Nagy szükség is van a pénzre, ugyanis ezáltal színvonalasabb gyermeknapi programot, hosszabb időtartamú tábort tud tartani az alapítvány, örömet szerezve ezzel a cukorbeteg gyermekeknek, erősítve közösségüket. Azért is jött jól az adomány, mert tavaly visszafogottabban tudtak működni a harminchárom sorsot végigkísérő „Hétpettyes Angyalok — Történetek cukorbeteg gyermekekről, nem csak cukorbetegeknek” című kötet megjelentetése miatt. 

Forrás: B. M. Hírlap 2015. április 17.

 
Négymillió forint a helyi civileknek Füzesgyarmaton
2015. április 20.

Csaknem négymillió forintot osztottak szét nemrég a helyi civil szervezetek között a füzesgyarmati képviselő-testület szociális és humánügyek bizottsága – tájékoztatott az önkormányzat. Huszonkét egyesület, alapítvány jutott 4 millió 970 ezer forint támogatáshoz. A legtöbbet, 500-500 ezer forintot a Füzesgyarmati Gyermeklovas Alapítványnak és a Lovas Barátok Egyesületének ítélte meg a bizottság, a Nádas Alapítvány 450 ezer, a Füzesgyarmati Mazsorett Csoport 350 ezer, a Füzesgyarmati Hagyományőrző Egyesület Népdalköre 340 ezer forintot kapott. Ezenkívül tíz egyesület, alapítvány jutott legalább százezer forintos támogatáshoz

Forrás: B. M. Hírlap 2015. április 17.

 
Két kimagasló személyiség kapta idén is a békési Nefelejcs-díjat
2015. április 14.

Ünnepélyes keretek között, immáron hetedik alkalommal adták át a Nefelejcs Békési Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület a Nefelejcs-díjat szombaton délután. A civil szervezet — amelynek nevéhez sok sikeres, hagyományőrző rendezvény fűződik, elég csak a Tökmulatságra vagy a Nefelejcs Vigalomra gondolni — minden évben olyan személyiséget jutalmaz az elismeréssel, akik sokat tettek a helyi közoktatásért, közművelődésért, annak kimagasló alakjai. A békési galériában megtartott ünnepségen az elismerést Sajti Mária Etelka nyugalmazott gyermekkönyvtáros „a gyermekek körében végzett kultúraközvetítő tevékenységéért, valamint a magyar népi kultúra megőrzéséért folytatott áldozatos munkájáért” és Szeverényi Barnabás tanár „a város életében betöltött kultúrateremtő és -művelő tevékenységéért, az irodalom terén végzett tevékenységéért” vehette át.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. április 14.

 
Látássérülteknek adtak a rendőrök hasznos tanácsokat
2015. április 13.

A Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei egyesülete felkérésére bűnmegelőzéssel foglalkozó szakemberek és rendőrjárőrök látogattak el a szervezet békéscsabai székházába. A program résztvevői tájékoztatót hallhattak a r endőrség tevékenységéről, s két járőrrel is megismerkedhettek. A látássérültek kezükbe vehették az azonosító jelvényeiket, megvizsgálhatták felszerelésüket. Szó esett a 112-es telefonszámon hívható Egységes Segélyhívó Rendszer működéséről is. A rendőrök igyekeztek a mindennapokban és veszélyhelyzetekben is használható tanácsokkal segíteni a látássérülteket.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. április 13.

 
Az önkormányzat idén is segíti a sportot Békésen
2015. április 13.

Ez évben is hozzájárul a békési képviselő-testület a sportszervezetek működéséhez – tájékoztatta lapunkat Izsó Gábor polgármester. A megye névadó településének polgármestere elmondta, hogy a képviselő-testület a 2015. évi költségvetésében sportegyesületek támogatására lehetőségeihez mérten idén is különített el forrást. Mint megtudtuk, az első félévben 8 millió 675 ezer forintot osztanak szét a sportszervezetek között. A város ebben az évben új sportkoncepció kidolgozásán is dolgozik. Fő irányelv, hogy ösztönözzék a sportszervezetek a „több lábon állásra” a megjelenő országos pályázati lehetőségek kiaknázására.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. április 11.

 
Megújult a művelődési ház és könyvtár
2015. április 13.

Kötegyán Ungvári Mihályról nevezték el a közművelődési intézményt

Ünnepélyes keretek között adták át tegnap Kötegyánban a nemrég felújított művelődési házat és könyvtárat. emellett egy emléktáblát is lelepleztek, mely azt jelzi, hogy a tavaly elhunyt Ungvári Mihály képzőművész-közösségszervezőről, a Kötegyáni Baráti Kör egyesület alapító elnökéről neveztél el a közművelődési intézményt, az integrált közösségi szolgáltató teret. Nemes János polgármester köszöntőbeszédében méltatta Ungvári Mihályt, kitért arra, hogy igazi kötegyáni ember volt, igazi lokálpatrióta. Kötegyán jó hírnevét vitte szerte az országban, sőt, a határon túlra is. Úgy véli, egy csapatmunka eredménye, hogy átadhatták a megújult közművelődési intézményt, mely fontos azért is, hogy Kötegyán élhető település maradhasson. –A vidéknek is élnie kell! – emelte ki dr. Kovács József országgyűlési képviselő, aki szót ejtett arról, hogy a beruházás 25 millió forintból valósult meg. Rakonczás Szilvia megyei könyvtárigazgató reményét fejezte ki, hogy sokan látogatnak majd a helyi bibliotékába. Pocsajiné Fábián Magdolna, a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének titkára kiemelte: fontos, hogy közösségi szintérrel gazdagodott a település.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. április 11.

 
Szeghalom. Civilek.
2015. április 10.

A tavalyi esztendőben több mint 15 millió forinttal támogatta a helyi civil szervezeteket az önkormányzat – számolt be Macsári József polgármester. Az egyesületnek idei esztendőre szóló támogatásairól nemrég döntött a két illetékes bizottság. A Pálfi János Emlékalapítvány Szeghalom Olvasáskultúrájáért 200 ezer a Sárrét a Könnyűzenéért Alapítvány 10 ezer forintos támogatásáról a képviselő-testület határozott.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. április 10.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Eredmények 91 - 105 / 772
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB