spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Friss hírek
Friss hírek
Alapot hoztak létre a civil szervezetek támogatására
2015. február 03.

Számos kérdésről tárgyalt hétfő délutáni ülésén a békési képviselő-testület. A grémium tagjai a leghosszabb időt a szervezeti és működési szabályzat felülvizsgálatával töltötték, közel egy órán keresztül egyeztettek a kérdésről. A testület emellett létrehozta a civil alapot, amely tartalmazza az önkormányzat civil szervezetek támogatásra szánt forrásait és az e célra tett felajánlásokat. Mint az előterjesztésben megfogalmazták, a civil szervezetek támogatása önkormányzati érdek és kötelesség, hiszen ezek a szerveződések mindig helyi érdekeket képviselnek, a helyi közösségek a város kulturális életét színesítik, a közösségi tudatot pozitívan formálják. A civil szervezetek támogatását az önkormányzat eddig vagyonrendeletében szabályozta, de a terület fontossága megkívánja, hogy önálló, részletes szabályrendszerben összegezzék a támogatás elveit és a felhasználás, elszámolás szabályait. A testület felkérte az oktatási, kulturális és sportbizottságát, hogy a civil szervezetek 2015. évi működési- és programtámogatásáról szóló pályázatot a márciusi ülésre készítse elő.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. február 3.

 
Sarkad. Támogatás.
2015. február 03.

A város 515 ezer forint támogatást biztosít a Körös-Sárréti Vidékfejlesztési Egyesületnek, hogy biztosított legyen a működése – közölte dr. Mokán István polgármester. Hozzátette, hogy az elmúlt időszakban 266 millió forint EMVA-forrás érkezett a településre, és ebben vállalt nagy szerepet az egyesület.

Forrás: B. M. Hírlap 2015.február 2.

 
A civil szervezeteket köszöntötték Mezőberényben
2015. február 03.

Második alkalommal köszöntötte a város civil szervezeteinek vezetőit és képviselőit a mezőberényi önkormányzat a „Civilekkel a civilekért” mottó jegyében a városházán. A pénteki rendezvényen jelen volt Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója, Pocsajiné Fábián Magdolna a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének titkára, Dombi Ildikó, a Nemzeti Művelődési Intézet főosztályvezetője és Kocsis Klára, az intézet Békés Megyei irodájának vezetője is. Siklósi István polgármester köszöntőjében szólt az önkormányzat előző évi munkájáról, a civileket is érintő esélyegyenlőségi programról, melyet dr. Burján Katalin képviselő fogott össze. A településvezető méltatta a civilek munkáját, a település életében betöltött fontos szerepét. Závogyán Magdolna számos témában adott tájékoztatást. A találkozón a városháza dísztermében közel nyolcvanan vettek részt. Pocsajiné Fábián Magdolna a civilek erejét, a bennük rejlő erőt, az együttgondolkodást, az együttműködést emelte ki.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. február 2.

 
Kardoskút. Termékek.
2015. február 03.

A tótkomlósi gasztrokulturális programon vettek részt a falubeliek. Közösen jelentkezett a Békés Megyei Kamrák Kincsei című vetélkedőre a Kardoskúti Faluszépítő és Turisztikai Egyesület és a Móra Ferenc Művelődési Ház. A hat kategóriára nyolc kardoskúti 17 termékkel nevezett. Pálinka kategóriában Bodrogi József mézes ágyas diópálinkája különdíjat kapott.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. január 30.

 
Sarkad. Kiállítás.
2015. január 29.

Őrzött kincseim címmel nyílt kiállítás nemrég a sarkadi művelődési központban. Az érdeklődők helyi amatőrök, Bondár Edit, Bondár Katalin, dr. Pintér Magdolna, Kovács Anita és Sárközi Zoltánné alkotásait tekinthetik meg az intézményben.

Forrás: B. M. Hírlap 2015.január 28.

 
Köröstarcsa. Stratégia.
2015. január 29.

A Helyi Közösségi Akadémiák Hálózata – közösségi bázisú stratégiaalkotás címmel tartottak a közelmúltban programot Köröstarcsán. a művelődési házban.

Forrás: B. M. Hírlap 2015.január 28.

 
Fánkot, fonott kalácsot sütnek
2015. január 27.

Civilek. Lőkösházán kiemelten kezelik a gasztronómiát. Tavaly augusztusban üzemelték be a Lőkösházán a pályázat révén 15 millió forintból felújított kemencét a Vásárhelyi Vera emlékparkban, amit a civil szervezeteknek (is) köszönhetően sokszor megtelik a sütni való finomságokkal. – a lőkösházi kenyér benne szerepel a helyi értéktárban, de a kemencében rendszeresen sütünk fánkot, fonott kalácsot is – magyarázta Slezák Csongorné, a Lőkösháza Fejlesztéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Az alapítvány 2011-ben alakult,ők szervezik a majálist és az augusztus 20-ai falunapot az önkormányzattal, vállalkozókkal és a lakosság széleskörű bevonásával. Pályázatuknak köszönhető tavaly átadhatták a parkban a gasztroturisztikai központot, mely már több rendezvénynek is helyet adott. – A helyi termelők portékáit is bemutatjuk, felhasználjuk a méztől a lekvárokig, a tésztákig – ecsetelte Slezák Csongorné. – A parkban jó idő esetén baráti társaságok főzöcskéznek, összejön itt a falu lakossága. Rendszeresen helyi specialitás, lőkösházi betyárleves is fő a bográcsokban, jól megy hozzá a lőkösházi kenyér. A gasztronómiát kiemelten kezeljük, hiszen ez a turizmus fejlesztésének is az egyik legfontosabb eleme.

Forrás: B. M. Hírlap 2015.január 26.

 
Békés Megyei Hírlap pályázati felhívása
2015. január 27.

Meséljen a Hírlappal! címmel pályázatot hirdettünk, a meséket szombatonként találja meg lapunkban. A meséket továbbra is váruk a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges e-mail címre.

Forrás: B. M. Hírlap 2015.január 24.

 
Adó 1%
2015. január 23.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete tevékenységét!

Adószámunk: 18373112-1-04

Köszönjük!

 

 
Közösségi kertek mindenkinek
2015. január 20.

Rosta Gábor, a Városi Kertek Egyesületének vezetője a Közös Pont Egyesület és a Jaminai Közösségi Ház meghívására érkezett az erzsébethelyi közösségi házba szombaton délután. A főiskolai tanár közösségi kertekről szóló ismeretterjesztő előadását nagy érdeklődés kísérte, s mindazokhoz szólt, akik szeretik a kerteket, a növényeket. Rosta Gábor, a Városi Kertek Egyesület létrehozója és elnöke 2009-ben írta A városi tanya című könyvét, majd 2013-ban látott napvilágot Közösségi kertek című kötete. Mint azt az előadótól megtudtuk, a városi mezőgazdaság, a lakótelepi közösségi mintakertek és a szomszédsági közösségek építése, fejlesztése tölti ki a napjai jelentős részét. A 2008-as gazdasági válság kirobbanása óta foglalkozik közösségi kertek kialakításával, és a Zsigmond Király Főiskola oktatójaként válságmenedzseléssel, válságkommunikációval. Az elmúlt években négy városi kertet sikerült útjára indítania Budapesten, amelyek kiválóan működnek, fejlődnek, új kertek alapítására ösztönzik az önkormányzatokat és az embereket.

– Az a célom, hogy évről évre újabb és újabb közösségi kerteket alapítsak, nem csak Budapesten, de szerte az országban. Az idén további három működő kertet szeretnék létrehozni: egyet Szentendrén, kettőt pedig a fővárosban. Egyébként nem is igazán a kerten van a hangsúly, hanem a közösségen, hogy az emberek tevékenyen vegyenek részt egy olyan tevékenységben, amelynek kézzel fogható eredménye van. Azt szoktam tanácsolni, hogy először a balkonon, vagy a tetőn próbálkozzanak, mondjuk paradicsommal, vagy fűszernövényekkel, amelyek szinte igénytelenek, locsolni is alig kell őket, viszont nagyon jó érzés leszakítani az első érett paradicsomot a főzéshez – mondta Rosta Gábor. A Városi Kertek Egyesületének vezetője szerint egyre népszerűbbek a lakótelepi közösségi mintakertek is. Azonban jóval többről van itt szó, mint néhány kilogrammnyi saját ültetésű zöldség, virág, vagy fűszernövény termesztéséről, e városi kertek ugyanis a közösségi élet újraindításának legfőbb színtereivé válhatnak, és egyfajta szociális szerepet is betöltenek.

Békéscsabán két magánkert is működik már, illetve a Jaminai Közösségi Ház is bekapcsolódott a Norvég Civil Alap által támogatott a „Minden zöldség számít” elnevezésű projektbe fűszeres, gyógynövényes mintakertjével, amely a környező óvodák, iskolák tanórán kívüli foglalkozásainak is helyet ad.

Forrás: Csabai Mérleg

 
Sarkadkeresztúr. Könyvtár.
2015. január 19.

A helyi könyvtárban már beépítették azokat a bútorokat, többek között polcokat, melyek egy sikeres pályázatnak köszönhetően érkeztek a településre – mondta el Bakucz Péter polgármester. Hozzátette, hogy a község 2,2millió forintot nyert a bibliotéka fejlesztésére, korszerűsítésére. A beruházás nem igényelt saját forrást.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. január 19.

 
Mezőberény. Látogatás.
2015. január 19.

A Magyarvégesi Tagóvoda Margaréta csoportja látogatott el a napokban az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Muzeális Gyűjteményébe. A kicsik a berényi disznótoros hagyományaival. annak eszközeivel ismerkedtek meg, illetve megtekintették a települési értéktárt bemutató tárlatot és a néprajzi szobát is.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. január 19.

 
Körösladány. Akadémia.
2015. január 19.

A Helyi Közösségi Akadémiák Hálózati (HKA-H) Programja azt a célt tűzte ki, hogy a közösségi stratégia alkotás széles körű elterjesztésével elinduljon az újító önkormányzatok és helyi közösségek tapasztalatainak, megoldásainak módszeres gyűjtése és terjesztése. A körösladányi önkormányzat is sikeresen pályázott a fenti program megvalósítására, ezért a településen is beindulhatott a közösségi stratégia alkotás folyamata.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. január 19.

 
Kaszaper. Alkalom.
2015. január 19.

Ingyenes asztaliteniszezési lehetőséget biztosítanak a fiatalok számára a művelődési házban januártól, keddi napokon. Így is szeretnének minél több fiatalt becsábítani a létesítménybe. Ennek egyik eszköze a sport. Az asztalokat, a sporteszközöket biztosítják.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. január 19.

 
A civilek közösen állították össze idei programjaikat
2015. január 16.

Idei első megbeszélését tartotta a napokban a civil egyeztető fórum Békésszentandráson. Hévízi Róbert elnök elmondta, a működő civil szervezetek vezetői összeállították az ez évi programnaptárt. A cél, hogy a civilek színesítsék egymás rendezvényeit. Jelenlétünkkel gazdagítsuk a település kulturális életét. Az elkészült rendezvénynaptárt a képviselő-testület elé terjesztjük. Az éves támogatási keretet a megismert programok arányában, reményeink szerint differenciáltan osztják el. Aki önálló programot szervez, és bizonyítottan visszaforgatja a köz javára, a közös célok érdekében, azokat nagyobb támogatás illeti meg - mondta az elnök.

Forrás: B. M. Hírlap 2015.január 16.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Eredmények 136 - 150 / 772
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB