spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Friss hírek
Friss hírek
Moziztak a Földvár fiatal lakosai
2015. oktĂłber 19.

Pusztaföldvár. A könyvtári napok keretében moziztak nemrégiben a diákok Pusztaföldváron. Mivel az intézmény NAVA-pont (Nemzeti Audiovizuális Archívum – a magyar nemzeti műsorszolgáltatói kötelespéldány-archívum), így az archívumból letölthető filmek közül választhattak a résztvevők. A Kemény kalap és krumpliorr ifjúsági filmmel idézték fel a múltat. Másnap a nyolcadikosok Brád Györgyné osztályfőnök kíséretével Békéscsabára, a Kávészünet-koncertre utaztak a Békés Megyei Könyvtár és a földvári intézmény támogatásával.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. október 17.

 
Mentorok: többosztálynyi középiskolás jelentkezett
2015. oktĂłber 15.

Békéscsaba. Augusztusban hirdette meg mentorprogramját az Egyesület Békéscsaba Ifjúságáért, a kezdeményezésre egy hónap alatt háromosztálynyi békéscsabai középiskolás jelentkezett. A három féléven keresztül zajló képzésre végül 26 diák nyert felvételt az írásbeli jelentkezés és a szóbeli meghallgatás eredményei alapján. A program első képzése pénteken indul egy „szülői értekezlettel” egybekötve. Mint megtudtuk, a januárig tartó első félév során a képzéseket háromhetenként tartják meg. A diákok szakemberek által irányított prezentációs és kommunikációs tréningeken vesznek részt, amellyel megkezdődik felkészítésük a felsőoktatásra és munkavállalásra. Ezt követően a résztvevőknek saját témát kell kidolgozniuk és előadniuk több fordulóban, melynek elemzéséből további hasznos tudást szerezhetnek. A félév során tartanak csapatépítést, problémamegoldást segítő és előadói készségeket fejlesztő képzéseket is. A második félévben a pályaorientáció, a harmadikban pedig a tudatos állampolgárság és életvezetés kap majd nagyobb szerepet.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. október 15.

 
Közösségi térrel bővült a gyűjtemény
2015. oktĂłber 15.

Kunágota. A helytörténeti gyűjtemény kialakítására a 2014. és 2015. évi Startmunka, mintaprogram helyi sajátosságokra épülő programeleme biztosított lehetőséget. Elkészült annak közösségi térként funkcionáló udvari része is. A Belügyminisztérium a költségekhez tavaly 1,4 millió, 2015-ben 1,5 millió forint támogatást nyújtott. Süli Ernő polgármester a szerdai avatón elmondta, a tavaly megvalósult gyűjtemény az udvari pihenő és foglalkoztatórésszel, közösségi térrel bővült. Ezzel komplex közművelődési egység jött létre. Gábor László, a művelődési ház vezetője a részletekről beszélt. Süli Ernő Simonka György és Horváth István országgyűlési képviselőkkel vágta át az ünnepi szalagot, majd megtekintették a létesítményt.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. október 15.

 
Civil Akadémia
2015. oktĂłber 14.

Felhívjuk figyelmüket a Civil Akadémia szakmai műhelysorozatra, melynek programja és kezdési időpontja módosult, ezért még van lehetőség a jelentkezésre.

 

CIVIL AKADÉMIA

 

 A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete CIVIL AKADÉMIA címmel szakmai műhely-sorozatot indít a fiatalok - civil szervezetek tevékenységébe történő – bevonásának ösztönzésére.

A program célja: a Békés megyében működő egyesületek, alapítványok jelentős részénél probléma a vezetői utánpótlás kérdésköre, nincsenek fiatalok, akiket „kinevelnek” és akik átvehetnék az idősebbektől az irányítást. Programunkkal ezen a helyzeten kívánunk javítani.

Célcsoport: Békés megyében működő azon civil szervezetek, informális közösségek vezetői, tagjai, akik szeretnék a fiatalokat hatékonyabban bevonni a tevékenységükbe, ezáltal felkészülve a vezetőségváltásra. Továbbá ajánljuk a programot azoknak a fiataloknak is, akiket vonz a „civilség” és szeretnének jobban belelátni a szervezetek működésébe, illetve ösztönözhetőek az aktív szerepvállalásra.

Az összejövetelekre szeretnénk, ha a szervezetek vezetői „magukkal hoznák” lehetséges utódjaikat is, és így együtt, közösen gondolkodva vennének részt a műhelymunkában.

 

Időtartam: 48 órás műhelyfoglalkozás Békéscsabán 2015. november – 2016. január között

Időpontok: 2015. november  7.   9.00 – 15.00 óra

                     2015. november 21.      9.00 – 15.00 óra

                     2015. december 12.      9.00 – 15.00 óra

                    2016. január  9.              9.00 – 15.00 óra

                     2016. január 23.            9.00 – 15.00 óra

Helyszín: Szlovák Kultúra Háza – Békéscsaba, Kossuth tér 10.

 

Témakörök:

 

2015. november 7. A civil szektor jellemzői, helyzete

A közösségek szerepe a helyi társadalom építésében.

Előadó: Pocsajiné Fábián Magdolna művelődésszociológus, közösségfejlesztő

Generációk közötti kommunikáció, az együttműködés nehézségei

A fiatalok nyelvezetének, életkori sajátosságainak megismerése a hozzájuk vezető út megtalálása érdekében, motivációs technikák átadása.

Előadók: Zsótér Mária ifjúságsegítő, mentálhigiénés szakember; Fazekas Anna szociológus

 

2015. november 21. Aktivizáló módszerek a fiatalok körében

Elsődleges célunk olyan szakmai területek megmutatása, amellyel ösztönözni tudjuk a fiatalokat a közösség, civil szervezet - ezáltal a település - életében való aktívabb részvételre, szerepvállalásra

- közösségi felmérés, tankatalógus összeállítása, stb.

- helyi értékgyűjtés

- önkéntesség lényegének megismerése

Előadók: Groskáné Piránszki Irén és Pocsajiné Fábián Magdolna, közösségfejlesztők

 

2015. december 12. Projektvezetés a fiatalokkal közösen

A rendezvények szervezésébe sok esetben szívesen bekapcsolódnának a fiatalok, de legtöbbször nem tudják a vezetők, hogy milyen feladatokkal bízzák meg őket vagy nem tudják „delegálni” a tennivalókat. A témakör keretében a résztvevők elsajátítják egy rendezvény lebonyolításának technikai, tartalmi tudnivalóit is, valamint forgatókönyvet készítenek.

Előadó: Kölcseyné Balázs Mária, népművelő; tanársegéd – SZIE GAEK Gazdasági Campus (Békéscsaba)

 

2016. január 9. A vezetőségváltás előkészítésének stratégiai, módszertani lépései a civil szervezetek körében

Műhelymunka Szarvadi Antal szervezetfejlesztővel

 

2016. január 23. A civilségben rejlő lehetőségek, aktuális tudnivalók.

Békés megyei jó gyakorlatok megosztása

Előadók: Pocsajiné Fábián Magdolna művelődésszociológus, közösségfejlesztő; Butora Hajnalka kulturális szervező

 

Részvételi díj: a programon való részvétel – a Nemzeti Együttműködési Alap támogatása révén – ingyenes. (a műhelymunka keretében étkezést biztosítunk).  A környező településekről érkezők részére – korlátozott összeg erejéig – útiköltséget is tudunk téríteni.

Jelentkezés; bővebb információ: Butora Hajnalka – E-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges , Tel: 66/333-263

 

Támogató: Nemzeti Együttműködési Alap

 
 
Nyugdíjasok találkoztak
2015. oktĂłber 14.

Körösújfalu. A helyi Gyöngyvirág Nyugdíjas Egyesület nemrég baráti találkozóra hívta a komádi és a szeghalmi nyugdíjasokat – számoltak be az egyesületnél. Hozzátették: a találkozón műsorokkal kedveskedtek egymásnak, valamint kölcsönösen bemutatták tevékenységeiket. A cél az volt a rendezvénnyel, hogy szorosabbá fűzhessék a kapcsolatukat a környező nyugdíjas egyesületekkel.

Forrás: B. M. Hírlap, 2015. október 14.

 
Kunágotai diákokból értékdetektívek
2015. oktĂłber 08.

Kunágota. Értékdetektívek csoportja járt Bereczki Máté szülőhelyén, Romhányban. A Kunágotai Gyermekekért Közalapítvány pályázati forrásának köszönhetően lehetőség nyílt arra, hogy az általános iskola diákjainak egy közössége felkutassa a helyi értékeket. Foglalkoztató füzetbe gyűjtötték az értékdetektívek a kutatás eredményeit. A projekt végén a 15 fős csapat elutazott Romhányba, felvette a kapcsolatot az iskolásokkal, bemutatta a kunágotai értékeket. A gyerekek a matyó múzeumban és Hollókőn is jártak.

Forrás: B. M. Hírlap, 2015. október 8.

 
A vadasparkban jártak a fiatalok
2015. oktĂłber 08.

Mezőberény-Szeged. A mezőberényi TÍZVÁROS Alapítvány és a Kincsesház (Közösségi Központ) tagjai a közelmúltban 36 gyermeket vittek el kirándulni a Szegedi Vadasparkba. A csapat megtekintette a létesítményt, később ügyességi vetélkedőn vettek részt, majd a kültéri fitneszparkot is kipróbálták a jó hangulatú túrán.

Forrás: B. M. Hírlap, 2015. október 8.

 
Felhívás!
2015. szeptember 28.

A népfőiskolák szerepe a közművelődésben

konferencia

 

Szervező:  Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete

Időpont:   2015. október 9. (péntek) 13.30 óra

Helyszín: Szlovák Kultúra Háza – Békéscsaba, Kossuth tér 10.

 

PROGRAM

 

13.30 – 14.15

Az élet iskolája, a népfőiskola

Előadó:dr. Balázsi Károly  – ny. főiskolai tanár; település-és közösségfejlesztő

14.30 – 16.00

Népfőiskolák működése a gyakorlatban - Korreferátumok:

- Ipolyi Arnold Népfőiskola Kulturális Egyesület Újkígyós – Harangozó Imre, elnök

- Mezőberényi Népfőiskola Alapítvány – Onody Gyuláné, kuratóriumi elnök

- Határok Nélküli Néprajzi Népfőiskola – Pál Miklósné, Békés Megyei Népművészeti

  Egyesület elnöke

 

A konferencián való megjelenés ingyenes, de regisztrációhoz kötött a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges e-mail címen; határideje: október 7.

 

Támogató:

 

 
Kertbarátok évfordulója a Lencsésin
2015. szeptember 28.

Békéscsaba. Húszéves a Békéscsabai Lencsési Közösségi Ház Kert-barátok Köre. Szombaton emlékülést és szakmai konferenciát tartottak az intézményben. A kör 1995-ben alakult meg, s ennek tiszteletére egy több rendezvényből álló sorozatot szerveztünk szeptember 5-től 26-ig bezárólag. A közösséget Sztanek István pedagógus vezette, tőle a stafétabotot tíz éve vette át dr. Sicz György kertészmérnök – tudtuk meg Takács Pétertől, az intézmény vezetőjétől. Elmondta, a kertbarát kör tevékenységét szakmai jellegű ismeretterjesztő előadások, tapasztalatcsere-látogatások jellemzik. Nemcsak a határon belül, hanem határon túl is jártak és járnak. Rendezvényeik túlnyomó többsége a közösségi házban zajlik. A kör nyitott, bármikor lehet csatlakozni hozzájuk.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. szeptember 28.

 
Betakarításban és főzésben jeleskedtek
2015. szeptember 21.

Csabacsűd. Az ötödik kukoricanapot rendezte meg a Csabacsűdiek Baráti Köre szombaton. Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az esemény megnyitóján elismeréssel szólt a hagyományápolókról és megjegyezte, hogy eddig más településen hasonló kezdeményezésről még nem hallott. A már jól ismert programelemek egyike volt a betakarítási verseny. Idén is lovas kocsikkal érkeztek a kukoricatáblákba a vetéledők. A tíz csapat (a versenyszámokban a kukoricatörés, a szárvágás, valamint a kúpolás volt a feladatuk) között két iskoláskorból álló gárda is jelentkezett. A legjobbaknak ebben az esztendőben a csutkás csibészek bizonyultak. A gasztronómiai versenyen kukoricás ételekkel versengett tizennyolc gárda (levesekkel, köretekkel, illetve süteményekkel). A győztes a tengeri szemek fantázianevű csapat lett. Pálinkákat is minősítettek a kukoricanapon. Akadt is dolga a zsűrinek, hiszen negyvenkét üvegnyi nevezés érkezett. Jansik Györgyné főszervezőtől megtudtuk, hogy ezúttal Komár Pál párlata nem talált legyőzőre. A kukoricanapon színpadi produkciókkal szórakoztatta a közönséget a csanádapácai és a helyi népdalkör, valamint a Cervius Teátrum.

Forrás: B. M. Hírlap, 2015. szeptember 21.

 
Gurultak a dévaványaiak
2015. szeptember 21.

Dévaványa. Az európai autómentes nap keretében a Ványa gurul programot idén már hatodik alkalommal rendezte meg a Dévaványa Felemelkedéséért Alapítvány. A nem „motorizált”, a fenntartható közlekedés jegyében tegnap reggeltől lehetett válogatni a kevésbé környezetszennyező közlekedési eszközök között gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Lehetett kombinálni is az alternatív közlekedési módokat. Volt, aki bolondkerékpárját mutatta meg, érkeztek lábbal hajtós traktorral, gokarttal is. Kipróbálhatták a bringó híntót, de láttunk biomeghajtású járműveket is. Ez a nap a mozgásról, a tartalmas együttlétről, a jó választásról szólt. Meghívták Dévaványára Komáromi Tibor világbajnok birkózót. Szerveztek veterán és egyedi gyártású bringák kiállítását, miközben keresték Dévaványa legöregebb, de működőképes kerékpárját, különleges drótszamarát. A kerékpárdíszítésben jeleskedők is megjelentek a programon a Tűnj ki a tömegből, legyél egyedi! felhívásnak eleget téve. Késő délután Valánszki Róbert polgármester családja kíséretében csatlakozott a Ványa gurul felhíváshoz, és a kerékpárosokkal felvonult, eltekert a város utcáin.

Forrás: B. M. Hírlap, 2015. szeptember 19.

 
Kétmillió forint helyi civileknek
2015. augusztus 26.

Okány. Kereken 2 millió forintot osztott szét az okányi önkormányzat a helyi civil szervezetek és alapítványok között. A legnagyobb mértékű támogatást, 800 ezer forintot a helyi sportkör kapta, 250-250 ezer forinttal segíti a község az Okányi Műkedvelők Egyesületét és az Okányi Iskoláért Alapítványt. Az Okányi Óvoda Gyermekeiért Alapítvány 150 ezer forint, a polgárőrség pedig 120 ezer forint támogatást kapott.

Forrás: B. M. Hírlap, 2015. augusztus 26.

 
Jótékonysági nap a Waldorf-óvodáért
2015. augusztus 26.

Sarkad. Jótékonysági napot tartott a közelmúltban a békéscsabai székhelyű, Püski Edit vezette Közös Pont Egyesület. A szervezet Cifra Palota Természetközeli Óvoda néven egy Waldorf-szellemiségű oktatási intézményt nyitna a volt cukorgyári művelődési házban, a rendezvényen az épület rendbetételére és átalakítására gyűjtöttek. Püski Edit elmondta, még mintegy 2 millió forintra van szükség ahhoz, hogy szeptemberben megnyithasson a Waldorf-óvoda Sarkadon.

Forrás: B. M. Hírlap, 2015. augusztus 25.

 
Halfőző és civilek napja
2015. augusztus 24.

Gyomaendrőd. Idén sokszínű, változatos turisztikai rendezvényekkel várja a vendégeket a vizek városa. Gyomaendrődön komoly hagyományai vannak a külterületi főzőversenyeknek. Idén már 17. alkalommal rendezték meg a nemzetközi halfőző versenyt. A halételek népszerűsítése mellett fontos üzenete a programnak a város természeti adottságaiból adódó sporthorgászat és horgászturizmus erősítése, propagálása. A rendezvény díszvendége Oszter Sándor volt. A hét végi főzésre 27 csapat nevezett s gyújtott bográcsa alá, miközben rezesbanda és a Színfolt mazsorettcsoport műsorával elkezdődött a program. A gyomaendrődiek voltak a házigazdái ezen a napon tizenharmadik Körös-szögi civil napnak is. A házigazdák civiljei mellett bemutatkoztak szarvasi, kondorosi, csabacsűdi, valamint békésszentandrási kertbarátok, kutyások, foltvarrók, helyi énekesek, a Körösmenti Táncegyüttes és még sokan, akik műsorral is készültek e jeles alkalomra. A program zárásaként immáron hagyomány, hogy a vándorzászlót átadják annak a teleülésnek, ahol a következő eszendőben ismét összejönnek majd a civil szervezetek képviselői. Babák Mihály szarvasi polgármester vette át a zászlót gyomaendrődiektől.

Forrás: B. M. Hírlap, 2015. augusztus 24.

 
Könyvbe rendeznék a sok kincset
2015. augusztus 24.

Mezőkovácsháza. Az elmúlt hónapokban lelkes kutatómunkája során kedvet kaptak ahhoz a mezőkovácsházi művelődési központban dolgozók, hogy a megkezdett múltfeltáró tevékenységét tovább folytassák. Az intézmény kollektívája úgy határozott, hogy az összegyűlt anyagokból később egy, a város kulturális életét, történetét, eseményeit bemutató könyvet készítenek. Addig is rendszerezik és kutatják tovább a ház mozgalmas évtizedeiben történt eseményeket, valamint azok szereplőit egyaránt.

Forrás: B. M. Hírlap, 2015. augusztus 22.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Eredmények 31 - 45 / 772
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB