spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Friss hírek
Friss hírek
Huszonnégy órán át sült a palacsinta
2015. augusztus 24.

Tótkomlós. Huszonnégy órán át, fél órás váltásokkal sütötték a palacsintákat az önkéntes jelentkezők. Ott volt a testvértelepülések képviselete is. (Jolsva, Galánta, Magyarkanizsa, Bereck, Nagylak). Dr.Garay Rita polgármester sütés közben mesélt. Önkormányzatunk a Tótkomlósi Hagyományőrzők a Száraz-érért Közhasznú Egyesülettel közösen 4. éve szervezi meg a városnapi programok keretében a palacsintasütést. Huszonnégy órán át készül a finomság. ízesítve (fahéjjal, kakaóval. lekvárral) értékesítjük. A bevételt jótékony céllal felajánljuk, idén a Jankó János Általános Iskola és Gimnázium kapja.

Forrás: B. M. Hírlap, 2015. augusztus 22.

 
Élettel töltik meg a civilek házát Végegyházán
2015. augusztus 05.

Végegyháza. A Barangoló Közhasznú Egyesület közösségi háza, egyben a civilek háza idén is zavartalanul működhet Végegyházán. Talán még profilbővítésre is sor kerülhet. A Norvég Civil Támogatási Alap nyújtotta segítséggel nyitottak 2013-ban, azóta állnak a végegyháziak és a környékbeliek rendelkezésére ügyes bajos dolgaik intézésében, pályázati tanácsadással és civilszervezet-fejlesztési tanácsokkal. A kihasználtság megfelelő. Az idei év elején, a községi önkormányzat jóvoltából, a civil támogatási keretből 400 ezer forintot kaptak. A folytatáshoz a fedezetet a NEA által nyújtott működési támogatás adja (900 ezer forinttal támogatja a működési költségeket). A szolgáltatásbővítés szeptembertől aktuális az ingyenes interneteléréssel. Őszi terveik között szerepel az angol nyelv oktatása és új mogzásművészeti csoport indítása. Várják az önszerveződő csoportokat alkalmi vagy rendszeres találkozókra. A hagyományos rendezvényeik sem maradnak el. A cél továbbra is az, hogy az intézményt közöse megtöltsék élettel.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. augusztus 5.

 
Kötelet, kamiont húznak a csapatok
2015. augusztus 04.

Orosháza. Az Oros-háza Baráti Kör idén is megrendezi a kamion és kötélhúzók éjszakáját a belvárosban. Ez a hatodik alkalom, várják a csapatok jelentkezését. Ami biztos: a címvédő Guardian Bull’s már leadta nevezését. Jelezte részvételét a mezőkovácsházi tűzoltók és az orosházi rendőrök csapata is. Nem csak munkahelyi csapatok, hanem baráti társaságok is benevezhetnek.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. augusztus 4.

 
Milliók az önkéntes tűzoltóknak
2015. augusztus 04.

Békés megye. Idén 400 millió forintnyi támogatást kapnak az önkéntes tűzoltó egyesületek: üzemeltetési költségekre, tűzoltógépjármű és technikai javításra, szakmai tanfolyamon való részvételre, védő-, technikai és informatikai felszerelésekre. Békés megyéből is több egyesület kap támogatást: a gyomaendrődi tűzoltók 300 ezer, a mezőberényiek 1,2 millió a tótkomlósiak szintén 1,2 millió forintban részesülnek. A békési önkéntesek 500 ezer, a békéssámsoniak 750 ezer, a battonyaiak 800 ezer, a csanádapáciaiak 750 ezer, a csorvásiak 800 ezer, a füzesgyarmatiak 1,3 millió, a kevermesiek 739 ezer, a kondorosiak 300 ezer, a kőröstarcsaiak 1,2 millió, a mezőberényiek 1,2 millió, a sarkadiak 1,4 millió forintot kapnak.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. augusztus 4.

 
Öt pályakezdő dolgozott a városvédő egyesületnél
2015. augusztus 04.

Békés. Öt pályakezdő fiatalt foglalkoztatott a közelmúltban a Békési Városvédő és Szépítő Egyesület. A Hátrányos helyzetű célcsoportok foglalkoztatásának támogatása a nonprofit szervezetek foglalkoztatási kapacitásának erősítésével című program keretében megvalósult projekt részeként az érintettek képzéseken vehettek részt, ahol olyan kompetenciákat sajátítottak el, amelyek a pályázat sikeres megvalósítását magasabb fokon szolgálták, és amely segíti őket a munkaerő piacon történő elhelyezkedésben. A 270 tanórás angol nyelvi képzés, valamint egy 24 órás asszertív kommunikációt fejlesztő tanfolyam egyaránt sokat jelentett. Emellett az egyesület lelkes ifjakra, városuk érdekelt szem előtt tartó fiatalokra talált, akik a mai modern korban a hagyományok megtartása mellett fejlődni, alkalmazkodni szeretnének. Ehhez mérten vállalták az egyesület honlapjának létrejöttét, tartalommal való feltöltését. A pályázat teljes sikerrel zárult, hisz az öt pályakezdő közül mind az öt célcsoporttagot tovább foglalkoztatják.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. augusztus 4.

 
Szociális szövetkezetek tanácskoztak
2015. jĂşlius 30.

Békés. A szociális szövetkezetek jelenével és jövőjével foglalkozó konferenciát és kiállítást rendezett kedden a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Irodája és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatósága a békési Kecskeméti Gábor Kulturális Központban. Gyebnár Péter a, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Békés megyei területi felelőse elmondta, a kezdeményezés legfőbb célja az volt, hogy megteremtsék a szociális szövetkezetek közötti kapcsolatfelvétel lehetőségét, illetve, hogy számunkra megfelelő információkat nyújtsanak pályázati programokhoz. Elhangzott, hogy várhatóan hamarosan megnyílik egy olyan 6 milliárd forintos forrás, amelyre a szociális szövetkezetek is pályázhatnak.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. július 30.

 
A dévaványai nyugdíjasokat ünnepelték
2015. jĂşlius 28.

Dévaványa. Fennállásának az 50. évfordulóját ünnepelte a Dévaványai Őszi Napfény Nyugdíjas Egyesület. A jeles alkalmat a nyugdíjas kör tagjai több mint 200 meghívott vendég társaságában ünnepelték a helyi strandfürdőn. Az egybegyűlteket Valánszki Róbert polgármester köszöntötte, aki a generációk közötti együttműködés fontosságáról, az időseket megillető tiszteletadásról, és nehéz korokban végzet szorgalmas munkájuk elismeréséről beszélt. A színvonalas rendezvény ebéddel, szórakoztató előadásokkal és Fazekas Rozika művésznő zenei műsorával várták Észak-Békés 17 nyugdíjas klubjának tagjait.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. július 28.

 
Államtitkári látogatás a Hetedhét Játékvárosban
2015. jĂşlius 13.

Gyula. Az országban kevés olyan hely akad, ahol a gyerekeknek ilyen színvonalú nyári kikapcsolódásban lehet része –fogalmazott a gyulai Hetedhét Játékvárosban megtartott pénteki sajtótájékoztatón Schanda Tamás az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért felelős felelős helyettes államtitkára. Mint mondta, a mosolygós gyermekarcok egyértelmű képet adnak az ott zajló pedagógiai munka magas minőségéről. Dr. Görgényi Ernő polgármester arra emlékeztetett, hogy a játékvároshoz a mintát, az alapot a testvérteleülésünkön, Ditzingenben látottak szolgáltatták. A program hetedik éve valósul meg, és a demokráciát mondellezi könnyed formában – tette hozzá a településvezető. Ament Balázstól, a szervező Mi egy Másért Közhasznú Egyesület elnökétől és Szabó Enikő titkártól megtudtuk, a tábor idei tematikáját a „Vissza a Jövőbe, előre a múltba” jelmondata szolgáltatja. A gyerekek a retrótól a sci-fihez kapcsolódó témákig választhatnak feladatot, melynek elvégzéséért fürdővárosi valutát, gyúrót kaphatnak, amit azután levásárolhatnak. A játékvárosnak saját bírósága, önkormányzata, mozija, utazási irodája, bisztrója, számos kézműves műhely működik. A táborban 222 gyermek és 77 segítő vesz részt. Ament Balázs kiemelte, a helyettes államtitkárral a Játékváros mellett az Erkel Diákünnepekhez kapcsolódó tehetséggondozásról is egyeztettek

Forrás: B. M. Hírlap 2015. július 11.

 
A nagycsaládosok hagyományőrzése
2015. jĂşlius 13.

Orosháza. Idén is megrendezték az orosházi nagycsaládosok a hagyományőrző családi napjukat. A látványos mazsorettbemutató után a Bokréta népdalkör, Bánfi Bendegúz mesemondó és a Mozgásművészeti Műhely táncosai léptek fel. Volt gyerekeknek grundbirkózás. Molnár Krisztina költő, meseíró előadása után pedig közös meseírás következett, majd a Harangos és a Csengettyű néptáncegyüttesek léptek fel. Kóstolni lehetett régi idők sütijeit, és a játszóházban is számos programmal készültek.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. július 11.

 
Gitártáborban egy héten át
2015. jĂşlius 13.

Kétegyháza. A megyében egyedülálló gitár valamint ifjúsági tábornak adott otthont a héten Kétegyháza. A programot a Békés Megyei Népművészetéért Alapítvány és a Dél-alföldi Regionális Közművelődési egyesület hirdette meg. Kölcseyné Balázs Mária táborvezető lapunknak elmondta, az 56 résztvevő több ismert pedagógus és előadóművész kezei között sajátíthatta el főként a gitározás alapjait és mesterfogásait. Borsodi László, Borbély Tamás, Benkő Zsolt, Hevesi Imre, Kelemen Angelika, Lustyik István vezetett csoportot. Két napot nálunk vendégeskedett és ugyancsak kurzust tartott Petruska András és Király István. Népszerű volt Pleskonics András, Plesi bluestörténeti előadása. Délelőttkönként és délutánonként voltak a csoportfoglalkozások, esténként pedig szabadidős programokkal készültünk. Egyebek mellett Ki mit tud?, játékos vetélkedő várta a résztvevőket. A kétegyházi katolikus templomban kápolnakoncertet is adtak az oktatók, diákjaik közreműködésével. Utóbbiak a zárónapon ugyancsak megmutathatták magukat a közönségnek.  Kölcseyné Balázs Mária lapunk érdeklődésére elmondta, a tábor keretében hagyományosan újságírócsoport is dolgozott, akik Nagy Istvánné vezetésével elkészítették a rendezvény újságját. Hozzátette, az egyhetes program az eddigi visszajelzések alapján a táborlakóknak és oktatóinak egyaránt inspirációt, feltöltődést jelentett.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. július 11.

 
Háromszáz nyugdíjas táncolt a fesztiválon
2015. jĂşlius 06.

Békéscsaba. Országos szenior-táncfesztiválnak adott otthont szombaton a megyeszékhely a CsabaPark, melyen mintegy hatszázan vettek részt. A szervező Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetségének elnöke és alelnöke, Szrenka Pálné és Balázsi Imre elmondta: tizenhat megyéből érkeztek résztvevők a rendezvényre, a színpadon több mint negyven csoport, ennek nyomán több mint háromszázan mutatták meg tudásukat. Három kategóriában indulhattak az arany, az ezüst és a bronz minősítésért a fellépők – társas formációban, néptáncban, illetve egy egyéb kategóriát is meghirdettek a szervezők -, akiket szakmai zsűri értékelt.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. július 6.

 
Őrzik a múlt értékeit
2015. jĂşlius 03.

Vésztő. Megkezdődött csütörtökön Vésztőn a Város- és Faluvédők Szövetségének szervezésében az országos találkozó és szakmai konferencia. A csütörtöktől szombatig zajló rendezvényen több mint százharmincan vesznek részt az ország minden szegletéből. A szövetség elnöke, Ráday Mihály – aki évtizedeken keresztül készítette az Unokáink sem fogják látni című műsort – beszélt arról: nehéz a civil szervezetek helyzete, nem könnyű önmagukat sem fenntartani, pedig inkább kiállításokat kellene szervezniük, kiadványokat készíteniük, pályázati felhívásokat közzétenniük. Kiemelte: a településvédők feladata a múlt és az értékek, a műemlékek megismertetése, megszerettetése, illetve az, hogy tegyenek is értük. – Négy éve kezdeményeztük, hogy legyen Vésztőn az országos találkozó, a szakmai konferencia – mondta Kazinczky Gyula, a helyi szervezet, a Pallasz Athéné Vésztő Városvédő Egyesület elnöke. Hozzátette: tartalmas előadásokat hallhatnak a résztvevők, illetve kiemelte Millisits Máté református templomban látható kiállítását, mely a protestáns építészettel és a Tisza-család életével foglalkozik. – A vésztői egyesület 28 taggal működik jelenleg, és immár nemcsak városvédelemmel foglalkozik, a tevékenységi kör a kulturális területre is átterjedt – folytatta Kazinczky Gyula. Elárulta, hogy több emléktáblát is avattak már Vésztőn, a kisvasúti emlékhelyet közadakozásból valósították meg, illetve elindították a Sipos András Emlékdíj Dalversenyt. – Az önkormányzat a kezdeményezés mellé állt, több mint egy éve készült a város a rendezvényre – mondta Molnár Sándor. Vésztő polgármestere kiemelte, hogy a résztvevők az ország több szegletéből érkeztek a találkozóra, konferenciára, így lehetőség nyílik a település adottságainak, az elért eredményeknek a bemutatására. Reményét fejezte ki, hogy a város előnyére válik az esemény, ami komoly szakmai tartalommal bír.

Forrás: B.M. Hírlap 2015. július 3.

 
Aranyat nyertek a nyugdíjasok
2015. jĂşnius 30.

Battonya. A nyugdíjasklub 1961 óta működik Battonyán. Az elődök munkáját a Harangvirág klub folytatja. Rendszeresen járnak a szomszéd települések klubjaihoz és az országos nyugdíjas-találkozókra. Idén megmérettették magukat az országos nyugdíjas Ki mit tud?-on. A hajdúszoboszlói döntőn, egyéb tánckategóriában indultak a Nem csak a húszéveseké a világ produkcióval. Kiemelt arany minősítéssel tértek haza. A koreográfiát Halász Ildikó tanította be. Miközben táncolnak, nem gondolnak a betegségekre, a problémákra. Humort visznek önmaguk és az emberek életébe.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. június 30.

 
Megalakult a helyi értéktár bizottság
2015. jĂşnius 29.

Mezőkovácsháza. Megtartotta alakuló ülését, a helyi települési értéktár bizottság. Tagjai (Albertus László, Elekiné Macsányi Melinda, Babi Zsolt, Dunainé Pszota Mária, Sarkadi László) megválasztották Mucsi Tibornét az elnöki tisztségre. A bizottság feladata a Mezőkovácsházán fellelhető nemzeti értékek azonosítása, a helyi értékeket tartalmazó gyűjtemény létrehozása, gondozása, a megyei értéktárral történő kapcsolattartás. A helyi érték felvételét bárki írásban kezdeményezheti a polgármesterhez benyújtott javaslat alapján. A bizottság a beérkezett javaslatok értékelését követően dönt az értéktárba történő felvételről.

Forrás: B. M. Hírlap 2015.június 27.

 
Ponthatáros és nyár felező parti
2015. jĂşnius 26.

 

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Eredmények 46 - 60 / 772
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB