spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Friss hírek
Friss hírek
Nagyszénás. Civilek.
2015. április 10.

Az Összetartozunk Szociális Alapítvány célja a lakosság szociális körülményeit és közérzetét javító programok szervezése, támogatása. A szociális segítségnyújtás mellett a hátrányos helyzetű gyermekek és családok részére szerveznek egészségmegőrző és fejlesztő foglalkozásokat. A kuratórium elnöke Nagy Attiláné. Az alapítvány szakmai rálátással és szociális érzékenységgel rendelkező csapat irányítja. Önkéntes segítőként lehet csatlakozni hozzájuk.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. április 10.

 
Körösújfalu. Civilek.
2015. április 10.

A képviselő-testület döntést hozott arról, hogy milyen összegben biztosít működési támogatást az azt igénylő civil szervezeteknek Szabó Csaba polgármester lapunk érdeklődésére elmondta, hogy öt civil szervezet nyújtott be igényt a forrásra, összességében 470 ezer forintot osztottak szét közöttük a településen.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. április 10.

 
Gádoros. Galambászok.
2015. április 08.

Tizenheten alakították meg a Gádorosi Postagalamb Egyesületet. Kis Ferenc a céljakiról elmondta, szeretnének egy jó közösséget formálni, a versenyekről pedig minél sikeresebb eredményekkel hazatérni. Közösségi oldalt is indítottak, hogy bemutassák tenyésztőtársakat, miként röptetnek közösen, és közzéteszik az aktualitásokat.

Forrás: B. M. Hírlap 2015.április 8.

 
Kardoskút. Verselők.
2015. április 07.

A kardoskúti Móra Ferenc Művelődési Ház és Községi Könyvtár idén is meghirdeti a nyugdíjas vers- és prózaíró pályázatot. Saját szellemi alkotással lehet pályázni vers, illetve próza kategóriában, a határidő április 30. A pályázatok nyilvános értékelésére mindenki kap meghívót a díjkiosztó ünnepségre.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. április 7.

 
Többféle módon segíti Sarkad a helyi civil szervezeteket
2015. április 02.

Hárommillió forintot osztott szét a sarkadi önkormányzat több helyi civil szervezet között, melyek a kapott forrást működési célra köthetik – számolt be dr. Mokán István polgármester. Hozzátette, hogy – miként a korábbi években – idén is számíthatnak még támogatásra az egyesületek, alapítványok. – Ez csak egy része annak, ahogyan segíti a város a civil szervezeteket, akiknek működése az élet szinte minden területére kiterjed – folytatta. Hangsúlyozta, eddig is több fejlesztést valósított meg az önkormányzat velük közösen, illetve megannyi rendezvényt együtt szerveztek. A polgármester kitért arra is, hogy az egyesületek saját pályázatainál is volt, hogy kamatmentes kölcsönt biztosított az elnyert források megelőlegezéséhez a város. Ezentúl is ösztönzik arra a civil szervezeteket, hogy pályázatokon vegyenek részt, szerezzenek további pénzt működésre, fejlesztésekre.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. április 2.

 
Civil szervezetek kaptak támogatást Szeghalmon
2015. március 31.

Nemrég ült össze Szeghalmon az oktatási, kulturális és sport-, illetve az ifjúsági, civil és városfejlesztési bizottság. A helyi civil szervezetek támogatásáról döntöttek. – A város életében fontos szerepet töltenek be, széles körű tevékenységet folytatnak, élhetőbbé teszik Szeghalmot – emelte ki Macsári József polgármester. A meghirdetett pályázatra 24 szervezet jelentkezett, 15,2 millió forintot igényelve. A büdzsében 10 millió forint áll rendelkezésre. A civil szervezetek közül a legtöbb pénzt a labdarúgó- és a női kézilabdaklubnak ítélték, de több egyesületkapott még pár tíz- vagy százezer forintot. Az alapítványok támogatásáról a képviselő-testület dönt.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. március 31.


 
Barangolósok tavaszi takarítási napja Végegyházán
2015. március 26.

A Végegyházi Barangoló Közhasznú Egyesület és a Végegyházi Sporthorgász Egyesület megszervezte a tavaszi takarítási napot a Miénk itt a tér akció keretében. A Száraz-ér természetvédelmi területét térképezték fel az önkéntesek, majd a száraz medrű, készülő horgásztó felé vették az irányt. Következő megállójuk a Fekete híd volt, a kiserdő, a régi temető, majd a lődomb. Az őszi akcióhoz képest most több szemetet találta. A közösségi házban gyűjtötték az elektronikai hulladékokat. A használhatatlan készülékek egyre gyarapodtak, jelezve, erre a szolgáltatásra is szükség van a településen.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. március 26.

 
Fészekőrző diákok jelentkezhetnek, saszavarókat kell figyelni hetente
2015. március 24.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), együttműködve a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósággal a Helicon Life+ projekt keretében ismét parlagi sas fészekőrző akciót hirdetett önkénteseknek. A felnőttek és a nyugdíjasok mellett kiemelt segítőként számít középiskolai tanulókra. A legveszélyeztetettebb parlagi sasfészkek őrzése a Dévaványai-sík különleges madárvédelmi területén történik április 10. és július 31. között. A legfontosabb feladat a veszélyeztetett, hazánkban fokozottan védett parlagi sas magyarországi költőállományának megóvása a fészkelési időszakban jelentkező emberi zavarástól (mérgezés, lelövés, fészekrablás). Ha az önkéntes sasőrök bármilyen zavarást tapasztalnak, mobiltelefonon értesítik a védelmi program munkatársait, akik megteszik a szükséges intézkedéseket. A távcsöves, teleszkópos megfigyelés fontos adatok összegyűjtését is lehetővé teszi a sasok viselkedéséről. Az önkéntesek félnomád expedíciós körülmények között, heti váltásban látják el a feladatokat.

Forrás: B. M. Hírlap 2015.március 24.

 
Hivatalosan is átadták nemrég az ízek házát
2015. március 24.

Biharugrán hivatalosan is átadták, felavatták nemrég az Ugrai Ízek Háza névre keresztelt agroturisztikai szolgáltatóházat, amit a volt gyógyszertár épületéből alakítottak ki. A beruházásra a helyi településfejlesztő egyesület pályázott, és nyert 35 millió forintot – tájékoztatott Vígh Ilona polgármester. Kifejtette, az intézmény hatvan vendég fogadására alkalmas, és a bene kialakított szobáknak köszönhetően nyolcan szállhatnak meg. Hozzátette, a tervek között szerepel, hogy az Ugrai Ízek Házában helyi termékeket állítsanak elő, és hogy azok helyben megvásárolhatók legyenek. A befogadóképessége alapján pedig konferenciáknak, rendezvényeknek is helyet adhatna.

Forrás: B. M. Hírlap 2015.március 24.

 
Tűzoltói hivatást bemutató fotóval, rajzzal, filmmel is lehet jelentkezni.
2015. március 23.

Alkotói pályázatot hirdetett az Országos Tűzmegelőzési Bizottság Szikrától a hamuig címmel általános és középiskolás fiataloknak. A 8-13 éves és a 14-18 éves korosztály arra ösztönzik, hogy a tűzoltói hivatásra, annak hőseire hegyezzék ki a hangsúlyt. Pályázni lehet plakáttal, azaz A/4-es méretű szabadkézi rajzzal, festménnyel vagy fotóval;15 másodpercnyi hanganyaggal; 30 másodpercnyi rövidfilmmel; számítógépes alkalmazással. A műveket május 29-éig e-mailben ( Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges ) vagy elektronikus adathordozón kell benyújtani a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra (5600 Békéscsaba Kazinczy utca 9.). Az alkotáshoz mellékelni kell a pályázó nevét, életkorát, e-mail címét, illetve a szülő vagy gondviselő hozzájáruló nyilatkozatát is. A bírálóbizottság korcsoportokon belül kategóriánként 3-3 alkotást díjaz, az első helyen díjazott alkotások részt vesznek az országos versenyben. A pályamunkák eredményeit június 5-én hirdetik ki, míg országosan június 12-én

Forrás: B. M. Hírlap 2015. március 23.

 
Medgyesegyháza. Civilek.
2015. március 23.

Pályázatot hirdetett a helyi civil szervezetek számára a medgyesegyházi képviselő-testület. Csak olyan szervezetek támogathatók, melyek a helyi közösség érdekeit és céljait szolgálják, a medgyesegyháziak széles körét érintik. A rendelkezésre álló idei keretösszeg 4 millió forint. Azok pályázhatnak, akik legalább egy éve igazoltan működnek.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. március 21.

 
A településeken is fontos megemlékezni a gyökereinkről
2015. március 23.

Ötödik alkalommal találkoztak a kulturális és kultúrával is foglalkozó civil szervezetek pénteken Békéscsabán. A konferencia két nagy témakör köré csoportosult. A konferencia a Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének összefogásával valósult meg a Békéscsaba belváros rehabilitáció II. ütem mini projektjeként. Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke és Pocsajiné Fábián Magdolna, a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének titkára lapunk érdeklődésére elmondta, hogy az előadássorozat két nagy témakör köré csoportosult. – A civil szektorban sok olyan szervezet van, amelyek kultúrával vagy azzal is foglalkoznak. Meg kell nézni, hogy ezek milyen szerepet töltenek be az adott település életében, társadalmában, hogyan tudnak kapcsolódni a kulturális intézmények tevékenységéhez. Ez az egyik fontos kérdés – ecsetelték a szervezők. A konferencia aktualitása volt emellett, hogy miként vesznek részt a civil szervezetek a helyi értékek – többek között tárgyak, szellemiségek, tevékenységek – gyűjtésében. Ugyanis sok településen ez még nem valósult meg. Az előadások során azonban bemutatták azokat a konkrét, jó gyakorlatokat, módszereket, amiket fel lehet használni. – Ugyanúgy, mint a családban, a településeken is fontos, hogy megemlékezzünk a gyökereinkről, megőrizzük a pozitívumokat, az elődök által létrehozott értékeket. Ez erősítheti a lokálpatriotizmust is – tették hozzá. Pál Miklósné és Pocsajiné Fábián Magdolna kitért arra is, hogy a konferencia a személyes találkozás miatt is fontos. Hogy Békéscsaba kulturális életében milyen szerepe, jelentősége van a civil szervezeteknek, arról Varga Tamás tartott előadást. A polgármesteri hivatal oktatási, közművelődési és sportosztályának vezetőhelyettese arról beszélt többek között: 1899-ben alakult meg Varságh Béla gyógyszertár-tulajdonos ösztönzésére a Múzeumi Egyesület, mely tizenöt év alatt lerakta az alapokat a közművelődési intézménynek, a mai Munkácsy Mihály múzeumnak. A másik jelentős civil szerveződés a XX. század hajnalán az 1913-ban alakult Auróra Kör volt, mely célként fogalmazta meg az igényes kultúra terjesztését. Ennek köszönhetően látogatott akkor Békéscsabára például Bartók Béla, Kodály Zoltán vagy épp Móricz Zsigmond. Szólt az 1841-es Természettudományi Társulat örököseként 1944-ben létrejött Tudományos Ismeretterjesztő Társulatról, mely még ma is működik.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. március 21.

 
Idén is ünnepi díszbe öltözik Gyula belvárosa
2015. március 18.

A tavalyi után immár második alkalommal hirdették meg a „Térteremtő húsvétolás” – Öltöztessük közösen húsvéti díszbe Gyulát! pályázatot, melyre kiváló alkotások érkeztek. Több kiváló és értékes pályázati elképzelés érkezett a gyulai Japánkert Barátok Köre Egyesület, Gyula Város Önkormányzata, a Békés Megyei Hírlap és kiadónk Kisváros című helyi lapja „Térteremtő húsvétolás” – Öltöztessük közösen húsvéti díszbe Gyulát! című, a környezetszépítést a középpontba állító felhívására. A terveket kedden délelőtt tekintette át a Szászné dr. Várkonyi Adrienn fürdővárosi főkertész, Béres István Gyula főépítésze, Boros László Attila, a Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezető igazgatója, Nánási János lapunk kiadóvezető-főszerkesztője és Imre György, a Békés Megyei Hírlap fotóriportere által alkotott zsűri. Valamennyi alkotást megvalósítandónak ítéltek, csupán néhány esetben fogalmaztak meg kisebb változtatási javaslatokat, elsősorban közlekedési és egyéb szükségszerű szempontok miatt. A tavalyi után immáron második alkalommal meghirdetett pályázat legfőbb elképzelése, hogy Gyula frekventált terei húsvéti díszbe öltözzenek az ünnep idejére, még vonzóbbá téve ezzel a települést a városba látogatók és a helyiek számára egyaránt, a tavaszi hagyományok kapcsán. A zsűri elsőként a Péntek Esti Lottózók Baráti Társaságának tervét vette górcső alá. Mint kiderült, a három házaspár — akik már húsz éve jó barátok — idén is egyedi és ötletes terv megvalósításával készül a húsvéti térteremtésre. Miután senkit nem szeretnénk megfosztani a meglepetés örömétől, egyelőre elég csak annyi, hogy a hatos remekét a Kossuth-Szent László utcai körforgalomnál tekinthetik meg az érdeklődők. Dekorációjuk egyik középpontjában a fény fog állni. A Péntek Esti Lottózókhoz hasonlóan a Gyulai Városszépítő Egyesület szintén különlegességgel készül a pályázatra. Eszperantó téri ünnepi együttesük vélhetően sok gyermeknek és családnak okoz örömet, hiszen feltűnnek majd a húsvét népszerű figurái, amelyekkel akár fotózkodni is lehet. Információink szerint az egyesület ezúttal is bevonja az óvodásokat az előkészítésbe, ami tavaly is kiváló fogadtatásban részesült. Az ötletgazda gyulai Japánkert Barátok Köre a szokásos magas szintű installációval lepi meg a városban élőket, illetve az odalátogatókat a Harruckern téren. Az alkotás egy festőpalettát ábrázol, egészen egyedi módon. A civilek, a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete, a Regionális Wellness Egyesület, a Gyulai Nagycsaládosok Egyesülete, a Mi egy Másért Egyesület és a Zerge Ifjúsági Túrasport Közhasznú Egyesület a Petőfi téren készíti el a tavaszünnephez kapcsolódó különleges dekorációját.

Lapunk is készül a különleges kihívásra.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. március 18

 
Figyelem! Meghosszabbított pályázati határidők
2015. március 17.

Nemzeti Együttműködési Alap 2015. évi működési és szakmai pályázati felhívásai esetében a beadási határidőket - az alábbiak szerint - egy héttel meghosszabbították.

Bővebb információ itt érhető el.

 
Békéscsaba. Költözés.
2015. március 17.

Március elsejétől új helyre, a Békéscsaba, Kazinczy utca 4. szám alá költözött a SINOSZ Békés Megyei Szervezete és a SINOSZ Békés Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálata. Az egyéb elérhetőségek nem változtak.

Forrás: B. M. Hírlap 2015. március 17.


 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Eredmények 106 - 120 / 772
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB